Élet-Stílus

Felpezsdült a vízparti ingatlanpiac

Az elmúlt szűk két évben a Balaton körül számos nagy beruházás indult, illetve áll jelenleg is előkészítés alatt, aminek hatására újra felpezsdült a tó körüli lakóingatlan-piac. A nyugati országrész más vízparti üdülőhelyein folyamatban lévő infrastrukturális és turisztikai beruházások is élénkíthetik az ingatlanpiacot és a Szentendrei-sziget is egyre népszerűbb.

A Velencei-tó környékére, különösen a déli partra túlkínálat és túlárazás jellemző. Ez elsősorban a nyaralóingatlanok tekintetében igaz, ami azért nem indokolt, mert a magánjellegű idegenforgalom jelentősen csökkent az elmúlt években – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. Több új lakóprojekt is indult mostanában a tóparti településeken. A Dunakanyar településein az év első negyedévére inkább a pangás volt a jellemző, a tavasz beköszöntével nőtt meg az érdeklődés.

Esztergom: a főváros szintjén

Esztergomban és környékén a lakásárak 8-10 millió forint körül alakulnak a távfűtéses panel kategóriában. Családi házakat már 18 millió forinttól lehet találni, ugyanakkor az igényes, kiváló környéken lévő ingatlanok 60 millió forint fölötti ársávban mozognak. Új lakások nem túl nagy számban és inkább csak Esztergom és Nyergesújfalu körzetében épülnek. Esztergomban az árak erősen közelítik a fővárosi szintet, ám 20 millió forint felett nagyon csökken az érdeklődés az ingatlanok iránt.

Felhajtja az árakat a Megyeri-híd

Az ingatlanszakértők tapasztalatai szerint Dunakanyar elveszítette régi fényét. Az ingatlanárak Dömösön például hihetetlen mélységeket érnek el. Szentendrén és környékén családi házak 25 millió forinttól elérhetőek. A Megyeri-híd építésével párhuzamosan megnőtt az érdeklődés a Szentendrei-sziget iránt is: itt 7,5 millió forinttól már lehet lakható kis házakat vásárolni.

Egyre népszerűbb a Szentendrei-sziget (fotó: MTI)

Egyre népszerűbb a Szentendrei-sziget (fotó: MTI)

Szentendrén a távfűtéses panellakások ára 10-11,5 millió forint között alakul, míg a téglaépítésűek 13-18 millió forint körül adhatók el. Új építésű, 90-120 négyzetméteres iker- és sorházak 28-37 millió forint között találhatóak meg a piacon.

Kevesebb külföldi

A 90-es évek elején a Fertő-parton jelentős osztrák és német vásárlói erő jelent meg, sok ingatlant olcsón megvásárolva, azonban ma már többnyire ők is értékesíteni szeretnék az akkor vásárolt házakat. Mostanában a külföldi vásárló már nem jellemző, ehelyett a Sopronból kiköltözők (elsősorban fiatalok) adják a kereslet nagy részét, akik egy közepes soproni lakás áráért juthatnak 15-25 km-re Soprontól családi házhoz.

Balatonfüred, felülről (Fotó: civertan)

Balatonfüred, felülről (Fotó: civertan)

A Fertő-parti települések ingatlanai esetében az olcsóbb ingatlanok (15-16 millió forintig) iránt mutatkozik leginkább kereslet, míg a 20 millió forint felettiek esetében jóval hosszabb értékesítési időre kell felkészülni. Az építési telkek árai elég széles skálán mozognak, a települések fejlettségi szintjétől függően körülbelül 4-8 ezer forint/négyzetméter között alakulnak. 30-40 éves házak körülbelül 10-15 millió forint, 10-20 éves házak 18 millió forint felett kaphatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik