Élet-Stílus

A Nemzeti Vágta olyan híres lehet, mint az Oktoberfest

A hétvégén lesz a Nemzeti Vágta című ingyenes kulturális országimázs-fesztivál és lóverseny, amely Geszti Péter kreatívigazgató szerint akár olyan hírnevet szerezhet Budapestnek, mint Münchennek az Oktoberfest.

„A cél, hogy nálunk is legyen egy olyan nagy esemény, mint Pamplonában a bikafuttatás, Velencében a karnevál, Münchenben a sörfesztivál vagy Salzburgban az operafesztivál” – mondta a FigyelőNetnek Geszti Péter. Mint kifejtette, a Nemzeti Vágtát azért hozták létre, hogy Magyarországnak is legyen egy olyan attraktív rendezvénye, amely az országban jelenlévő kulturális értékekre épül. Ez egyrészt a külföldieknek mutat rólunk a jelenleginél kedvezőbb képet, másrészt a hazai résztvevők számára ad sikerélményt, és erősíti az identitásunkat.

Látványterv (Fotó: www.vagta.hu)

Látványterv (Fotó: www.vagta.hu)

Az említett híres rendezvények mind olyan világsikerek, amelyek varázslatos vonzerőt jelentenek a világban. Nálunk a gond javarészt az volt eddig, hogy a hagyományok legtöbbször politikai értelmezést kaptak, most azonban már itt az ideje, hogy kizárólag kulturális tartalmaik alapján kezeljük őket. Geszti szerint további problémát jelent, hogy a hagyományokat és a modern értékeket manapság szembeállítják, pedig ezek egyáltalán nem ellentétes fogalmak. A Nemzeti Vágta tervének kidolgozásakor is azt tartották szem előtt, hogy modern eszközökkel, de az eredetiséget tiszteletben tartva nyúljanak a tradíciókhoz. A hagyományok továbbélését a kor igényeihez igazított marketing- és médiatechnikák nagyban segíthetik.

Huszárok a Hősök terén (www.vagta.hu)

Huszárok a Hősök terén (www.vagta.hu)

A Nemzeti Vágta leginkább a település- és országimázs építéséről szól. Miközben itt Magyarországon legfőképp a csatározásainkkal vagyunk elfoglalva, óriási globális verseny folyik a nemzeti kultúrák között a világ figyelméért. A Nemzeti Vágta viszont egy olyan örömteli buli lehet, amely a hagyomány éltető erejére épül, és ezekre a pozitív értékeinkre irányítatja a figyelmet belföldön, külföldön egyaránt.

Apadhat a vízfej

A rendezvény ráadásul azt a vízfejű gondolkodást is ellensúlyozza, amely csak Budapestre koncentrál. A Nemzeti Vágta történelmi hangulatú lóversenyére ugyanis a vidéki települések jelentkezhetnek. A május 31-én kezdődő eseményen közel száz, a saját települését képviselő lovas méri majd össze lovának gyorsaságát és saját ügyességét, két kört megtéve a Hősök terére felépített speciális, a tavalyi év folyamán sikeresen letesztelt versenypályán. A galoppverseny győztese 30 millió forintot nyer benevezőjének, és 5 millió forintot az általa képviselt önkormányzatnak. A nevezési díj bruttó 2 millió forint, amelyet már két futamgyőzelem esetén vissza lehet nyerni. A nyereményeket a Szerencsejáték Zrt. állja.

Ilyenek lesznek a pavilonok (www.vagta.hu)

Ilyenek lesznek a pavilonok (www.vagta.hu)

A nevezési díjért a település jogot nyer a versenyen való indulásra, versenyöltözéket kap, továbbá az Andrássy úton pavilont állíthat, amelyben a képviselt önkormányzat vagy a nevező cég bemutathatja az adott település kulturális értékeit, illetve a cég termékeit.

Tömeg és hírességek a Hősök terén

A rendezők több százezer vendéggel számolnak a két nap alatt. Magát a lóversenyt a Hősök terén, tribünök és kivetítők segítségével, mintegy 30 ezren láthatják egyszerre élőben. A Nemzeti Vágta minden programja ingyenesen látogatható. A rendezvény előestéjén, pénteken megnyitó ünnepséget is szerveznek a rendezők a Műcsarnokban. Itt jelen lesznek az induló települések polgármesterei, a nevezéseket finanszírozó üzletemberek, az együttműködő partnerek és szponzorok képviselői, valamint a Nemzeti Vágta hazai és külföldi díszvendégei.

Látványterv (www.vagta.hu)

Látványterv (www.vagta.hu)

Az országimázs-fesztivál középpontjában a lovashagyományok bemutatói, a fergeteges huszárrohamok, a lovasparádék látványvilága, valamint a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó áll majd. Emellett folyamatos koncertprogramok és műsorok lesznek a hétvégén. Ezen programok helyszíne a Dózsa György úton lesz, a Műcsarnoktól egészen az ’56-os emlékműig.

A társadalmi szerepvállalás is megjelenik a rendezvényen. A Raiffeisen Jótékonysági Futam résztvevői mind országosan ismert, lovagolni jól tudó hírességek lesznek, akik egy-egy jó ügyért, valamely alapítvány fontos céljaiért vágtáznak majd.


Ön is kilátogat a Nemzeti Vágtára? Készítsen fotókat, videót, írjon beszámolót, és töltse fel az FN Tudósítóra, hogy az Ön tudósítása is az FN Címlapjára kerülhessen!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik