Élet-Stílus

Peking: gyógyszertárakban kaphatók a doppingszerek

Élesen bírálta Kína doppingellenes politikáját David Howman, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) főtitkára, aki úgy véli: a helyi hatóságok semmit nem tesznek a tiltott szerek visszaszorításáért, amelyek már gyógyszertárakban is beszerezhetők.

“Bár a kínai kormány többször is kijelentette, hogy határozottan fellép a doppingszereket használók és azokkal kereskedők ellen, sajnos semmi sem történt” – mondta Howman a ZDF német tévécsatornának.

Sandro Donati nemzetközi doppingszakértő szerint a kínai hatóságok nem támogatják ugyan a doppingszerekkel visszaélőket, de nem is tesznek semmit az elfogásukért. Sőt, gyakorlatilag bárki bárhol hozzájuthat a tiltott szerekhez.

Donati állítását igazolták a ZDF felvételei. A csatorna munkatársai több kínai gyógyszertárban is vásároltak andriolt, amely egy tesztoszteron-készítmény, de ajánlottak nekik metiltesztoszteront is, ami szintén szerepel a doppinglistán, és általában nehézatléták élnek vele.

A kínai kormány állítása szerint ezeknek a szereknek a forgalmazása szigorúan tilos, a ZDF felvételei szerint azonban recept nélkül kaphatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik