Élet-Stílus

Elhunyt a világhírű divattervező

Hetvenegy éves korábban vasárnap este elhunyt Yves Saint Laurent világhírű francia divattervező - közölte a Bergé-Saint-Laurent Alapítvány.

Hosszan tartó betegség után párizsi otthonában érte a halál. Mint társa, Pierre Bergé hétfőn az RTl rádióban közölte, Yves Saint-Laurent már egy éve agydaganatban szenvedett. Pénteken temetik, gyászszertartása a párizsi Saint-Roch templomban lesz.

Yves Saint Laurent-t a XX. század egyik legzseniálisabb divattervezőjének tartják, aki gyakran merész kreációival új irányt adott a divat világának.

Yves Saint Laurent Catherine Deneuve és Maja Pliszeckaja orosz balerina társaságában 1973-ban (fotó: MTI/EPA)

Yves Saint Laurent Catherine Deneuve és Maja Pliszeckaja orosz balerina társaságában 1973-ban (fotó: MTI/EPA)

Yves Saint Laurent 1936-ban született Algériában, amely akkor francia gyarmat volt. 1957-ben vette át a Dior házat, annak alapítója, Christian Dior halálakor. Saint Laurent és örök üzletembertársa, Bergé 1961-ben hozták létre saját divatcégüket, és már egy évvel később a “Trapézvonal”-kollekcióval megkezdték az időtlen és univerzális öltözködési elvek újrafogalmazását.

Tervezései a hatvanas években gyakran botrányszámba mentek, így például elsőként készített átlátszó anyagokból modelleket (Nude-Look), és farmeranyagból is az elsők között tervezett. A tervező a legnagyobb szenzációt 1968 körül okozta előbb a szmoking, majd a ballonkabát nőiesítésével, végül pedig nadrág-kreációival járult hozzá az “uniszex”-divat világméretű hódításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik