Élet-Stílus

Kevesebb hurrikán várható a század végére

A trópusi viharok, hurrikánok ritkábbá válnak a század végére – állapította meg egy új amerikai tanulmány. Ez ellentmond az eddig széles körben elfogadott prognózisoknak, habár a trópusi viharok intenzitásának növekedését az új tanulmány is megerősíti.


Egy új amerikai tanulmány szerint az évszázad végére csökken a trópusi viharok gyakorisága. A tanulmány eredménye ellentétben áll az IPCC jelentéseivel, amelyek a klímaváltozás terén széles körben elfogadott tudományos álláspontot tükrözik. Az elmúlt évtizedben az óceánok felszíni hőmérséklete a legtöbb helyen 0,5 Celsius fokkal nőtt, ami az IPCC szerint a globális klímaváltozás eredménye. Az eddigi kutatások alapján viszonylag egyöntetű volt a vélemény a szakértők körében, hogy a melegedő óceánok a trópusi viharok számának és intenzitásának növekedését okozzák.

Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Intézet (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) kutatóinak új tanulmánya, a Nature Geoscience című szaklapban jelent meg. Thom Knutson és munkatársai, az 1980 és 2006 közötti adatokat elemezve arra a megállapításra jutottak, hogy 2100-ra a trópusi viharok száma 27 százalékkal, a hurrikánoké 18 százalékkal csökken a jelenlegihez képest. „Annak ellenére, hogy az elmúlt 25 évben nőtt a hurrikánok száma az Atlanti-térségben, az évszázad végéig nem várható ennek a trendnek a folytatódása. Nem vetíthetjük ki egyszerűen a múltbeli tapasztalatokat a jövőre” – mondta Knutson.

Forrás: NASA

Forrás: NASA

Az új prognózis szerint habár globális viszonylatban a trópusi viharok száma az évszázad végéig csökkeni fog, helyenként ezek az eddigieknél nagyobb intenzitással és több csapadékkal érkeznek. Az NOAA korábbi modelljei azt jelezték, hogy a felszíni tengervíz egy Celsius fokos melegedése 4 százalékkal növeli a trópusi viharok intenzitását. A jelenlegi mérések szerint viszont az intenzitásnövekedés „csak” 1-2 százalék.

“Ezek az eredmények az eddig széles körben elfogadott állásponttól eltérő eseményeket prognosztizálnak, ami lehetséges, hogy a kutatók eddigiektől eltérő modelljével magyarázható. Viszont ebben a kérdéskörben nem elsősorban a viharok száma, hanem azok intenzitása, tartóssága és kiterjedése fontos, ebben viszont hasonlóság van az új és a korábbi eredmények között” – mondta a Nature című lapnak Kevin Trenberth, a Colorado állambeli National Center for Atmospheric Research munkatársa, aki nem vett részt ebben a kutatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik