Élet-Stílus

Kovács Katalin is elhagyta Fábiánnét

admin
admin

2008. 05. 21. 09:19

Bő egy évvel Janics Natasa után olimpiai bajnok párospartnere, a 23-szoros világbajnok kajakos, Kovács Katalin is távozott Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjából, és Sári Nándor készíti fel a pekingi ötkarikás játékokra.

Kovács Katalin megerősítette, hogy Sári Nándornál folytatja majd a felkészülését. Az MTK 23-szoros vb-győztes kajakosa – olimpiai bajnok párostársa, Janics Natasa után bő egy évvel – kedden szakított eddigi edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, akivel 1995 óta dolgozott együtt – méghozzá nagy sikerrel.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapján olvashatók szerint a klasszis közölte döntését Baráth Etele elnökkel és Angyal Zoltán szövetségi kapitánnyal, és megköszönte korábbi trénerének a 13 éves közös munkát, és mint jelezte, „az elmúlt évtized sikereinek kovácsaként becsüli és tiszteli Fábiánné Rozsnyói Katalint.”

Kiszállt Fábiánné mellől (MTI)

Kiszállt Fábiánné mellől (MTI)

„Nem ért váratlanul Kati lépése, hiszen ez már hónapok óta a levegőben lógott” – mondta az MTI-nek Angyal. „Amióta kijelentette, hogy ismét Janiccsal akar párost menni, és el is kezdték a közös munkát, fokozatosan eltávolodtak egymástól a duót ellenző Fábiánnéval. A feszültség egyre csak nőtt, s a múlt heti, milánói Európa-bajnokságon szinte már tapintható volt.”

A szövetségi kapitány hozzátette: reméli, hogy Kovács lelki békéje helyreáll, és nyugodtan tudja folytatni a felkészülést az ötkarikás játékokra, mert most ez lenne a legfontosabb. Az Eb-n vasárnap 500 m egyesben diadalmaskodó sportoló Szegeden folytatja edzéseit, amelyeket az eddig férfi kajakosokkal foglalkozó Sári irányít majd – beleértve a Janiccsal közös páros tréningeket is.

“Kovács Katalin döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania” – kommentálta a történteket a szponzor T-Mobile megkeresésére Csonka Gábor, Janics menedzsere, maga és Janics nevében is nyilatkozva. “Kati néni nagyon sokat tett már le a magyar kajak-kenu sport asztalára, ezért csak dicsérni és elismerni szabad. Más lapra tartozik, hogy Natasán és Katin kívül mások is búcsút mondtak már neki, és az sem mellékes, hogy csúcson járó vagy csúcs közelbe került sportolókat is szinte “készen” kapott, mint például Benedek Dalmát, illetve Janics Natasát. Erről nem érdemes több szót ejteni, mert vannak ennél fontosabb dolgok is. Natasa mindig is büszke volt arra, hogy Kovács mindvégig kitartott mellette és vállalta, hogy a szolidaritásért meg is szólhatják. Tegnap új “korszak” kezdődött el az olimpiai felkészülésükben és ebből a változásból egybehangzó véleményük szerint csak jó származhat. Mostantól mindkettőjük dolga könnyebbé válik, hiszen vége a fárasztó ingázásnak: Natasának nem kell Szolnokra, Katinak pedig Szegedre utaznia azért, hogy néhány órát együtt gyakorlatozhassanak.”

Csonka hozzátette: “A napnál is világosabb, hogy a magyar női kajaksport legerősebb pekingi ütőkártyája az a kettes hajó lehet, amelyben Kovács és Janics evez. Natasa erre a számra összpontosít, az pedig már csak a hab lenne a tortán, ha a páros mellett még egy lehetőséget kapna. A mai helyzet szerint ez a négyes lehet.”

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség több szakmai testülete, valamint annak elnöksége az idény folyamán már többször foglalkozott a női kajakos szakág felkészülése kapcsán megfogalmazódott kérdésekkel, ám az érintettek elhatározásáig nem kívánt a folyamatba beavatkozni. Az elmúlt évtizedek gyakorlata is azt mutatta: akkor járt el helyesen a szövetség vezetősége, amikor elkerülte, hogy hatalmi és adminisztratív eszközökkel befolyásolja a sportolók és az edzők munkáját.

A MKKSZ ezt követően is mindenben támogatja majd mind Kovács Katalin, mind a Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjában maradt klasszis versenyzők munkáját, és a legjobb feltételeket biztosítja számukra a remélt olimpiai sikerek érdekében.
Az elnökség – a szövetségi kapitány bevonásával – minderről részletes egyeztetést tart a testület szerda délutáni ülésén.

A sportági szövetség garantálja a válogatás folyamán az egyenlő feltételeket, így a pekingi olimpiai csapat kialakításakor kizárólag a pályán nyújtott teljesítmény a meghatározó.
Az első olimpiai válogató verseny a június 5. és 7. között sorra kerülő szegedi Mol Világkupa, a második ötkarikás válogató pedig a június 27-től 29-ig tartó országos bajnokság.

—-Fábiánné manipulálásról beszél—-

„Nem gondoltam volna, hogy egy tanítványom, aki 13 éve velem dolgozott és irányításommal olimpiai bajnokságot és 23 vb-címet nyert, 90 nappal az ötkarikás játékok előtt ilyen lépésre szánja el magát, és ezzel vállalja, hogy esetleg itthon marad” – mondta a Nap-kelte című reggeli műsorban Fábiánné Rozsnyói Katalin.
A sikeredző ehhez hozzátette: „Eddig nem volt szokás, hogy a versenyzők diktálnak, és a szövetség vezetősége, valamint a szövetségi kapitány erre még rá is bólint. Ez a folyamat Janics Natasa távozásával kezdődött, számítottam rá, hogy más embereket is addig manipulálnak majd, amíg ők is így döntenek.”

A tréner elárulta, hogy Kovácson napok óta látszott a feszültség, szerinte lelkiismeret-furdalása volt távozási szándéka miatt, és mint fogalmazott: azt kívánja neki, hogy amíg sportol, legyen is. „Nekem nincs” – jelentette ki.

Befejezi, amit elkezdett (MTI)

Befejezi, amit elkezdett (MTI)

Fábiánné arról is beszélt, hogy férje, az olimpiai bajnok kajakos Fábián László a történtek hatására azt kérte tőle, hagyja abba az edzősködést, de ő elhatározta, hogy amit elkezdett, azt végigcsinálja. Csoportjába tartozik többek között a milánói Eb-n győztes Paksy Tímea, Benedek Dalma, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Fazekas Krisztina és Keresztesi Alexandra.

Arra a kérdésre, hogy Kovács mivel indokolta elhatározását, az edzőnő azt felelte, a versenyző nem érezte jól magát a csoportban, nem találta a hangot a fiatalabb társakkal. „Tisztelem és becsülöm Kovácsot, de szerintem csak egyszer volt őszinte hozzám, tegnap délután. Azt mondta, nem bízik bennem és a lányokban” – mondta, hozzátéve, hogy véleménye szerint a szövetség vezetősége is hibás a kialakult helyzetben.

Kovács Sári Nándorral folytatja felkészülését. „Szégyenletes a választása, az új trénere nem méltó arra, hogy kiejtsem a nevét” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Fábiánné. Arra a kérdésre, hogy szerinte ki nyeri majd 500-on a válogatókat, és ezáltal ki képviseli Magyarországot Pekingben, nem adott egyértelmű választ, de férje ezt megtette helyette.

„Kovács Kati nagyszerűen fel van készítve, és nagyon jó formában van, nem kétséges, hogy ő lesz a befutó. Nincs az a sarlatán edző, aki ennyi idő alatt le tudná rontani az állapotát” – mondta Fábián László. Az MTI szerette volna megtudni Kovács álláspontját is, de ő éppen első edzésén vesz részt Szegeden.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.