Élet-Stílus

Vajda már pekingi induló

A kajak-kenu válogatott tagjai közül elsőként Vajda Attila került be a pekingi játékokon induló magyar csapatba, miután megnyerte kenusok 1000 méteres döntőjét a szegedi Világkupán, mely a magyaroknak olimpiai válogató is.

Vajda Attilának – mint a tavalyi vb győztesének – védettséget adott Angyal Zoltán szövetségi kapitány, nevezetesen, hogy ha a Világkupán az első két hely valamelyikén végez, és megelőzi a másik magyar indulót, akkor nem kell tovább válogatóznia. Vajda élt is a lehetőséggel: első lett, hazai riválisa, Mike Róbert pedig a vert mezőnyben zárt (5.), így ebben a számban már most eldőlt, hogy ő képviselheti Magyarországot Pekingben.

„Nagyon elégedett vagyok a pályámmal, jól kijött minden, dehát itthon vagyok, itt azért mindig jól megy az evezés. Örülök, hogy a következő válogatón így már nem kell elindulnom és mostantól már készülhetek az olimpiára. Hogy mi a célom Pekingben? Hát valami olyasmi, mint amit ma elértem!” – mondta mosolyogva a Vajda, miután C-1-ben megnyerte az 1000 méteres számot.

Vajda Attila rajthoz állhat az olimpián (MTI)

Vajda Attila rajthoz állhat az olimpián (MTI)

Kammererék csak párosban remekeltek

A férfiaknál K-1-ben Benkő Zoltán ötödik helyen végzett a fináléban, de az már korábban eldőlt, hogy ő nyeri a válogatót, a másik magyar, Dobos András ugyanis nem tudta beverekedni magát a legjobb kilenc közé. A kajak párosoknál a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó meggyőző teljesítményt nyújtva, hatalmas fölénnyel nyert, a fiatal Tóth Dávid, Paumann Dániel kettős pedig dicséretesen versenyezve ötödikként ért a célba.

A kenusok hasonló számában szintén a rutin és a fiatalság csapott össze hazai részről, s a magyar vizeken évek óta veretlen Kozmann György és Kolonics György ismét bizonyította, hogy itthon még mindig ők a legjobbak, második helyükkel verték Sáfránékat, a harmadik helyen záró Mihályt és Mátyást.

K-4-ben 1000 méteren a 2006-ban világbajnok Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor alkotta kvartett és az idén alakult Kammerer, Kucsera, Benkő, Kadler Viktor összeállítású négyes (az utóbbi egység vezérevezőse, a pekingi zászlóvivő Kammerer 2000-ben és 2004-ben még Vereckei és Horváth társaként nyert olimpiát ebben a számban) várt csatája elmaradt – ugyanis utóbbi hajó már a táv elején feladta a küzdelmet. Az előbbi magyar egység is lemaradt a dobogóról, negyedikként ért a célba, de a válogatógyőzelem így is az övé.

Presztízscsata 500 méteren

A női kajaknégyesek 500 méteres fináléja – a várakozásoknak megfelelően – hatalmas küzdelmet hozott: győzött a németek első számú kvartettje orrhosszal a Kovács Katalin és Janics Natasa fémjelezte magyar hajó előtt, a Paksy Tímeával és Benedek Dalmával felálló kvartett pedig csupán negyedik lett.

Az összecsapásnak külön pikantériát adott, hogy az előbbi hazai egység csupa olyan versenyzőből áll (Janics, Kovács, Kozák Danuta és Szabó Gabriella), aki elhagyta Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportját, az utóbbi hajóban pedig olyan versenyzők ülnek (Paksy és Benedek mellett Fazekas Krisztina, valamint Patyi Melinda), akik továbbra is Fábiánnéval dolgoznak.

A Világkupa-verseny jelenti az első fordulót az ötkarikás válogatók sorában, a második körre június végén kerül sor, amennyiben a két viadalon más-más egység diadalmaskodik az adott számban, július elején úgynevezett szétlövést rendeznek.

A mostani versenyről csak a védettséget élvező vb-címvédők (Vajda mellett Kovács, K-1 500 m és a Kozmann, Kolonics duó, C-2 500 m) harcolhatják ki a pekingi csapattagságot.

Az olimpiai műsorban nem szereplő számok közül három ezer méteresnek a döntőjét bonyolították le péntek délután. Hazai részről női K-1-ben Bara Alexandra harmadik, K-2-ben a friss Eb-győztes Medveczky Erika, Faldum Bereniké duó első, a Csernák Petra, Csernák Edina kettős pedig hatodik lett, míg C-4-ben a Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál és Balázs Péter alkotta együttes arany-, a Balázs Gábor, Tóth Márton, Csabai Edvin, Mike összeállítású csapat pedig bronzérmesként zárt a mindössze négy egységet felvonultató mezőnyben.

Eredmények

A Vk további programja, szombat:
500 m-es középfutamok, 10:00
500 m-es döntők, 15:00
200 m-es döntők, 16:45
női K-4 1000 m-es döntő, 17:50

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik