Élet-Stílus

Donadoni hosszabbított és keretet hirdetett

Roberto Donadoni, a világbajnoki címvédő olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya két évvel meghosszabbította a szerződését, s kijelölte 24 tagú Eb-keretét, amelynek Alessandro Del Piero és Antonio Cassano is tagja.

Roberto Donadoni két évvel, a 2010-es vb-ig meghosszabbítja a júliusban lejáró a szerződését a világbajnok olasz válogatott élén. A kapitány már februárban jelezte, örömmel venné, ha már az Eb előtt sikerülne megállapodni a folytatásról, szövetség viszont a megállapodással kivárt volna a kontinenstorna végéig.

Erre amolyan félvér megoldás született, jóllehet, a felek megegyeztek az újabb kétéves együttműködésben, ugyanakkor a napokban véglegesítésre kerülő szerződésében szerepel egy úgynevezett mentesítő záradék, amely akkor lép érvénybe, ha az olasz csapat esetleg leszerepel az Európa-bajnokságon. Ámbátor Donadoni szerint erre semmi szükség nincsen.

Roberto Donadoni kiterítette a lapjait (AFP)

Roberto Donadoni kiterítette a lapjait (AFP)

„Köszönöm Giancarlo Abete szövetségi elnöknek azt, hogy elismeri a munkámat. Ha pedig balul sikerülne számunkra az Európa-bajnokság, én leszek az, aki elköszön” – így a 44 éves szakember, aki kedden kijelölte az előzetes, 24 fős keretét az osztrák-svájci kontinenstornára.

A várakozásoknak megfelelően a 21 találattal gólkirályi címet szerző Alessandro Del Piero neve is szerepel a névsorban, sőt, Antonio Cassano is meghívót kapott. Utóbbi a spanyol Real Madrid kölcsönjátékosaként a Sampdoriában húzta le a szezont, s újra a régi fényében csillogott, 22 bajnoki meccsen tízszer volt eredményes. Ugyanakkor finoman szólva is nehezen kezelhető labdarúgó, a márciusban egy bíróval akadt problémája, és elítélendő különszámáért ötmeccses eltiltást kapott.

Donadoni azonban ezzel nem igazán foglalkozik. Külön kiemelte, a múltat – még akkor is, ha az egyeseknek kedves – és mindent mást is félre kell tenni, a csapat ugyanis csak akkor lehet sikeres, ha mindenki az Európa-bajnokságra koncentrál. Persze akad olyan is, akinek erre nincsen módja. A névsort böngészve kiderül, az AC Milan veterán támadója, Filippo Inzaghi hiába szállította futószalagon a gólokat a szezon hajrájában (utóbbi 9 meccsén 11 gólt szerzett), Donadoni így sem számít rá.

Antonio Cassano is ott lehet az Eb-n (AFP)

Antonio Cassano is ott lehet az Eb-n (AFP)

Az egyelőre 24 tagú keret tagjai – 23 játékos nevezhető június 7-én kezdődő Európa-bajnokságra – a szombati Inter-Roma kupadöntőt követően, vasárnap találkoznak. Olaszország válogatottjának egyébként csak egy felkészülési meccset kötöttek le, május 30-án Belgium csapata lesz az ellenfél. A kontinensviadalon pedig Hollandia, Románia és Franciaország.

Az olasz keret
Kapusok:
Gianluigi Buffon (Juventus), Marco Amelia (Livorno), Morgan De Sanctis (Sevilla)

Védők:
Fabio Cannavaro (Real Madrid), Marco Materazzi (Inter), Christian Panucci (AS Roma), Andrea Barzagli (Palermo), Gianluca Zambrotta (Barcelona), Giorgio Chiellini (Juventus), Fabio Grosso (Lyon)

Középpályások:
Andrea Pirlo (AC Milan), Gennaro Gattuso (AC Milan), Massimo Ambrosini (AC Milan), Daniele De Rossi (AS Roma), Simone Perrotta (AS Roma), Alberto Aquilani (AS Roma), Mauro Camoranesi (Juventus), Riccardo Montolivo (Fiorentina)

Csatárok:
Luca Toni (Bayern München), Alessandro Del Piero (Juventus), Antonio Di Natale (Udinese), Marco Borriello (Genoa), Fabio Quagliarella (Udinese), Antonio Cassano (Sampdoria)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik