Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Sumo vagy Sörgyári capriccio

Hétvégére Vaya Con Dios-, Eric Sumo Band-és Elsa Valle-koncertet, valamint Apparat-partit és az A38 Hajó szülinapi bulihegyét ajánljuk többek között. A tévében pedig lesz például a Sörgyári capricco is.

Itt a nyár, ne maradjunk otthon a hétvégén. Folytatódik a szabadtéri koncertek szezonja, ezúttal újabb nagyágyúval, a Vaya Con Dios-szal. Érdemes a Müpa cigányzenei bulijára is ellátogatni, vagy a Zöld Pardonba Eric Sumóra. Ha otthon maradunk, olvassunk Závadát vagy nézzük meg a Menzel-filmet!

Kérdés: menjek vagy maradjak?

péntek, június 6.

… Karavan familia és Loyko-koncertre a Müpába

Igazi, forró cigányzene tölti be a Művészetek Palotája sokat látott falait péntek este. Elsőként a Karavan familia lép fel. A zenekar különlegessége az egyéni stílus és repertoár, amelyben cigány népdalok szerepelnek a Balkántól Andalúziáig, saját stílusukra formálva, valamint a családi zenekari felállás.

A másik fellépő, az orosz Loyko, amely ma világszerte a legismertebb cigányzenekar. A klasszikus képzettségű Szergej Erdenko által 1990-ben alapított együttesben fennállása során a legrangosabb orosz cigányzenészek fordultak meg, olyanok, akik a dzsesszben és a klasszikus zenében is jártasak. Így alakult ki a Loyko összetéveszthetetlen stílusa, melyben a „romantikus orosz lélek” éppúgy tetten érhető, mint a spanyol cigányok nem kevésbé tüzes muzsikája, s melyben az orosz népzene mélyen összefonódik az együttes saját szerzeményeivel.

… Madrid De Los Austrias-koncertre a Műcsarnokba

Húzós kis estére számíthatunk a Hősök terén is pénteken. Ötéves szülinapját ünnepli ugyanis az A38 Hajó. (Nem elírásról van szó és nem is a Duna önti el a várost: valóban a Műcsarnokban lesz a többnapos parti.) Az ünneplés jegyében pénteken a Madrid De Los Austrias lép fel. A spanyol főváros Habsburg-építésű központjáról elnevezett osztrák duó a bécsi downtempo ritmusait, a dzsesszt és a flamencót ötvözi mesterien a zenéjében.

Burbuja

Burbuja

Az este vendége Burbuja, (Buborék), Merche Blasco spanyol énekesnő projektje, amely mozgásszínház és artpopkoncert egyben. Fellép még a madridi klubélet kulcsszereplője, a Digital 21 is.

Fesztiválon, koncerten, bulin vagy kiállításon járt? Szeretne az FN Címlapjára kerülni? Töltse fel a koncerten készült fotóját, videóját, vagy a koncertről szóló beszámolóját az FN Tudósítóba!


—-Szombat: Apparat, Elsa Valle—-

szombat, június 7.

… Apparat-partira a Mokka Cukába

A berlini Sascha Ring, vagyis Apparat 2001-ben dobta piacra első albumát, a Multifunktionsebenét, majd a következő anyaggal, a Duplexszel robbant be a német elektronikus zenei közéletbe.

Apparat

Apparat

Tavaly a Walls című albummal örvendeztette a rajongóit, idén Things To Be Frickled válogatásalbumán pedig a legfontosabb általa kreált átdolgozásokat, és a neki készült remixeket gyűjtötte egy csokorba. Apparat élő fellépései nem éppen az üldögélésről híresek, úgyhogy mindenki kösse fel a nadrágját, mert a német fiú nem tréfál: halálra táncoltatja a partiarcokat.

… Elsa Valle-koncertre a Fonóba

Elsa Valle és a Rumba Caliente nevű zenekara egy hosszú turné után visszatér a Fonóba. Az énekesnő kubai zenészcsaládban nőtt fel, és a legrangosabb havannai zeneművészeti iskolák elvégzése után rögtön a híres Tropicana mulatóban énekelt, majd a legismertebb kubai és dél-amerikai fesztiválokon is sikert aratott.

Elsa Valle

Elsa Valle

Csodálatos hangját az elmúlt évek során a világ számos pontján megismerhették, s olyan világszerte ismert előadókkal szerepelt egy színpadon, mint például Al Di Meola, Santana vagy a Buena Vista Social Club zenészei. Élt már több országban, de végül Magyarországon telepedett le 1996-ban. Stílusát méltán nevezhetjük a tradicionális és a mai kortárs kubai éneklés érdekes és fantasztikus keveredésének: hangja, énekstílusa egyszerre érzéki, melankolikus és robbanékonyan improvizatív.

Fesztiválon, koncerten, bulin vagy kiállításon járt? Szeretne az FN Címlapjára kerülni? Töltse fel a koncerten készült fotóját, videóját, vagy a koncertről szóló beszámolóját az FN Tudósítóba!

—-Vasárnap: Vaya Con Dios, Eric Sumo—-

vasárnap, június 8.

… Vaya Con Dios-koncertre a Margitszigetre

Az akusztikus hangszerekre építő, a spanyol zenét és a swinges jazzt, a cigányzenét és a francia sanzonokat mesterien keverő, világhírű belga együttes a The Ultimate Collection című új albumhoz kapcsolódó koncertturné keretében jön hazánkba.

Dani Klein

Dani Klein

Akusztikus felállásban, zongora- és nagybőgőkísérettel fognak felcsendülni a teljesen áthangszerelt Vaya Con Dios-slágerek, például a „What’s a woman” vagy a “Nah neh nah”. A jellegzetes hangú énekesnő, Dani Klein pedig minden bizonnyal elbűvöli a szerencsés jegytulajdonosokat.

… Eric Sumo Band-koncertre a Zöld Pardonba

Tövisházi Ambrus, a volt Amorf Ördögök zenefelelőse és billentyűs-mindenese, és nem mellesleg a magyar elektronikus színtér – közmegegyezés szerint – legkitűnőbb zeneszerzője három éve alakította meg saját zenekarát.

Eric Sumo Band

Eric Sumo Band

Finom downtempó, westernhangulatok, szinticountry, sanzon és bárdzsessz, az Amorf Ördögökből ismert kacatpop, Gershwin- és Kispál-feldolgozások, jókedv és melankólia: ilyesfajta elegy az Erik Sumo Band zenéje. Mindezt kitűnő énekesnők színesítik, mint például a Kiss Erzsi Zene elbűvölően halandzsázó névadója, vagy Harcsa Veronika.

Fesztiválon, koncerten, bulin vagy kiállításon járt? Szeretne az FN Címlapjára kerülni? Töltse fel a koncerten készült fotóját, videóját, vagy a koncertről szóló beszámolóját az FN Tudósítóba!

—-Mozi, kiállítás, könyv—-

… moziba

A héten a csajos filmek (Szex és New York, illetve A másik Boleyn lány) uralják a magyar mozikat. Ki tudja, talán a közelgő európai focibajnokságot kompenzálandó.

A másik Boleyn lány

A másik Boleyn lány

A lányvadászok – ha erős a „zsebkendőbe szipogó szomszédcsaj-tűrő” faktoruk – sikerrel járhatnak. Csak mélyen a kiválasztott szemébe kell nézniük, és a pénztárnál a kettő közül valamelyik filmre páros jegyet váltaniuk.

bővebben>>

… kiállításra

A kora nyári képzőművészeti kínálat olyan, mint egy karácsonyfa: minden van rajta. Színes, szagos, marcipános, édeskés, finom és olyan is, mint a régi csokoládé, aminek a felszínén az elszíneződés nem élvezeti, hanem esztétikai hiba. Ugye ezt annak idején önök sem hitték el a szerencsi csokoládégyárnak?

Menjek vagy maradjak – Sumo vagy Sörgyári capriccio 7

bővebben>>

… maradjak

… olvasni

Závada Pál: Idegen testünk

Menjek vagy maradjak – Sumo vagy Sörgyári capriccio 8

Az Idegen testünk hősnője, Weiner Janka rokoni, szerelmi és baráti vonzáskörének legfontosabb alakjai 1940 szeptemberének egy éjszakáján összegyűlnek, beszélgetnek, vitatkoznak. Noha sok szállal kötődnek egymáshoz, származásuk, nézeteik, gondolkodásuk különbözik. Túl azon, hogy végső soron szeretik egymást, két aktuális esemény tartja őket izgalomban: a második bécsi döntés és a második zsidótörvény. A társaság egyik tagja maga is részt vett a bécsi döntés tető alá hozásában, míg a másik újságíróként tudósított róla, a harmadiknak a fajvédő politikában, a negyediknek az üldözöttek mentésében lesz szerepe…

—-Tévéajánló—-

… tévézni

péntek, június 6.
m2, 22:15

Veszettek

Antonia Bird 1997-es filmjében veszélyes rablást hajt végre néhány, bandába verődő külvárosi alak. A nézők bekukkanthatnak a rablás legapróbb technikai részleteibe is.

Menjek vagy maradjak – Sumo vagy Sörgyári capriccio 7

Amikor kevesebb pénzzel távoznak, mint amennyit reméltek, a banda egyik tagja gyilkos tervet sző,
hogy a többieket megszabadítsa a zsákmánytól. Nincs hepiend, a rosszak nem bűnhődnek, a jók sem nyernek semmit. A film elnyerte a 16. Nemzetközi Bűnügyi Fesztivál Grand Prix-díját.

szombat, június 7.
m2, 21.00

Sörgyári capriccio

Jirí Menzel tündéri filmje Bohumil Hrabal tündéri regényéből. Hrabal a szülei életét meséli el a regényben, akik egy csendes kis cseh városkában, és annak sörgyárában éldegélnek. Francin a gyár gondnoka, Mariska a felsége pedig a mindenki által rajongott NŐ.

Menjek vagy maradjak – Sumo vagy Sörgyári capriccio 7

A sör és a disznótoros körül forgó idilli életükbe csöppen be a legendás Pepin bácsi, aki bácsi, „ez a tőről metszett cseh Kakuk Marci”, állandó szózuhatagával felborítja a jól megszokott életüket. Minikatasztrófák sorával bomlasztja, bujtogatja a kispolgári miliőt. Vigyázat: miközben végignevetjük a filmet, tulajdonképpen sírni volna kedvünk a meghatottságtól.

vasárnap, június 8.
TV2, 23.50

Megetetett társadalom

Eric Schlosser Magyarországon is megjelent bestsellere ihlette Richard Linklater Arany Pálmára jelölt filmjét, amely a Traffic nyomdokain haladva görbe tükröt tart az amerikai álom mára már korántsem makulátlan ábrázata elé.

Menjek vagy maradjak – Sumo vagy Sörgyári capriccio 7

Richard Linklater tablója az illegális bevándorlótól a középnyugati éttermi dolgozókon át a topmenedzserig a társadalom minden szereplőjét szembesíti a kellemetlen igazsággal, hogy fekália van a palacsintában (vagy éppen a hamburgerben), és az uniformizált világban semmi sem az, aminek látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik