Élet-Stílus

Foci-Eb: magyar és svájci irodalmárok mérkőznek meg

A foci-Eb alkalmából magyar és svájci irodalmárok öltenek magukra mezt Bécsben, hogy feloldják a kultúra és a foci közti ellentétet. A kulturális rendezvény keretében magyar-szlovén és magyar-osztrák meccsre is sor kerül.

A 2008. június 7-29. között Svájccal közösen megrendezett foci-Eb kulturális kísérőrendezvénye, a Kényszerítőzés (Doppelpass) keretében négy ország negyven írója, költője méri össze poétikai, retorikai és labdarúgásbeli képességeit Bécsben.

Elsőként Magyarország irodalmár dream teamje játszik Svájc ellen, május 16-án, a Wiener Sportclub-Platzon, majd Ausztriának és Szlovéniának adják át a pályát.

Egy nappal később a „Hosszú felolvasóesten” a négy irodalmárválogatott két-két tagja – magyar részről Darvasi László és Garaczi László – igyekszik a három osztrák irodalmár-házigazdával zenei kísérettel, valamint videoprezentációkkal kiegészítve sajátos kapcsolatot teremteni a labdarúgás és kultúra, valamint a négy nemzet között.

A füves pályán május 18-án folytatódnak az események: Magyarország Szlovéniával, míg Ausztria Svájccal mérkőzik meg.

Az utolsó találkozókra – svájci-szlovén és magyar- osztrák – május 20-án kerítenek sort, akárcsak a díjkiosztóra.

A rendezvénysorozat a Játékkultúra című pódiumbeszélgetéssel ér véget május 21-én, amelyen filozófiai és kulturális szempontból járják körbe a foci és kultúra témakörét. A résztvevők együtt nézik meg a BL-döntőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik