Élet-Stílus

Jövőre bálnává építik a közraktárakat

admin
admin

2008. 05. 21. 12:32

A közraktárak területén kialakítandó kulturális, turisztikai és szórakoztató központ építése valószínűleg a nyáron elkezdődik, és a tervek szerint másfél év múlva nyit meg a CET névre keresztelt új multifunkcionális épületegyüttes.

A kerületi szabályozási tervnek megfelelően a közraktárak 40 százalékát bontják le – mondta Márton Imre. Mint arra rámutatott, az előírások között szerepel a Fővám tér bővítése, ami a város felőli megközelítést segíti elő. Ez a raktárépületek északi oldalának, azaz homlokzatának mintegy 20 méteres visszabontásával valósul meg – mondta el Márton Imre, a fejlesztő Porto Investment Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Idő indul

A projekt jelenlegi neve, a CET egyszerre utal a régi raktárak mellett megvalósuló bálna formájú új üvegépületre és a közép-európai időszámításra (Central European Time), amely Budapest és a régió XXI. századi fejlődését hivatott előre jelezni – magyarázta az ügyvezető igazgató.

Hangsúlyozta, hogy a közraktárak területén egy olyan találkozási pontot akarnak teremteni, ahol a város legfrissebb szellemi, kulturális megnyilvánulásai felszínre törhetnek, és azonnal találkozhatnak, ütközhetnek, megmérettethetnek.

A Kas Oosterhuis holland építész tervei alapján készülő létesítmény összterülete megközelíti a 31 ezer négyzetmétert, amelyből mintegy 12 500 négyzetméter lesz hasznosítható. A komplexum egy 1050 főt befogadó multifunkcionális rendezvénytermet, galériákat, könyvesboltokat, éttermeket, kávé- és teaházakat, valamint egyedi panorámát nyújtó, a dunai partszakasz teljes hosszában elnyúló teraszokat foglal magában, a felszín alatt pedig egy 250 parkolóhelyes mélygarázst alakítanak ki.

Nem pláza lesz

A rendezvényteremről szólva megemlítette, hogy a legmodernebb hang és fénytechnikával felszerelt, hangszigetelt tér a színházi előadások, komoly és könnyűzenei rendezvények mellett varietéműsoroknak és egyéb bemutatóknak is otthont adhat. Az üveg héjtól vizuálisan elválasztott “lebegő test” színes tömege mind belülről mind kívülről jól látható, karakteres elem lesz – fűzte hozzá. Mindemellett el akarják kerülni, hogy az épületkomlexumnak “plázás beütése” legyen, és szükségtelennek tartják a tömegtermelés elveire épülő, ismétlődő elemek alkalmazását is, ezért az új szerkezetek minden acél, alumínium és üveg eleme más és más lesz.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a beruházás összköltsége megközelítőleg 31,5 millió euró (8 milliárd forint). A közraktárak hasznosítására, kulturális és kereskedelmi központtá alakítására a tulajdonos Budapest Főváros Önkormányzata 2007 tavaszán írt ki DBFO (Tervezés, Építés, Finanszírozás, Üzemeltetés) PPP pályázatot. A PPP-konstrukción “túllépő”, összetett üzleti megoldás során a befektető Porto Investment Hungary Kft. magára vállalta a beruházás valamennyi költségét, beleértve közlekedésfejlesztési feladatokat is. Ennek fejében a cég a fővárosi tulajdonú ingatlanra 25 éves üzemeltetési és hasznosítási jogot nyert, továbbá megkapta a bérbeadásra vonatkozó úgynevezett kizárólagos ügynöki tevékenység jogát is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.