Élet-Stílus

Újra támad a négy szingli

Amikor 1998-ban berobbant a Szex és New York című sorozat, az egyedülálló nők végre fellélegezhettek: definiálták életformájukat. Megjelent a szingliség, mint fogalom, a széria pedig rövid időn belül a szinglik filmes bibliájává vált. A nagy sikerű sorozat befejezése után öt évvel most a filmvásznon folytatódik tovább a négy New York-i nő kalandos élete.

Carrie, Samantha, Charlotte és Miranda – négy harmincon túli szingli a „Nagy Almából”, akiknek a szerelmi kapcsolatait, a boldogság utáni hajszáját, a párkapcsolatról szóló gondolatait 7 évadon keresztül követték nyomon a világ 150 országában. Miben rejlett a sorozat sikere? Abban, hogy az egyedüllétet végre valahára nem negatív színben tűntették fel, hanem társadalmilag elfogadott életformaként, amely mellett világszerte nők milliói döntenek. A Szex és New York című sorozat a szinglikultusz megteremtése mellett a divat világában is maradandó nyomokat hagyott. Sőt, a széria forgatási helyszínei – hála a filmturizmusra építő New York-i utazási irodáknak – a rajongók Mekkájává váltak, a főszereplők beszólásai pedig maradandó aranyköpésekké.

Divatot teremtettek a szingliségből

A szingliség feltételezi a teljes önkéntességet, de a valóságban az egyedülálló nők nem maguk választják ezt az életformát – nyilatkozta a FigyelőNetnek Adamik Mária, az ELTE Gender Studies (társadalmi nemek) Kutatóközpontjának vezetője, aki szerint a társtalanság megélésében sokat segíthet a nőknek, ha egy társadalmi csoport részeként definiálják magukat. A sorozat megerősített egy fogyasztói modellt, amivel lelkileg könnyű azonosulni, de ezzel együtt is inkább divatcsoportról beszélhetünk, nem pedig egy valódi társadalmi jelenségről – mutat rá a szakértő.

Részletek a filmből és fotók a filmbemutatókról - KÉPGALÉRIA

Részletek a filmből és fotók a filmbemutatókról – KÉPGALÉRIA

Magyarországon a szingliségnek van egy megbélyegző tartalma, melyben benne van az az elmarasztalás, hogy családban élni norma, és aki ezt megszegi, az normaszegőnek tekinthető – mondta el lapunknak Adamik Mária a szingliség hazánkra gyakorolt hatásával kapcsolatban. Ez már csak azért is igazságtalan, mert a versenyszellemű társadalomban a kohézió, a családi élet feltételei megnehezedtek. Bár a magyar kultúrában az egyedülállóság stigmává vált, a szingliség fogalmához kapcsolható jellemzők elvállalása még mindig könnyebb a nők számára egy olyan társadalomban, ahol nem tudunk nyíltan beszélni az intimitásról és a párkapcsolatokról. Az, hogy a szingli kifejezést a férfiakra nem, csupán az egyedülálló és autonóm nőkre használjuk, jól mutatja, hogy az ellehetetlenülő férfi-nő kapcsolatokban a társadalom előszeretettel hárítja a nőkre a felelősséget, és őket okolja a problémákért – hangsúlyozta a szakértő.

Cipők, cipők

Manolo Blahnik, Jimmy Choo, Christian Louboutin, Dolce & Gabbana – ezek a divatmárkák annyira a világhírű sorozat védjegyévé váltak, mint maguk a főszereplők. Az öltözködés és a divat olyan meghatározó eleme lett a sorozatnak, hogy Patricia Field, a Szex és New York stylistja – Carrie, Samantha, Charlotte és Miranda ruhatárának az összeállítója – akár az ötödik főszereplőnő is lehetne. Patricia volt az, aki kitalálta az elmaradhatatlan Carrie-nyakláncot és a cipőimádatot (többek között a Manolo Blahnik lábbelik iránti rajongást) is Carrie, azaz az őt játszó Sarah Jessica Parker számára.

A sorozat és a négy szingli sajátos stílusa annyira befolyásolta a divat világát, hogy a Szex és New York divat-kultuszsorozattá, a főszereplők pedig divatdiktátorokká váltak. A széria hatására olyan ruhadarabok lepték el a sorozat rajongóinak a gardróbját, mint a dizájner-kézitáskák, a hatalmas virágos brossok, a hosszú mintás kabátok, a kezdőbetűvel ellátott nyakláncok, valamint a márkás tűsarkú cipők. A divatlapoknak pedig elengedhetetlen része lett az „öltözz úgy, mint Carry, Samantha, Charlotte vagy Miranda” című összeállítás, kiemelve a Szex és New York-os lányok (Carrie provokatív, Samantha szexi és nőies, Charlotte romantikus, valamint Miranda kissé férfias) stílusát és ruhatárát.

Cosmo-koktélos busztúra

A sorozat rajongói pár órára akár kedvenc karaktereik bőrébe is belebújhatnak, ugyanis számos New-York-i utazási iroda szervez már „Szex és New York”-os buszos városnézést. Átszámítva körülbelül 7 500 forintért egy háromórás buszos túra keretében végigjárhatnak körülbelül 40 olyan helyszínt, amelyeken a szinglisorozat főszereplői megfordultak. Így a vállalkozó kedvűek szétnézhetnek Carrie lakásában, felkereshetik Jimmy Choo butikját és azt a templomot, ahol Samantha kinézte magának „Tök barátot”, meglátogathatják Charlotte galériáját a SoHo-ban, és azt a szexboltot, ahol barátnői unszolására megvette a „nyusziját”, illetve ihatnak egy Cosmopolitan-koktélt Aidan és Steve bárjában. Az egyes állomások között pedig szünet nélkül vetítik a sorozatot a turistabuszon.

A Szex és New York című filmet Magyarországon június 5-én mutatják be.

—-Aranyköpések a sorozatból—-

Carrie (forrás: imdb)

Carrie (forrás: imdb)

“Ha már kezelni tudok egy sebváltót, akkor egy működőképes kapcsolatot is nyélbe tudok ütni.”

“Kamaszként arra vágysz, hogy 30-nak nézzenek, 30 évesen arra, hogy ne nénizzenek”

“Van olyan nő, akit hiába próbálnak, nem lehet betörni, szabadon kell engedni, hogy a vadonban találja meg a párját.”

“Lehet, hogy az univerzum nem játszik tiszta lapokkal, de legalább pokoli jó humora van.”

” Azok a hapsik, akik jól néznek ki, soha nem jók az ágyban. Azt ugyanis nem tartják fontosnak.”


Samantha (forrás: imdb)

Samantha (forrás: imdb)

“A házasság nem a boldog életre garancia, hanem a halálra.”

“Mi nők többfunkciósak vagyunk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy beleessünk az “egyszer egy férfi” csapdába.”

“Aki az ágyban vagy, az vagy az életben.”

“Szeretem a tőzsdét. Egy terem, tele kiabáló, izzadó férfiakkal, akik a csúcsra akarnak jutni.”


Charlotte (forrás: imdb)

Charlotte (forrás: imdb)

“A férjem nem lehet impotens, hiszen olyan csodálatos.”

“Minden nő arra vár, hogy megmentsék.”

“Nincs rosszabb egy 34 éves szinglinél, mint egy 34 éves elvált nő.”

“A házasságom egy hamis Fendi (táska).”

“Ha valaki egy évig nem fekszik le senkivel, akkor tulajdonképpen ismét szűz lesz.”

Miranda (forrás: imdb)

Miranda (forrás: imdb


“Nincs valamelyikőtöknek egy teljesen jelentéktelen barátja, esetleg egy szobanövénye, akivel randizhatnék szombat este?”

“A házas emberek az ellenségeink, vagy lesajnálnak minket, vagy irigykednek ránk.”

“Egyszer a barátom inasával szakítottam. Sajnálom, Ms. Hobbes, Jonathan nem fog eljönni. Soha.”

“Komoly vagyok, néha édes, de soha sem szexi. Akkor akarom, hogy a férfiak szexinek lássanak, ha már levettem őket a lábukról a személyiségemmel.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik