Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex

Nehéz lesz választani, hogy pénteken inkább múltat idézzünk a Ferm együttessel vagy inkább a Bueno Vista Social Club nyomdokaiban járó zongorista hangversenyére menjünk. Szombaton a Žagar és Dave Binney között kell választanuk. A legnehezebb a vasárnap, itt csak rossz döntést hozhatunk, mert vagy a Klezmaticsről vagy a CocoRosie-ról biztos lemaradunk. S ez egyben biztos jó döntés is, hiszen az egyiken viszont ott leszünk. A relativitáselmélet e szép példáját nem folytatjuk, de meg kell jegyezni, hogy moziba is érdemes beülni, és ha mégis otthon maradnánk, a tévében is akad néhány jó film.
Az alapvető kérdés: menjek vagy maradjak?

… menjek

péntek, május 16.

… kubai zenevarázslatra a Müpába

Az 1975-ben, Havannában született zongoristazseni, Roberto Fonseca koncertezik péntek este a Művészetek Palotájában. 15 éves korában mutatkozott be, mint jazz-zongorista, 1999-ben jelent meg első zenekarának, a Temperamentónak a lemeze, amely a legjobb jazzalbum lett a Cubadisco ’99 fesztiválon. Ugyanebben az évben Roberto Fonseca elkészítette első szólólemezét, rá egy évre a másodikat.

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex 1

Ezek után a legkiválóbb kubai muzsikusokkal dolgozott együtt, olyanokkal, mint példaképe, a népszerű virtuóz zongorista, Rubén González, illetve Orlando ’Cachaito’ López, Manuel ’Guajiro’ Mirabal vagy Manuel Galbán. Gyakran koncertezett a Buena Vista Social Club énekes sztárjaival, Omara Portuondoval és Ibrahim Ferrerrel is. A világ különböző tájain a legnagyobb koncerttermekben lépett fel hol a Buena Vista Social Club sztárjaival, hol Herbie Hancock, Wayne Shorter, Bebó vagy Chucho Valdés kíséretében. 2004-ben Ibrahim Ferrer felkérte Fonsecat, hogy kísérje őt egy új lemezfelvételen, melyen kedvenc boleróit énekli majd. Az album végül csak 2007-ben, két évvel a kitűnő énekes halála után jelent meg Mi Sueño címmel, óriási sikert aratva. Roberto Fonseca ugyanebben az esztendőben saját lemezt is készített Zamazu címmel, melynek dalaiban különféle stílusok elegyednek az afrokubaitól a jazzen és a klasszikus zenén át a tradicionális kubai ritmusokig.

… múltidzésre a Ferm Együttessel

Új néven és új arculattal nyit az eddig Copacabana Beach néven ismert szórakozóhely a Margitszigeten. A nyitóbuli május 16-án lesz, egy ifiparki együttes, a Ferm Együttes koncertjével. Ez volt az az együttes, amely talán a legtöbb tehetséget adta a magyar rockzenének. Innen indult például Karácsony James (LGT), Szikora Róbert (R-Go), Menyhárt János (V-Motorock), Gerdesits Ferenc (Magyar Állapmi Operaház), Környei Attila (R-Go).

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex 2

A Copacabana egy napra átalakul a régi Ifiparkká, megpróbálva felidézni – és nem csak zenében az akkori kor hangulatát. Előkerül az eredeti Kőbányai Világos, amit régi árán kínálnak a szomjas vendégeknek. Újra bevetik a régi jól bevált trükköket, például a helyszínen lehet majd nyakkendőt bérelni.

—-Szombat: Žagar, Dave Binney—-

szombat, május 17.

… Žagar-koncertre az A38 Hajóra

A Žagar zenekar zenei “agya”, Zságer Balázs Magyarország egyik legsokoldalúbb muzsikusa, zeneszerzője és producere. Zenéjét szokták Yonderboi muzsikájhoz hasonlítani, de fontos különbség, hogy itt a dobalapok nem programozottak, a számok kevésbé lágyak és simulékonyak, emellett az erőteljes groove-ok mellett sokkal hangsúlyosabb szerepet kap a gitár.

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex 3

Ami a ritmusokat illeti: a klasszikus bluestól a bossanováig mindenféle alapokat felfedezhetünk a zenében. A Žagar-számok másik jellegzetessége, hogy az éteri szintetizátorhangokat hatásosan ellenpontozzák Magyarország egyik legjobb kezű lemezlovasa, DJ Bootsie szkreccsei.

… Dave Binney-koncertre a Trafóba

A floridai Dave Binney a fiatal jazz zenész generáció kiemelkedő zeneszerzője és szaxofonosa. A Jazz Times szerint egyike azon pár zenésznek, akik valóban újat hozó, eredeti zenét játszanak.

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex 4

A koncerten kivételesen magával ragadó, néhol hihetetlenül feszes és intenzív, máshol gyönyörű dallamokat felvonultató, kiadós zenét hallhatunk, nagyívű, transzszerű, magával ragadó szólókkal. Komplex és rendkívüli zenészi kvalitást igénylő zenéje magán viseli a mainstream jegyeit, de egyértelműen felfedezhető benne New York downtown avantgard jazzvilágának hatása is.

—-Vasárnap: Klezmatics, CocoRosie—-

vasárnap, május 18.

… Klezmatics-koncertre a Millenárisra

Újra Magyarországon koncertezik a Grammy-díjas, állandó világzenei listavezető Klezmatics. Az 1986-ban alakult együttes zenéje a kelet-európai zsidó hagyományban és szellemiségben gyökerezik, de felhasználnak megannyi eklektikus zenei elemet, arab, afrikai, latin és balkáni ritmusokat, jazzt és punkot.

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex 5

Húszéves működésük alatt kilenc lemezt adtak ki vad, spirituális, provokatív, elmélkedő és extatikusan táncolható zenével, amely örökre újraértelmezte és túlmutatott a hagyományos besorolásokon. A Klezmatics számos olyan szellemi nagysággal működött együtt, mint Arlo Guthrie, a népzene hőse, Itzhak Perlman, a komolyzene élő legendája, Chava Albertstein és Ehud Banay izraeli popsztárok, Allen Ginsberg beatköltő, a The Master Musicians of Jajouka, a Ben Folds Five vagy Joshua Nelson kóser gospelénekes.

… CocoRosie-koncertre a Trafóba

A CocoRosie zenekar egy testvérpárt takar. Sierra és Bianca Casady ugyan testvérek, ám felnőttkorukig alig találkoztak egymással, más városban nőttek fel. Sierra éppen operaénekesnek tanult Párizsban, amikor húga egyszer csak feladta amerikai, bulizással töltött életét, és felbukkant testvére apró lakásában. Így kezdődött a karrierjük.

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex 6

Zenéjük tele van ellentmondásokkal, gyermekien bájos, ugyanakkor pajkosan elvetemült. Gyerekdalok, instant ható slágerek, szárnyaló operai dallamok, folkos egyszerűség és szertelenül kísérletező popzene. Hárfa, zongora, gitár, beatbox és gyerekjátékok nyekergései, no meg két, egymást ellenpontozva kiegészítő énekhang – a CocoRosie soha nem félt a nyilvánvaló és a meglepő megoldások egyedi párosításától.

—-Mozi, kiállítás—-

… moziba

Ezen a premierhéten zömében olyan filmekkel találkozhatunk a mozikban, amik a realitást egy az egyben ábrázolják (Shine a Light), esetleg játékfilmként valóságos visszaemlékezéseken nyugszanak (Pénzhamisítók), valóságos motívumokon alapulnak (Bahrtalo! (Jó szerencsét!)). Szöges ellentétként pedig itt van a Wachowski fivérek új látványmozija is (Speed Racer – Totál turbó).

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex 7

bővebben>>

… kiállításra

Hogyan követelte vissza egy úr a hatvanas években az NSZK-tól és az NDK-tól a nácik által elvett autóját? Hogy lett a törvényszéki bíróból sörgyári kocsis? Hogy írtak egymásnak levelet a 19. századi szerelmesek? Megnyílt a Sors-Élet-Pálya című kiállítás a Budapest Főváros Levéltárában.

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex 8

bővebben>>


… Múzeumok majálisára

Több mint száz hazai és határon túli múzeum mutatkozik be szombaton és vasárnap a Múzeumok majálisán, ahol fellép többek között a Kaláka, a Napra és Kormorán zenekar is.

bővebben>>

—-Tévéajánló—-

maradjak …

… tévézni

péntek, május 16.
m2, 22:00

A gyermek

A 2005-ben Cannes-ban Arany Pálmát nyert belga filmben a tizennyolc éves Sonia és a valamivel idősebb Bruno gyermekéről szól. Bruno kisstílű lopásokkal és alkalmi drogkereskedéssel keresi a kenyérre valót.

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex 9

Láthatóan szereti Soniát, de amikor a lány őt és a kicsit sétálni küldi, eszébe jut, hogy előző nap egy csábító ajánlatot kapott, nevezetesen azt, hogy adja el a gyermeket. A telefonos instrukcióknak megfelelően, jó pénzért fiát egy ismeretlen lakás ajtaja előtt hagyja. Később Sonia nyomására vissza akarja szerezni a kisfiút, de az már sokkal többe kerül.

szombat, május 17.
RTL Klub, 19.30

Csak szex és más semmi

2006 legnagyobb sikerű magyar filmje nem véletlenül népszerű azóta is. Vicces, könnyű, szórakoztató, de nem gagyi. Dóra (Schell Judit) egy nap rádöbben, hogy vőlegényének felesége és gyereke van. A csinos, vonzó dramaturgnak elege lesz a pasikból. Legjobb barátnője, a szintén állandó pasiproblémákkal küzdő Zsófi (Dobó Kata) tanácsára hirdetést ad fel: “Vonzó fiatal nő negatív AIDS-teszttel rendelkező szexpartnert keres.” s innentől kezdve nincs megállás!

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex 10

Feltűnik egy sármos színész Tamás személyében (Csányi Sándor), egy sikeres zeneszerző (Seress Zoltán), egy kifőzdés török fiú (Czapkó Antal) és máris összegabalyodott minden. De aztán – ahogy az már csak lenni szokott – bekopog az ajtón a szerelem.

vasárnap, május 18.
Tv2, 0:40

Henry és June

Philip Kaufman mélyen ihletett alkotása ragyogóan idézi fel a háború előtti évek egoista hangulatát s a XX. század három kiemelkedő egyéniségét (Henry Millert, feleségét, June-t, ás Anais Nint), akiknek életét a szexuális emancipáció és az ezzel kapcsolatos élmények irodalommá formálása tölti ki.

Menjek vagy maradjak – Klezmatics vagy Csak szex 11

A film gyönyörű képsorai felejthetetlen kalandra hívnak a korlátok nélküli emberi kapcsolatok és szenvedélyek még fel nem térképezett terepén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik