Élet-Stílus

Bűncselekmény árnyékában indul a Sziget

Bár már a 16. Szigetet rendezik meg, idén is rengeteg gonddal kell megküzdeniük a szervezőknek. Egyrészt a IV. kerület beperelte őket a zaj miatt birtokháborításért, másrészt a Hajógyári-sziget egy része a fővárostól átkerült a III. kerülethez, így velük is meg kell állapodniuk. Mindemellett az is csak mostanában derült ki, hogy a koncertsátrakhoz építési engedélyekre lenne szükség.

Gerendai Károly a Sziget Fesztivál főszervezője a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatójának végén elmondta, hogy éppen a rendőrségről jött, ahol büntető feljelentést tett hamis tanúzásért, de itt erről nem kívánt többet elmondni. A FigyelőNet kérdésére annyit még elárult, hogy a IV. kerülettel folyó polgári peres eljárás során a szerdai tárgyaláshoz kapcsolódóan Gerendaiék tudomására jutott egy olyan információ, amely arra enged következtetni, hogy Újpest nem megengedett eszközöket vesz igénybe a bizonyítás során. A tanúvallomások valódiságát megkérdőjelező tényekről, és az ezzel kapcsolatos előzetes tanúgyűjtésről értesültek, amit majd a rendőrség fog kivizsgálni. Ha pedig a gyanú beigazolódik, akkor az már büntetőjogi üggyé válik.

Újpest visszavág

Derce Tamás újpesti polgármester szerint “veszélyes útra léptek” a Sziget fesztivál szervezői, mert ha nem tudják bizonyítani a hamis tanúzást, akkor az hamis vád bűntette, aminek ugyanakkora a büntetési tétele, mint a hamis tanúzásnak. Derce az MTI-nek elmondta, úgy véli, hogy a háttérben egy 5 milliárd forintos jogügylet áll. A fesztivál rendezői ugyanis még év elején eladták a céget 4,9 milliárd forintért, amelyből 1,9 milliárdot fizettek ki nekik. A szerződés szerint amennyiben veszélybe kerül a rendezvény vagy korlátozzák azt, akkor a már kifizetett, csaknem 2 milliárd forintot vissza kell utalni.

Harcban a világgal

A Sziget akárcsak tavaly, idén sem vesz igénybe állami pénzt, csak a fővárostól kap területhasználatot, amely a többi fesztiválszervező szerint ugyancsak jelentős összeget jelent. Most azonban némileg ez a kérdés is bonyolódik, ugyanis a Hajógyári-sziget tulajdonának egy része átkerült a fővárostól Óbudához. Ez az ingatlan ugyan a fesztivál által nem frekventált helyen van, de nem lehet ésszerűen leválasztani a rendezvénytől a területet, így most a III. kerülettel is egyezkedniük kell. Az előzetes tárgyalások szerint szerencsére Óbuda partnernek bizonyul a kérdésben. További megoldandó feladatot jelent, hogy az önkormányzati tárca új szabályozása folytán nemcsak a nagyobb fóliasátrak, de a több száz főt befogadó rendezvénysátrak felállításához is építési engedély szükséges.

Gerendai gondterhelten (Fotó: Balla István)

Gerendai gondterhelten (Fotó: Balla István)

Mindezek ellenére a Sziget ezerrel szervezi a 2008-as programot. A 16. Sziget beharangozóján már szinte kötelező jelleggel hangzott el a „ilyen erős program még szinte soha nem volt” strófa. Eltekintve az elcsépelt mondattól, az európai fesztiválok kínálatát áttekintve valóban az élmezőnybe tartozik a felhozatal. Aki számít, és a környéken éppen elérhető, azok mind itt lesznek. Aki számít, és a környéken található, de nem épp augusztusban, az pedig vagy a Volton lesz, vagy a Balaton Soundon. A harmadik kategória pedig az álomvonal (Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers), amely arról szól, hogy szinte mindegy, hogy a környéken van-e, a jelenlegi belépőjegy árak mellett úgysem tudják megfizetni.

Akkor most hány nap is?

Az idei évben hivatalosan ugyan nem lesz „egy hét együttlét”, csak öt nap, de nem hivatalosan lesz nulladik, meg mínusz egyedik nap is, így kijön a régi szlogen. A hivatalos program bemelegítő műsorai egyébként a korábbi Illés és LGT után ismét a retró jegyében telnek. Míg a zéró időpontot a kissé kopottas metálcsapat, az Iron Maiden kapta meg, addig, egy nappal előtte már némileg érdekesebb program adódik. Mint azt korábban megírtuk, augusztus 11-én ugyanis a magyar dalt ünnepli a Hajógyári-sziget. A Nagyszínpadon délután négytől tizenegyig az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének emblematikus szerzeményeiből hangzik el egy különleges válogatás. A koncerten egy-egy előadó vagy zenekar két-három számot fog játszani, és a buli egyediségét növeli, hogy lesz számos „összejátszás”, ahol egy-egy zenész beszáll mások produkcióiba is. A hétórás koncert megszakítás nélkül, több műsorvezetővel és filmbejátszásokkal zajlik majd, a kivetítőkön a számok szövegét is olvashatja a közönség. A belépő 2500 forint lesz e napra.

A Hajógyári-sziget fentről (Fotó: civertan.hu)

A Hajógyári-sziget fentről (Fotó: civertan.hu)

A kezdeményezést csak helyeselni lehet, de a lényeg már a 8000 forintos napijegyért kínált program lesz. A nagy húzónevek idén a Sex Pistols, az R.E.M., a Jamiroquai és Róisín Murphy lesz akik mellett a Magyarországon talán nem annyira ismert, de Európában nagyot durranó The Kooks, a The Killers, a Kaiser Chiefs, Serj Tankiant, Alanis Morissette, a Babyshambles, a Flogging Molly, a Pendulum Live hozza majd a színvonalat.

Lenni vagy nem lenni

Kiderült mindezek mellett, hogy a metál- és a jazzsátor helyet cserél, hogy a zúzós zene ne a Duna partján legyen, így a környéken lakókat is inkább Harcsa Veronika andalítja majd el, mint az Exodus. A zajártalom csökkentése érdekében idén a szervezők valamiféle hiper hangszigetelő fallal igyekszenek majd csökkenteni a hangzavart, ráadásként pedig egy műszer automatikusan lekeveri majd a túl hangos zenét, így elvileg lehetetlen lesz túllépni a határértéket. További újdonság, hogy két új színpadon láthatunk majd koncertet, így az A38 és az MR2 is saját helyszínnel járul hozzá a kínálathoz.

A jegyek tavalyi áron kaphatók. Az ottalvós bérlet: 37 500 forint. Ezért jár egy nulladik és egy mínusz egyedik nap is. A fesztivál öt napjára szól a hazamenős bérlet, ami 30 000 forintba kerül. Napijegy a fesztivál öt napján és a nulladik napon 8000 forint. A mínusz egyediken, azaz a Magyar Dal Napján 2500 forint lesz a beugró. A kérdés pedig már csak az maradt, hogy lesz-e egyáltalán fesztivál. Ha ugyanis a IV. kerület júliusban megnyeri a pert, akkor le kell fújni a bulit. Ha csak a most tett feljelentés alapján nem lehet majd benyújtani a fellebbezést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik