Élet-Stílus

Magyar rendőrök a foci-Eb-n

A magyar rendőrség több intézkedéssel is készül a júniusi, osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokságra. Egy 15 fős kontingens bármikor az osztrák kollégák segítségére siethet, az M1-esen pedig fokozott ellenőrzésekre lehet számítani a kontinenstorna alatt.

A magyar rendőrség felállított egy 15 fős kontingenst, amelyet bármikor Ausztriába tudnak küldeni, ha az osztrák rendőrök kérik – közölte Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. A szomszédos országba várhatóan jelentős számú magyar állampolgár is érkezik; többek között ezért lehet szükség a magyar rendőrök jelenlétére – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet: azokra, akik kivetítőn nézik a mérkőzéseket, szinte ugyanolyan belépési és tartózkodási szabályok vonatkoznak, mint a stadionokba belépőkre, hiszen például ezekre a helyekre sem lehet a közbiztonságra veszélyes eszközöket bevinni. A rendészeti főigazgató tájékoztatásából kiderült: Magyarországon az Eb alatt fokozottabb lesz a rendőri ellenőrzés az Ausztria felé vezető közutakon, elsősorban az M1-es autópályán.

A kivetítőkön is tízezrek fogják nézni a meccseket

A kivetítőkön is tízezrek fogják nézni a meccseket

Hangsúlyozta: magyar rendőrök kísérik majd az ország területén áthaladó külföldi szurkolói csoportokat mind a közutakon, mind pedig vasúton. A szerb, a román, a horvát, az ukrán és a lengyel szurkolókat szállító buszokat és vonatokat kísérjük majd külön figyelemmel – tette hozzá.

A Külügyminisztérium szerdai közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a júniusi labdarúgó-Európa-bajnokság idejére visszaállítják a határellenőrzést a magyar-osztrák szakaszon, így a nagyobb határállomásokon újra üzembe helyezik a kapukat, és folyamatos lesz a járművek, illetve az utazók ellenőrzése.

A határellenőrzés átmeneti és részleges visszaállítása június 2. és július 1. között lesz érvényben. Samu István ezzel kapcsolatban elmondta: magyar rendőr nem fog ellenőrizni a határokon, csak osztrák; és a kiutazás feltételei sem változnak. Hozzátette: mindig az adott meccs biztonsági kockázatától függ az, hogy melyik határállomáson állítják vissza ideiglenesen az ellenőrzést.

Az alpesi országban 1,9 millió külföldi turista – zömmel szurkolók és futballrajongók – érkezésére számítanak júniusban. Svájc és Ausztria június 7. és 29. között ad otthont a labdarúgó-Eb-nek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik