Élet-Stílus

Divat az autópályás rablás

Jelentősen nőtt a közutakon elkövetett lopások száma január és május között a korábbi évek azonos időszakait tekintve. Míg 2006-ban 80, 2007-ben pedig 46 lopást regisztráltak közutakon, addig ez év május közepéig ez a szám elérte a 126-ot.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi osztálya pénteken tartott külön sajtótájékoztatót és bemutatót az autópályás rablásokról az egyik legfertőzöttebb pontnál, az M0-ás autóút törökbálinti pihenőjénél. Az elmondottakból kiderül: a legtöbb sértett román állampolgár volt, de sok magyar, bolgár, német és szerb is áldozatul esett a csalóknak. A “legfertőzöttebb” terület az M0-ás autóút, az M1-es és az M5-ös autópálya; a rendőrség információi szerint leggyakrabban albánok követik el a bűncselekményeket.

A sajtótájékoztatón az ORFK szakemberei bemutattak több olyan “technikát”, amelyeket a lopást elkövetők alkalmaznak. A legjellemzőbb eset, amikor útbaigazítást kérnek a sofőrtől, és amíg ő az egyik csalónak magyaráz, addig annak társa kiveszi az autóban található értékeket.

A másik tipikus módszer az, amikor a sofőrt menet közben arra figyelmeztetik, hogy lapos a kocsijának a kereke. Az emiatt megálló, az állítólagos hibát ellenőrző autóstól ezalatt eltulajdonítják az értéktárgyait. A közúti lopások kategóriájába sorolhatók az álrendőrök által elkövetett bűncselekmények is.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyesfajta lopásokat elkövetők a leggyakrabban parkolókban, valamilyen idegen nyelven megszólalva próbálnak beszédbe elegyedni a sértettekkel. A legegyszerűbb védekezés, az értékek legyenek mindig testközelben, minden esetben zárjuk be a jármű ajtaját és ha többen utazunk, valaki mindig maradjon a gépkocsinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik