Élet-Stílus

Száz éve született a James Bond “atyja”

Fedőneve ugyan nem 007, hanem 17F volt, de számos veszélyes küldetést hajtott végre. Sármos, elegáns férfiként ismerték, nőügyeiről legendák keringtek, és kedvenc fegyvere egy könnygázzal töltött golyóstoll volt.

Száz éve, 1908. május 28-án született Ian Fleming, a világ leghíresebb kémtörténeteinek szerzője, James Bond „atyja”. Bár Ian Fleming csak negyvenes évei közepén kezdett el írni, és alig 56 évesen el is vitte a napi hetven cigaretta, házasságának válsága és a munkájával kapcsolatos stressz, írói karrierje egyetlen évtizede alatt James Bond kalandjainak 14 epizódját írta meg. Ezeket 36 nyelvre fordították le, és csak haláláig 50 millió példányt adtak el belőlük.

Ian Fleming művei 22 film alapját szolgáltatták, a legendás titkos ügynököt megszemélyesítette Sean Connery, Roger Moore és Pierce Brosnan is. A James Bond-sorozaton keresztül a kulturális és politikai változások mellett a férfieszmény változása is jól követhető. A filmsorozat kikacsint a politikai változásokra: ahogy változtak a hatalmi, politikai viszonyok, úgy változtak a James Bond-történetek és ennek megfelelően az ellenségképek is. A 007-es ügynök történeteiből a világban zajló technológiai változások is leképezhetők: míg kezdetben az űrhajózás volt a fő kérdés, később már megjelent a mobiltelefon, majd a világháló.

Saját életéből merített ihletet (forrás: biographychannel)

Saját életéből merített ihletet (forrás: biographychannel)

Hogy kiről mintázta James Bondot Fleming, arról egyébként ma is sokan vitatkoznak, de egészen biztos, hogy a kémből lett író saját életéből merítette a legtöbb ihletet. Fleming először a Reuters hírügynökségnél dolgozott, majd az üzleti életben próbált vagyont szerezni, 1939-ben, a világháború előestéjén szervezte be a titkosszolgálat. A haditengerészeti kémfőnök személyes asszisztense lett 17F fedőnéven. Veszélyes küldetéseket hajtott végre, kommandót vezetett ellenséges területen. Két nap alatt megszövegezte a CIA elődje, az OSS alapokmányát, és tervet dolgozott ki (Goldeneye elnevezéssel) Gibraltár védelmére.

A háború után Jamaicán építette fel Goldeneye névre keresztelt házát, s élte tovább édes életét. Akkor kezdett csak írni, amikor 44 évesen egy férjezett asszonnyal folytatott viszonya révén apa lett, és meg kellett hogy komolyodjon. Így született meg Őfelsége 007-es számú titkos ügynöke, aki nemcsak Fleming életét változtatta meg, de a modern tömegkultúrát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik