Élet-Stílus

Jó esélyünk van Cannes-ban

A Cannes-i filmfesztiválon május 22-én tartották Erdélyi Dániel 411-Z című rövidfilmjének premierjét a sajtó munkatársainak. 2233 nevezett alkotás közül kilenc szállhat versenybe a legjobb rövidfilmnek járó Aranypálmáért. A bemutató után telefonon „villám beszélgettünk” a rendezővel.

Erdélyi Dániel

Erdélyi Dániel

Most tartották a sajtóvetítést. Hogyan fogadták a filmed az újságírók?

Nem azért, mert illik ezt mondani, de jól. Nemcsak az én alkotásomat vetítették, hanem az összes versenyfilmet, mind a kilencet. Elég erősnek tartom a mezőnyt. A produkciók a világ teljesen különböző szegleteiből érkeztek, más-más ízlést és kultúrát tükröznek, Mexikótól Izlandon át Romániáig. Közös bennük, hogy nagyrészt fiatalokról szólnak, a tíz-tizennégy évesek felnőtté válásáról.

A te filmed viszont nem.

Igen, az én filmem, a 411-Z teljesen más témát és műfajt képvisel, igen jelentősen eltér a többitől, meglehet, ezért is van esélye…

Először jársz Cannes-ban?

Igen.

Mi a véleményed a felhajtásról?

Minket, vagyis a rövidfilm-programot a hajcihő nem érinti, a nagyjátékfilmek bemutatói körül mutatkozik az ismert vörös-szőnyeges felhajtás, mi ilyen pólós-kapucnis pulóveres „történetek” vagyunk.

Érzed-e már annak a pozitív hatását, hogy a legnagyobb filmfesztiválon szerepel a filmed?

Ezt még nem tudom felmérni. Az biztos, ezek után más fesztiválos meghívást is kapok majd, és hogy hírnevet jelent, bár még csak művészekkel, kollégákkal találkozunk, producerekkel, akik esetleg újabb lehetőségekhez juttathatnak, még nem.

411-Z

411-Z

Evezősdráma

A 411-Z című hétperces kisfilm egy dunai nyári nap pillanatait meséli el, amikor is egy gondtalan délutánon (pörkölt, kisfröccs) egy uszályon az egyik hajóslegény arra lesz figyelmes, hogy a hajócsavar alól először egy darabokra törött kenu bukkan elő, majd a vizet vörösre festi a vér…
Szereplők: Kelemen József (Lackó), Bezerédi Zoltán (Pali bá’), Gellén Kata (Nóra), Horkai Péter (Tomi)

Erdélyi Dániel

A legendás Simó Sándor-osztályban diplomázott 2000-ben. Tévésorozatok (Limonádé, Szeress most!) rendezése mellett 2002-ben készítette el első nagyjátékfilmjét, az Előre! című szatírát, amiben – Gáspár Csaba, Marcsek Tamás gyerekszereplők, illetve Váta Lóránt, Tóth Auguszta, Gáspár Sándor, Marozsán Erika, Hollósi Frigyes és Garas Dezső szereplésével – két eltérő családi-politikai hátterű iskolásfiú sorsán keresztül szembesülhetünk a nyolcvanas évek erjedő világával.

A Tündér és a Nyárelő után a 411-Z a harmadik tízpercnél rövidebb kisfilmje.

Osztálytársaival 2002 októberében megalakította a Katapult Film Kft-ét. Az indítócsapatban nyolc osztálytárs-rendező – Erdélyi mellett Fazekas Csaba, Fischer Gábor, Groó Diana, Hajdu Szabolcs, Miklauzic Bence, Pálfi György és Török Ferenc –, két vágó – Barsi Béla és Lemhényi Réka –, valamint két producer – Angelusz Iván és Reich Péter – szerepelt.

A Katapult két nagy játékfilm gyártása mellett (Montecarlo!, rendező: Fischer Gábor, Csoda Krakkóban, rendező: Groó Diana) több kisjátékfilmet (így a 411-Z-t is), dokumentumfilmet készített, szervezi és működteti a Katapult Forgatókönyvíró Workshopot, a Madzag Filmnapokat (európai elsőfilmes-fesztivált). Erdélyi következő nagyjátékfilmje a Szabó Tamás forgatókönyve alapján születendő Mélyből munkacímű horror lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik