Élet-Stílus

Vulkán veszélyezteti az óriásteknősöket Darwin szigetein

A Galápagos-szigeteken a lávafolyam egyelőre nem fenyegeti a kráter körül élő különleges hüllők életét, de szükség esetén kimentik őket a veszélyes zónából.

A 13 nagy és 40 kicsi, vulkanikus eredetű szigetből álló csoport az Egyenlítő magasságában, Ecuador nyugati partjától csaknem ezer kilométerre a Csendes-óceánban fekszik. A legnagyobb sziget, az Isabela öt tűzhányójának egyike, az 1690 méter magas Cerro Azul csütörtök éjjel lépett működésbe, tíz év nyugalom után. 1998 szeptemberében néhány teknőst elégetett a láva, pedig a hatóságok összegyűjtötték és helikopterekkel elszállították a ritka állatokat. A Cerro Azul az Isabela-sziget délnyugati, lakatlan csücskében fekszik.

Az Ecuadorhoz tartozó szigetcsoportot az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Galápagost Charles Darwin 1835-ös látogatása tette híressé: az angol természettudós helyszíni tapasztalatait elhasználva írta meg a Fajok eredete című alapművét.

A szigetcsoporton található hüllők 90, a rovarok 46 százaléka, és a madárfajták fele sehol máshol nem él, csak itt. Még törpe iguánok is léteznek, olyanok, mint amelyek a földtörténet őskorában éltek. A Galápagos-szigetek ezért forgalmas turistaparadicsomnak számítanak, évente 60 ezren látogatnak oda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik