Élet-Stílus

Hétfőtől ellenőriznek az osztrák határon

Vasárnap éjféltől egy hónapra visszaállítja a határellenőrzést Ausztria a Svájccal közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokság miatt.

A magyar-osztrák határszakaszon lévő volt határátkelőhelyeket három kategóriába sorolta az osztrák rendőrség. Az egyik kategóriába azok a nagy forgalmú nemzetközi határátkelőhelyek tartoznak – mint például Hegyeshalom – ahol folyamatos ellenőrzést tartanak. Az ellenőrző kapukat újra üzembe helyezik, az osztrák rendőri szervek szúrópróbaszerűen, vagy csak a gyanús elemeket ellenőrzik.

Hegyeshalomban – az eddigi egyeztetések alapján – a jelenleg megnyitott két sáv mellé még két sávot megnyitnak, így összesen négy sávon ellenőriznek majd. A teherforgalom ezektől elkülönülten zajlik. A határátkelőhelyre érkezőknek jelentős, 30 km/órás sebességkorlátozásra kell számítaniuk.

A határátkelők másik csoportját a kisebb forgalmú átkelők jelentik, ahol az ellenőrzést mobil egységek hajtják végre, vagyis csak bizonyos időközönként jelennek meg a határon a rendőri szervek. Itt várhatóan az adott mérkőzés előtt 26 órával jelennek meg a határcsendőrök és a találkozó után 24 óráig maradnak ott.

A Kópháza - Deutschkreutz közúti határátkelőhely (MTI)

A Kópháza – Deutschkreutz közúti határátkelőhely (MTI)

A harmadik kategóriába a turista-, gyalogos- és kerékpáros forgalom számára megnyitott átkelők tartoznak, ezeken az átkelőkön szúrópróbaszerű, spontán ellenőrzéssel lehet számolni. Az átkelőhelyek közötti zöldhatáron is ellenőrzésre kell számítani.

A határátlépésnél kifelé csak az osztrák rendőrök fogják ellenőrizni az utazókat, Magyarországra belépéskor szabadon átjárható lesz a határ, mivel a magyar rendőrök nem ellenőrzik egyik irányban sem a forgalmat, de jelen lesznek az államhatáron, hogy segítsenek a gyors határátlépésben.

Az osztrák és svájci rendvédelmi szervek határrendészeket vezényelnek Magyarország schengeni külső határára is, az Ausztriába utazó állampolgárok pedig osztrák-magyar közös szolgálat keretében magyar rendőrökkel találkozhatnak.

Magyar állampolgár az Eb idején Ausztriába továbbra is az Európai Unióban elfogadott úti okmányokkal utazhat, vagyis útlevéllel, valamint régi és új típusú személyi igazolvánnyal.

Az ellenőrzés célja, hogy semmi ne veszélyeztesse Ausztria és Svájc által közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokságot, illetve hogy kiszűrjék mindazokat, akik nem kívánatosak az eseményen. Attól még, hogy valaki szerepel a futballhuligánok listáján, még beléphet Ausztriába, a beutazást csak akkor tiltják meg, ha az illetőnek nincs elég pénze az ott tartózkodáshoz, vagy ha megállapítható, hogy veszélyeztetné a közrendet, ha részt venne valamelyik mérkőzésen. Megtagadják a beléptetést akkor is, ha a jármű nincs megfelelő műszaki állapotban.

A magyar-osztrák határon tavaly december 21-én szűnt meg a határellenőrzés, miután Magyarország teljes jogú tagja lett a schengeni egyezménynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik