Élet-Stílus

Holland oktató gól, török diadal

A bő egy hét múlva kezdődő Európa-bajnokságra készülő török válogatott a finnek elleni könnyed győzelemmel fejezte be előkészületi mérkőzéseit. Hollandia csak döntetlent ért el a dánok ellen.

Eindhovenben Marco van Basten szövetségi kapitány az ukránok elleni 3-0 után ezúttal már számíthatott Van der Sarra, valamint a madridi különitményre (Van Nistelrooy, Sneijder és Robben) is. A középpályán a védekező De Zeeuw-Engelaar kettős előtt Sneijder, Robben és Van der Vaart igyekezett kiszolgálni Van Nistelrooyt.

A hollandok sokpasszos játéka az első félidőben eredményes volt; Mathijsen és Van der Vaart helyzete után Van Nistelrooy kényszerítőzött Sneijderrel, s a visszakapott labdát a hálóba helyezte.

Engelaar bejátszotta magát a holland csapatba (Getty)

Engelaar bejátszotta magát a holland csapatba (Getty)

Szünet után a hollandok lassították a tempót, de az óvatosság megbosszulta magát: Bendtner megnyerte a Mathijsen elleni csatáját, és okos passzát követően Poulsen elgurított Van der Sar mellett. A meccs 1-1-re végződött, a holland válogatott vasárnap Wales csapatával mérkőzik.

„A második félidőben olykor zavarban voltunk, de ez érthető” – értékelt Van Basten. „Játékosaim fáradtak voltak, az előző héten alaposan megizzadtak. Az első félidőben látottakkal viszont elégedett voltam, a gólunk pedig bármelyik labdarúgást oktató összeállításban megállná a helyét.”

Török zárómeccs, győzelemmel

A török válogatott könnyed diadallal feledtette az Uruguay elleni 3-2-es botlást. Fatih Terim csapata már az első percektől kezében tartotta a mérkőzést, és a 16. percben megérdemelten jutott előnyhöz, amikor Tuncay közelről juttatta hálóba Sabri Sarıoglu hosszú, jobboldali indítását.

A finnek a bekapott gól után támadóbb felfogásban folytatták, többször is feltüntek Volkan kapuja előtt, gólt azonban nem értek el.

A finn Kallio és Hamit Altintop csatája (Getty)

A finn Kallio és Hamit Altintop csatája (Getty)

A rengeteg csere miatt visszaesett a játék, a hajrában azonban épp egy kispadról érkező játékos, a Kazım kanyarintásából eredményes Semih állította be a végeredményt. A török válogatott következő találkozója már tétmeccs lesz – a félholdasok június 7-én Genfben lépnek pályára Portugália ellen.

Barátságos mérkőzések

Hollandia-Dánia 1-1 (1-0)
Eindhoven, 16 ezer néző.
Gól: Van Nistelrooy (29.) illetve Poulsen (57.)
Hollandia: Van der Sar – Heitinga, Ooijer (De Jong, 46.), Mathijsen, Van Bronckhorst – De Zeeuw, Engelaar (De Cler, 65.) – Sneijder (Afellay, 82.), Van der Vaart (Kuyt, 65.), Robben (Babel, 77.) – Van Nistelrooy (Vennegoor of Hesselink, 65.).
Dánia: Christiansen – Kvist Jörgensen (Rasmussen, 82.), Andreasen (Christensen, 77.), Kröldrup, Lars Jacobsen – Jörgensen (Retov, 63.), Kahlenberg (Tomasson, 46.), Rommedahl, Poulsen – Bendtner, Perez (Vingaard, 77.)

Törökország-Finnország 2-0 (1-0)
Duisburg, 8 ezer néző.
Gól: Tuncay (15.), Sentürk (88.)
Törökország: Volkan – Servet, Hakan Balta, Gökhan, Mehmet Aurélio (Mehmet Topal, 88.) – Emre Belözoğlu (Gökdeniz, 89.), Tuncay (Arda, 67.), Hamit (Ayhan, 79.), Sabri – Nihat (Semih, 82.), Mevlüt (Kazım, 75.)
Finnország: Enckleman (Frederikson, 46.) – Nyman, Kallio (Moisander, 82.), Pasoja (Lampi, 53.), Kuivasto – Kolkka, Väyrynen, Eremenko Jr (Litmanen, 61.), Heikkinen (Johansson, 61.) – Forssell (Sadik, 79.), Eremenko.

Írország-Kolumbia 1-0 (1-0)
Gól: R. Keane (3.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik