Élet-Stílus

Janicsék gyorsabban lapátolták Benedek Dalmáéknál

A Kovács Katalin és Janics Natasa, valamint a Paksy Tímea és Benedek Dalma fémjelezte magyar négyes is futamgyőzelemmel, egyenes ágon jutott a pénteki fináléba női K-4 500 méteren a szegedi kajak-kenu Mol Világkupán, amely a hazai válogatott számára egyben olimpiai válogató is.

Az előbbi egység csupa olyan versenyzőből áll, aki elhagyta Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportját: Janics még tavaly, Kovács, valamint Kozák Danuta és Szabó Gabriella pedig két hete, viharos körülmények között mondott búcsút a sikeredzőnek, hogy Sári Nándorral folytassa ötkarikás felkészülését.

A frissen alakult kvartett a nagy rivális németekkel került egy előfutamba, de egyáltalán nem látszott az, hogy a tagok esetleg még nincsenek összeszokva, ugyanis magabiztosan lapátolva értek elsőként a célba. A Fanny Fischer vezette, másodikként záró német hajó közel egy másodpercet kapott Kovácséktól. A másik magyar egység, a változatlanul Fábiánnéval készülő Paksy, Benedek, Fazekas Krisztina, Patyi Melinda négyes szintén megnyerte futamát, de összesítésben a harmadik helyre szorult a hazai ellenfél és a németek mögé.

A két világklasszis: Kovács és Janics (MTI)

A két világklasszis: Kovács és Janics (MTI)

Ez volt az egyetlen 500-as szám a délelőtt folyamán, emellett az 1000 és 200 m-es előfutamokat bonyolították le a Maty-éren. A leghosszabb távon szinte minden magyar egység egyből a fináléba jutott, csak a K-1-ben induló Benkő Zoltán és Dobos András, valamint a C-1-ben próbálkozó Mike Róbert kényszerül középfutamra, előbbi számban nem is lehetett egyből a legjobbak közé jutni, utóbbiban pedig csupán a győzelem ért döntőt, Mike pedig harmadik lett.

Az ötkarikás műsorban nem szereplő 200-as számok közül a kevés nevező miatt csak férfi K-1-ben , K-2-ben és C-1-ben van szükség előcsatározásokra. A kajak egyeseknél Molnár Péter nyert, s ezzel egyből a legjobb kilenc közé jutott, Dombi Rudolf viszont negyedik helyével a középfutamba került. A kenusoknál Foltán László (2.) és Balázs Péter (3.) is készülhet a fináléra, míg K-2-ben a Molnár, Kadler Viktor (4.) és a Varga Norbert, Babella Balázs duó (5.) is újabb fordulóra kényszerül.

A Vk jelenti az első fordulót az olimpiai válogatók sorában, a második körre június végén, az ob keretében kerül sor. A mostani versenyről csak a világbajnoki címvédők (Kovács Katalin, K-1 500 m; Vajda Attila, C-1 1000 m és a Kozmann György, Kolonics György duó, C-2 500 m) harcolhatják ki a pekingi csapattagságot, amennyiben az első két hely valamelyikén végeznek úgy, hogy a másik magyar egység nem előzi meg őket.

A Vk további programja
Csütörtök:
500 m-es előfutamok 16 ó

Péntek:
1000 m-es középfutamok 10 ó
női K-4 500 m-es középfutamok 10:42 ó
200 m-es középfutamok 11:25 ó
1000 m-es döntők 17 ó
női K-4 500 m-es döntő 17:18 ó

Szombat:
500 m-es középfutamok 10 ó
500 m-es döntők 15 ó
200 m-es döntők 16:45 ó
női K-4 1000 m-es döntő 17:50 ó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik