Élet-Stílus

Francia film lett fődíjas Cannes-ban

Az Arany Pálmát a francia A falak között című film nyerte Cannesban, díjaztak olasz filmeket, a legjobb rendezésért díjjal pedig a török versenyfilmet jutalmazták.

A francia Laurent Cantet Entre les murs (A falak között) című alkotása nyerte el vasárnap a fődíjat, az Arany Pálmát a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. A díjat Robert de Niro amerikai színész nyújtotta át a rendezőnek.

Laurent Cantet az Arany Pálmával (Fotó: EPA)

Laurent Cantet az Arany Pálmával (Fotó: EPA)

A török versenyfilm, a Három majom rendezőjének, Nuri Bilge Ceylannak ítélték a legjobb rendezésnek járó díjat.

Az olasz Matteo Garrone filmja, a Gomorra kapta a zsűri nagydíját, míg a zsűri díját a szintén olasz Paolo Sorrentino Il divo című filmje nyerte el.

Sandra Corveloni brazil színésznő, a Linha de Passe című filmben nyújtott játékáért kapta a legjobb női alakítás díját.

A legjobb férfi alakítás díját Benicio del Toro Ernesto “Che” Guevara megformálásért érdemelte ki, amelyet az amerikai Steven Soderbergh Che című négy és félórás, két részes filmjében nyújtott.

Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. Cannes-ban a magyar filmesek közül eddig Szabó István Mephisto című filmjét 1981-ben, míg Makk Károly Egymásra nézve című alkotását 1982-ben ismerték el FIPRESCI-különdíjjal. Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve pedig a legjobb közép-kelet-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat nyerte el Cannes-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik