Élet-Stílus

Korlátoznák az idegenlégiósok számát

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) sydney-i kongresszusán nagy többséggel elfogadta Joseph Blatter elnök előterjesztését, mely szerint egy csapatban maximum öt külföldi játékos léphet pályára kezdőként. Szakértők szerint az új szabályt Európában képtelenség lesz bevezetni.

Az úgynevezett 6 plusz 5-ös szabályt a jelenlévők közül 155-en támogatták, s csupán öten szavaztak ellene. Az új rendszert 2012-től szeretné bevezetni a szövetség, a kongresszus éppen ezért arra kérte Blattert és Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) elnökét, mindent tegyenek meg azért, hogy Európában is életbe léphessen a szabály – jelentette az MTI.

Erre azért van szükség, mert az Európai Unió állásfoglalása szerint ez ellenkezik az EU-n belül a szabad munkaerő-áramlást biztosító joggal. “Ahol akarat van, út is van” – szögezte le ezzel kapcsolatban Blatter.

Blatter látszatgyőzelmet aratott (MTI/AP)

Blatter látszatgyőzelmet aratott (MTI/AP)

“Keressük a megoldást Európában, de addig is azt tanácsoljuk a kluboknak, hogy 2010-től maximum hét, 2011-től hat, míg 2012-től legfeljebb öt idegenlégiós kapjon helyet a kezdőcsapatban” – tette hozzá a FIFA-elnök, aki hangsúlyozta, így hat hazai játékos mindenképpen szerephez juthat, s a cserékkel maximum 3 plusz 8-as felállás jöhet létre. Platini jelezte, támogatja Blatter elképzeléseit: “Európa nincs kényelmes helyzetben, de mindent megteszünk, hogy elérjük a most kijelölt célt.”

A BBC szakértője szerint ezt a csatát nem nyerheti meg Blatter. “A FIFA támogatja az elnök ötletét, de ennél több nem történt. Szabályváltozásokat nem eredményez az elfogadott javaslat, amelyben ráadásul nincs is kikötve konkrét időpont. Blatter szeretné, ha éveken belül mindenhol bevezetnék a szabályt, de tökéletesen tisztában van azzal, hogy az ellenkezik az uniós törvényekkel, és az európai klubok sem támogatják” – nyilatkozta Mihir Bose.

—-Brüsszel nem enged—-

Továbbra is összeférhetetlennek tartja az Európai Bizottság az Európai Unió joganyagával a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) sydneyi kongresszusán pénteken elfogadott új szabályt, mely szerint egy csapatban maximum öt külföldi játékos léphet pályára kezdőként.

A brüsszeli végrehajtó testület szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen pénteki sajtótájékoztatóján visszautalt Vladimír Spidla munkaügyi biztos e héten tett nyilatkozatára, amely szerint az unió “piros lapot ad” ennek a szabálynak, mert az ellentétes a munkaerő szabad áramlását és a megkülönböztetés mellőzését rögzítő EU-előírásokkal. “Az Európai Bizottság álláspontja nem változott a FIFA-döntés nyomán” – szögezte le a szóvivő.

Brüsszel az Európai Bíróság előtt támadhatja meg a mostani döntést. Nem ez lenne az első hasonló eset az uniós bíróság előtt: 1996-ban, a külföldi labdarúgók igazolásáról és azok anyagi körülményeiről folytatott több hónapos vita végén – a belga Jean-Marc Bosman peres ügye nyomán – a luxemburgi székhelyű bíróság úgy határozott, hogy meg kell szüntetni az EU-tagországokból érkező külföldiek számának maximalizálását a csapatoknál.

Spidla leszögezte: ha az EU-tagországok elfogadják a 6+5-ös szabályt, azzal megszegik az EU-szerződéseket, és Brüsszelnek kötelessége lesz eljárást indítania ellenük. A szabály ugyanis a nemzeti hovatartozás alapján történő egyértelmű megkülönböztetést jelent, amit az EU nem enged meg.

A FIFA éppen az uniós ellenkezés miatt csak 2012-től vezetné be a rendszert. A kongresszus arra kérte Sepp Blatter elnököt és Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) elnökét, mindent tegyenek meg azért, hogy Európában is életbe léphessen a szabály.

Brüsszel egyébként azt is értésre adta, hogy a 6+5-tel szemben támogatja azt az UEFA-szabályt, amely a helyi nevelésű játékosok támogatását és ezek minimumszámának szerződéses rögzítését helyezi kilátásba. Spidla szerint ez egyrészt tiszteletben tartja az uniós elveket, másfelől ösztönzi az európai fiatal játékosok képzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik