Élet-Stílus

Szombaton bemutatkozik a Koeman-csapat

Bő félévvel a novemberi Eb-selejtező után a görög válogatott ismét Magyarországra látogat. Az Európa-bajnokságra készülő vendégek ellen utoljára 21 éve nyert a magyar csapat.

Lenne tehát ok a javításra, más kérdés, hogy az új szövetségi kapitánnyal nekiveselkedő magyar együttestől aligha várható el, hogy 90 percen át kapujához szögezze az Eb-cím védőjét. Nem utolsó sorban azért is, mert a két együttes legutóbbi találkozóján is a vendégeknél volt a fór.

Bár a „jó futball” kliséi szerint a görög válogatott játéka távolról sem látványos, a taktikai repertoár, illetve az edzői ukáz gyakorlatba átültetése terén a címvédő a földrész egyik legjobbja, s ezt a magyarok ellen legutóbb a Puskás-stadionban is bizonyította.

Nem ijednek meg az árnyékuktól - a görög csapat (MTI)

Nem ijednek meg saját árnyékuktól – a görög csapat (MTI)

Az európai klubokban – illetve a rendre Bajnokok Ligájában szereplő hazai nagy egyesületekben – futballozó játékosok tapasztalat terén jobbak, de az egyéni képességeket tekintve is feléjük billen a mérleg nyelve.

A görög válogatott „jól áll a lábán”, védelme rendkívül stabil, nem pánikol. A két szerdai ellenfél között talán ez a legnagyobb különbség, hisz az elmondható, Erwin Koemannak még keresnie kell embereit, az örökösen megújuló magyar csapat szempontjából elsősorban kiindulási pont lehet a szombat esti mérkőzés.

A pénteken Budapestre érkező görögök este megtartották első edzésüket, Otto Rehhagel szövetségi kapitány egyórás átmozgató tréninget vezényelt a keretnek. Az edzés során Hariszteasz kisebb sérülést szenvedett, s csak szombaton derül ki, pályára léphet-e. A magyar csapat részéről Tóth Balázs szereplése kérdéses.

Új szerelésben

A múlttal való szakítást hivatott hangsúlyozni a magyar labdarúgó-válogatott új „külcsíne” is: a csapat a görögök elleni szombati barátságos mérkőzésen játszik majd először az új szerelésben, a csapatkapitányi posztot Koeman alatt is megőrző Gera Zoltán pénteken sajtótájékoztatón, Gödön mutatta be az új mezeket.

Erwin Koeman játékosai gyűrűjében (MTI)

Erwin Koeman játékosai gyűrűjében (MTI)

A sajtótájékoztatón jelen volt Erwin Koeman szövetségi kapitány is, aki a görögök elleni mérkőzésen debütál a válogatott kispadján. A szakember elégedett a hétfő óta szerzett benyomásait illetően, és mint az elmúlt napokban már többször, ezúttal is játékosai motiváltságát hangsúlyozta.

A szövetségi kapitány szerint a fő cél, hogy az őszi világbajnoki selejtezőkre olyan csapatot alakítson ki, amely megfelel az elvárásoknak és helytáll a sorozat első négy meccsén.

A horvátok ellen már győzni kéne

A felkészülésre kitűnő alkalmat kínál a szombati, valamint a jövő heti, horvátok elleni találkozó, amelyen a cél a győzelem. A sajtótájékoztató előtt Vácott zajlott a mérkőzés előtti utolsó edzés. Az eredeti tervektől eltérően szombaton már nem lesz gyakorlás, s Koeman ekkorra ígéri a kezdő tizenegy kihirdetését is.

“Egy, csak egy legény van talpon a vidéken” (MTI)

A kapitány első, nem hivatalos bemutatkozásán már túlesett; a görögök elleni meccsre készülő válogatott szerdán a másodosztályban szereplő Vác-Újbuda ellen nyert 4-0-ra a kétszer 40 perces találkozón Vácon. A holland szakvezető két különböző csapatot szerepeltetett a két rövidített félidőben.

Koeman a találkozó után kifejtette, hogy a kihagyott helyzetek és a kevesebb gól ellenére azoknak a játéka tetszett neki jobban, akik az első félidőben léptek pályára. Az első játékrészben a Fülöp – Bodnár, Vanczák, Juhász, Bodor – Dárdai, Vadócz – Hajnal – Gera, Priskin, Huszti tizenegy, míg szünet után a Köteles – Szélesi, Csizmadia, Juhász, Lőw – Dárdai, Bodor – Koltai, Orosz, Dzsudzsák – Ferenczi csapat rohamozta a váciak kapuját.

Erwin Koeman csapata csütörtökön már a mérkőzés helyszínén, azaz a Puskás Ferenc Stadionban tréningezett, az edzés célja elsősorban az “új” környezetbe való beilleszkedés volt, a holland szakember ráadásul első ízben vezényelte a gárdát a létesítményben. A 75 perces gyakorláson a szokásos feladatok mellett főként a pontrúgások kaptak kiemelt szerepet.

Barátságos mérkőzés

Magyarország-Görögország
Budapest, Puskás Ferenc stadion. Vezeti: Blom (holland)
Magyarország: Fülöp – Szélesi, Vanczák, Juhász, Lőw – Dárdai, Vadócz – Gera, Hajnal, Dzsudzsák – Huszti

—-Az eddigi magyar-görög mérkőzések—-

1938. március 25., Budapest, vb-selejtező:
Magyarország-Görögország 11-1
Magyar gólszerzők: Zsengellér (5), Nemes (3), Titkos (2), Vincze

1976. október 9., Athén, vb-selejtező:
Görögország-Magyarország 1-1
Magyar gólszerző: Kereki

1977. május 28., Budapest, vb-selejtező:
Magyarország-Görögország 3-0
Magyar gólszerzők: Pusztai, Nyilasi, Fazekas

1978. október 29., Szaloniki, Eb-selejtező:
Görögország-Magyarország 4-1
Magyar gólszerző: Várady

1979. május 2., Budapest, Eb-selejtező:
Magyarország-Görögország 0-0

1983. május 15., Budapest, Eb-selejtező:
Magyarország-Görögország 2-3
Magyar gólszerzők: Nyilasi, Hajszán

1983. december 3., Szaloniki, Eb-selejtező:
Görögország-Magyarország 2-2
Magyar gólszerzők: Kardos, Törőcsik

1986. november 12., Athén, Eb-selejtező:
Görögország-Magyarország 2-1
Magyar gólszerző: Boda

1987. október 14., Budapest, Eb-selejtező:
Magyarország-Görögország 3-0
Magyar gólszerzők: Détári, Bognár Gy., Mészáros

1988. november 15., Athén, barátságos:
Görögország-Magyarország 3-0

1989. október 25., Budapest, barátságos:
Magyarország-Görögország 1-1
Magyar gólszerző: Szekeres J.

1992. november 11., Szaloniki, vb-selejtező:
Görögország-Magyarország 0-0

1993. március 31., Budapest, vb-selejtező:
Magyarország-Görögország 0-1

2005. november 16., Athén, barátságos:
Görögország-Magyarország 2-1
Magyar gólszerző: Kenesei

2007. június 2., Iraklió, Eb-selejtező:
Görögország-Magyarország 2-0

2008. november 21., Budapest, Eb-selejtező:
Magyarország-Görögország 1-2
Magyar gólszerző: Buzsáky

—-A görög keret—-

Kapusok:
Nikopolidisz (Olimpiakosz), Halkiasz (Arisz), Corvasz (OFI)
Védők:
Spiropulosz (Panioniosz), Vintra (Panatinaikosz), Gumasz (Panatinaikosz), Ancasz (Olimpiakosz), Torosszidisz (Olimpiakosz), Pacacoglu (Olimpiakosz), Dellasz (AEK), Papasztatopulosz (AEK), Szeitaridisz (Atlético), Kirgiakosz (Frankfurt)
Középpályások:
Baszinasz (Mallorca), Karagunisz (Panatinaikosz), Ciolisz (Panatinaikosz), Jannakopulosz (Bolton), Kacuranisz (Benfica)
Támadók:
Hariszteasz (Nürnberg), Gekasz (Leverkusen), Szamarasz (Celtic), Szalpigidisz (Panatinaikosz), Liberopulosz (AEK), Amanatidisz (Frankfurt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik