Élet-Stílus

Fabregasé a tízes mez

Az Arsenal irányítója, Cesc Fabregas viseli majd a spanyol tízes mezt a júniusi Európa-bajnokságon. A „maestrónak” dukáló mágikus szám rendszerint a legjobbat illeti.

A rövid időn belül a kontinens legjobbjai közé kerülő barcelonai nevelésű középpályás lesz a spanyol támadások fő inspirátora, s amennyiben az angol bajnokságban – és a BL-ben – mutatott formáját csak megközelíti, az ellenfeleknek igencsak meggyűlik a bajuk a torna esélyesei közé sorolt spanyolokkal.

A keret játékosai javarészt megtartották számaikat, a két kivétel: Fabregas és Villa. Utóbbi a korábban Raúl által viselt hetes felsőben riogatja majd a védőket – a madridit mint tudott, nem veszi számításba Luis Aragones szövetségi kapitány.

Fabregas a 8-as számú mezben mutatkozott be a válogatottban, ám arra Xavi is igényt tarttott, így a két évvel korábbi világbajnokságon az Arsenalban a 4-est viselő játékos a 18-as mezben feszített.

További változás, hogy az irányító hátán a „Cesc” feliratot a „Fabregas” váltja.

Fabregas (balról) a spanyol válogatott edzőtáborában (EFE)

Fabregas (balról) a spanyol válogatott edzőtáborában (EFE)

A 8-asról 10-esre váltás több, egykori legendás futballistánál is jókora „előmenetelt” jelentett. A Flamengóban 8-assal kezdő Zico a brazilok „mágikus tízeseként” vált világhíressé, a Nationalelfben a 8-as számmal még védekező középpályásként szerepeltetett Matthäus 10-es mezben lett világbajnok irányító.

A Barcelonában 8-as mezben játszó spanyol Luis Suárez 10-essel nyert BEK-et az Interrel és Európa-bajnokságot a spanyol válogatottal.

A spanyol keret, számokkal:
1 Casillas, 2 Albiol, 3 Navarro, 4 Marchena, 5 Puyol, 6 Iniesta, 7 Villa, 8 Xavi, 9 Torres, 10 Cesc, 11 Capdevila, 12 Cazorla, 13 Palop, 14 Xabi Alonso, 15 Sergio Ramos, 16 Sergio García, 17 Güiza, 18 Arbeloa, 19 Senna, 20 Juanito, 21 Silva, 22 De la Red, 23 Reina

Ajánlott videó

Olvasói sztorik