Élet-Stílus

Német félkudarc, lengyel előrelépés

Kedd este a júniusi Európa-bajnokság B-csoportjának három tagja is megmérette magát: a lengyelek győzelemmel, a németek és az osztrákok döntetlennel zárták a napot.

A német válogatott a selejtezők során a hollandokat Minszkben 2-1-re megtréfáló fehéroroszokkal mérkőzött, s a belaruszok német szakvezetője, Bernd Stange már előre jelezte, nem nyaralni érkeztek Németországba.

Joachim Löw a maga részéről több, sérüléssel bajlódó játékosának is pihenőt szavazott. Mindez a védelem balszélén problémát generált: A sérült Jansen és a gyermeke születésénél Bielefeldben asszisztáló Westermann hiányában a német kapitány Hitzlspergert jelölte balhátvédnek – nem vált be.

A védelem tengelyébe hosszas kimaradás után visszatért Metzelder, a középpályán Ballack és Frings játszott a védelem előtt, míg elől Gomez és Kuranyi távollétében Podolski lett Klose éktársa. A remekül kezdő németek a Bayern csatárduója révén kerültek előnybe: a jobboldalról betörő Podolski passzolt a lesgyanús helyzetben kilépő Kloséhez, s mivel a játékvezető nem jelzett, a vb-gólkirály a hálóba helyezett.

Gólöröm Klose-módra (dpa)

Gólöröm Klose-módra (dpa)


Hibáztak a cserék

Romascenko veszélyes lövése után a 20. percben megduplázta előnyét a házigazda: Odonkor illant el a jobboldalon, beívelése ugyan átszállt a társak feje fölött, azonban Koritko saját kapujába talált. A szünetig fokozta a tempót a német csapat, Klose, majd Schweinsteiger is komoly lehetőséget hagyott ki.

Szünetben pihentetés céljából Löw Ballackot és Schweinsteigert, majd nem sokkal később Klosét és Podolskit is lecserélte, így gyakorlatilag a német-B folytatta a küzdelmet: nem véletlenül. Egy nappal a végleges 23 fős keret kijelölése előtt a kapitány ugyanis harcba dobta a megmaradt helyekért tusakodókat.

Az esélyesek közül Jones, Trochowski, illetve az új tini-szenzáció, a lámpaláz nélkül cselezgető, s több remek passzt is kiosztó Marin jó benyomást keltett, ellenben Helmes és Neuville kevésbé: a két csatár alighanem a kimaradók között lesz.

A meccs hajrájára ugyanis feljavult a fehérorosz csapat. Kulcsij passza után Buliga lőtt 16 méterről Lehmann kapujába, majd két perccel a vége előtt egy cselsorozat nyomán Buliga kettőre növelte góljainak számát. A németek május 31-én Szerbia ellen zárják a felkészülést.

Vastic visszatért

Grazban a társházigazda Ausztria Nigériával találkozott. Josef Hickersberger több helyen is változtatott együttesének összeállításán, az osztrák-vegyes ettől függetlenül nekiesett az afrikaiaknak, és Linz passza után Kienast szerzett vezetést a hazaiaknak.

A nigériaiak Kalu Uche révén egyenlítettek, majd átvették a kezdeményezést, ám kevés helyzetükből egyet sem értékesítettek. Szünet után ismét az osztrákok voltak veszélyesebbek, Hoffer a lécre lőtt, míg a 38 esztendősen újra bevetett Vastic szabadrúgásánál nagyot tornászott Aiyenugba. Pénteken Ausztria Málta ellen vívja utolsó elkészülési találkozóját.

Zurawski lőtte a lengyelek 1200. gólját (Getty)

Zurawski lőtte a lengyelek 1200. gólját (Getty)


Zurawski történelmi találata

Reutingenben a lengyelek némiképp javítottak – a Macedónia ellen az utolsó pillanatokban kiharcolt 1-1 után egy góllal legyőzték Albániát. A macedónok elleni találkozóhoz képes több kulcsjátékosát, így Zurawskit, Smolareket és Guerreirót is bevető Leo Beenhakker elsősorban a kísérletezésre használta a meccset.

Ennek ellenére Zurawski már a 3. percben vezetést szerzett azok után, hogy Wasilewski hosszú átadásából már a labdaátvétellel helyzetbe került. Zurawski gólja a lengyel csapat által elért 1200. találat volt, ám nem sikerült továbblépni annak ellenére, hogy a lengyelek féltucatnyi helyzetet – Smolarek és Lewandowski is ziccert hibázott – kialakítottak Hidi kapuja előtt. Június 1-én Lengyelország Dániával mérkőzik.

Barátságos mérkőzések

Németország-Fehéroroszország 2-2 (2-0)
Kaiserslautern, Fritz-Walter-stadion, 47 ezer néző.
Gól: Klose (10.), Koritko (öngól, 20.) illetve Buliga (61., 88.)
Németország: Lehmann – Lahm, Metzelder, Mertesacker, Hitzlsperger – Frings (Trochowski, 67.), Ballack (Jones, 46.), Odonkor (Fritz, 79.), Schweinsteiger (Marin, 46.), Klose (Helmes, 54.), Podolski (Neuville, 54.)
Fehéroroszország: Homutovszkij – Omeljancsuk, Lencevics, Filipenko, Koritko – Kulcsij, A. Hleb, Romascsenko (Szitko, 46), Putszilo (Pavlov, 73.), V. Hleb (Rodinov, 54.) – Buliga (Kornilenko, 90.)

Ausztria-Nigéria 1-1 (1-1)
Graz, 7 500 néző.
Gól: Kienast (12.) illetve K. Uche (19.)
Ausztria: Macho – Pogatetz, Stranzl, Prödl, Aufhauser – Säumel, Fuchs (Korkmaz, 61.), Ivanschitz (Vastic, 70.), Standfest – Kienast (Hoffer, 46.), Linz (Leitgeb, 81.)
Nigéria: Aiyenugba – Taiwo, Yobo, Nwaneri, Mohamed – Kanu (Odejayi, 84.), Obi Mikel, K. Uche (Haruna, 78.), I. Uche – Yakubu (Utaka, 81.), Anichebe (Odemwingie 46)

Lengyelország-Albánia 1-0 (1-0)
Reutingen, 6 ezer néző.
Gól: M. Zurawski (3.)
Lengyelország: Fabianski – Wasilewski, Bąk, Żewłakow (Kokoszka, 9.), Wawrzyniak – Łobodzinski (Saganowski, 80.), Lewandowski, Dudka (Pazdan, 81.), Guerreiro (Smolarek, 46.) – Krzynówek (Murawski, 81.), Żurawski (Zahorski, 61.)
Albánia: Hidi – Lila (Vrapi, 46.), Dallku, Curri, Vangjeli – Duro (Hyka, 46.), Skela, Lala (Bullku, 71.), Cana – Salihi (Bylykbaszi, 80.), Bogdani (Kapllani, 46.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik