Élet-Stílus

Hatalmas haszonnal jár a foci Eb

Tetemes gazdasági-kereskedelmi előnyökre számítanak az osztrákok a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság Svájccal közös megrendezéséből: a kontinensviadal összesített értékteremtő hatása meghaladhatja a 640 millió eurót, egy hétfőn közzétett tanulmány szerint.

Az összeg kétszerese a korábban becsültnek, ugyanis a mostaniban már figyelembe vették nemcsak a szurkolózónák, hanem az országszerte elhelyezendő, mintegy ezer nyilvános kivetítő környékének bevételnövelő szerepét is.

Az értékteremtő hatás legnagyobb haszonélvezője az idegenforgalmi és a kereskedelmi ágazat lesz, de jelentős megtérülésre számíthatnak például a stadionokban eszközölt beruházások is.

A kormány szintén nagy reményeket fűz ahhoz, hogy az Európa-bajnoksághoz kapcsolódó programok segítségével tovább lehet csiszolni az Ausztriáról kialakult, amúgy is kedvező képet. A Bécsi Gazdasági Kamara elnöke az Eb arculatjavító és reklámnövelő értékét 300 millió euróra becsülte.

A viadal áldásosan befolyásolja Ausztria munkapiacát is. Éves szintre kivetítve Ausztria történetének legnagyobb szabású sportrendezvénye 13 400 munkahely – foglalkoztatási viszony – létrejöttéhez járult eddig hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik