Élet-Stílus

Hoki-vb: jöhet az álomdöntő

Összejött az álomdöntő a Kanadában zajló jégkorong-világbajnokságon: a házigazdák válogatottja Oroszországgal vív meg az aranyéremért.

Oroszország könnyedén került a fináléba: 4-0-ra páholta el a finneket. A kapuban Jevgenyij Nabokov parádézott, 24 lövést hatástalanított, elől pedig szebbnél szebb gólokat lőttek az orosz csatárok. Az első és a második találat oktatófilmbe illő, sakk-mattra kijátszott akcióból született. Előbb Szergej Fjodorov, majd Danisz Zaripov volt a befejező ember.

A harmadik harmad 2-0-ás állásnál kezdődött, és noha igyekeztek a finnek, helyzetük is akadt, még szépíteni sem tudtak. Átellenben Alekszej Morozov csuklója villant, a korong ennek következtében a bal felsőben kötött ki, és ezzel el is dőlt a meccs, Makszim Szusinszkij üres kapus találata már csak hab volt a tortán. „Hihetetlenül jól játszottunk” – foglalta össze a lényeget Alekszander Ovecskin, aki ezúttal ugyan gólt nem szerzett, de így is komoly érdemei vannak a sikerben.

Vjacseszlav Bikov szövetségi kapitány értelemszerűen elégedett volt a látottakkal, és elsősorban a meccset kapott gól nélkül lehozó Nabokov teljesítményét emelte ki. A Kanada-Svédország találkozó már nagyobb küzdelmet, több izgalmat hozott.

Kanada ünnepelhetett (AFP)

Kanada ünnepelhetett (AFP)

A házigazda kanadaiak szerezték meg a vezetést, emellett uralták is a meccset, de egy kicsit elkényelmesedtek, ekképp a második harmad elején már a skandinávok vezettek. Később újra fordult a kocka, Jamal Mayers ügyes emeléssel jutotta újra előnyhöz Kanadát, majd svéd egyenlítés után hamarjában Rick Nash is betalált. A második, igencsak eseménydús húsz percet Mike Green varázslatos egyéni akciója – megindulás után a jobboldali bedobókörből a bal felsőbe bombázott – zárta le.

A harmadik periódusban Svédország egy gólra csökkentette a hátrányát, de egyenlíteni nem tudott, így bejött az értők jóslata, kanadai-orosz döntőre kerül sor a világbajnokságon.
A torna legjobb sora, a Nash, Ryan Getzlaf, Dany Heatley támadótrió ezúttal is kitett magáért, három gólt, összesen öt pontot szorgoskodott össze. A másik oldalon meglepő módon egy védő, a két gólig jutó Anton Stralman volt a legjobb.

Elbuktak svédek (AFP)

Elbuktak svédek (AFP)



Vb, elődöntő:

Kanada-Svédország 5-4 (1-1, 4-2, 0-1)
Gól: Heatley (6., ee.), Getzlaf (25., ee.), Mayers (29.), Nash (33.), Green (40., ee.), ill. Stralman (20., 32., ee.), Wallin (23.), Warg (55.)
Kapusok: Leclaire 30/34, ill. Lundqvist 22/27, Tellqvist 11/11

Oroszország-Finnország 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)
Gól: Sz. Fjodorov (14.), Zaripov (24.), Morozov (53., ee), Szusinszkij (59., ük)
Kapusok: Nabokov 24/24, ill. 23/26

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik