Élet-Stílus

Saját bajnokságukból is kiestek az angolok

Soha nem játszott olyan kevés angol futballista a Premier League-ben, mint a 2007-2008-as szezonban. Sokak szerint ennek is köszönhető, hogy a válogatott nem lesz ott a nyári Európa-bajnokságon. A FIFA elnöke öt légiósban maximalizálná a kezdőbe jelölhető nem angol játékosok számát, a klubok azonban hevesen tiltakoznak.

A BBC Sport felmérése szerint az elmúlt idényben a Premier League-ben pályára lépő 498 játékosból csak 170 volt angol (34,1 százalék). Egy évvel (38 százalék) korábbhoz képest ez jelentős visszaesés.

„Természetesen fontos, hogy hány focista játszik rendszeresen, hiszen közülük kell kiválasztanom a válogatott tagjait” – nyilatkozta a BBC-nek Fabio Capello, az angol nemzeti tizenegy olasz kapitánya. „A mennyiségnél azonban sokkal fontosabb a minőség, és azt hiszem, ezen a téren nem állunk rosszul. Emellett bízom abban, hogy jövőre már 40 százalékra nő az arány” – tette hozzá a szakvezető.

Az angol kezdők száma az elmúlt években (Forrás: BBC)

Az angol kezdők száma az elmúlt években (Forrás: BBC)

Első ránézésre érthető Capello kijelentése, hiszen a Bajnokok Ligája angol házidöntőjében a 22 kezdőből 10 angol volt. A nemzeti tizenegy viszont szégyenszemre nem jutott ki a svájci-osztrák rendezésű kontinenstornára.

A FIFA elnöke, Sepp Blatter meg van arról győződve, hogy orvosolni tudná az angolok problémáit. A svájci sportdiplomata szerint öt játékosban kellene limitálni a kezdőben szereplő idegenlégiósok számát. Az elképzelései ellentétesek az uniós munkavállalási törvényekkel, és a klubok is hevesen ellenzik a felvetését, Blatter mégis szeretné elfogadtatni a „hat plusz ötös” rendszert.

Csapatonkénti bontás (Forrás: BBC)

Csapatonkénti bontás (Forrás: BBC)

Ha sikerrel jár a FIFA elnöke, az komoly kihívást jelentene az angol kluboknak. Az elmúlt szezonban átlagban mindössze négy angol szerepelt a csapatok kezdőjében. Az Arsenalnál volt a legalacsonyabb az arány (0,34 meccsenként), a lista másik végén a West Ham tanyázik (6,61). A nagy négyesnél (Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool) átlagban 2,64 angol kapott helyet.

Európa topligáiban más a helyzet. A Serie A utolsó fordulójában 7,3 olasz szerepelt a kezdőkben, Spanyolországban 6,9, míg Németországban 4,9. E három nemzet válogatottja az angolokkal ellentétben ott lesz az Európa-bajnokságon, és fogadóirodák az esélyesek között tartják számon a három csapatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik