Élet-Stílus

Érik az orosz-kanadai álomdöntő a hokivébén

A címvédő hazai csapat lenullázta Norvégiát a Kanadában zajló jégkorong-világbajnokság negyeddöntőjében. A házigazdák a pénteki elődöntőben az olimpiai bajnok svédekkel találkoznak, akik megszakítás nélkül nyolcadik alkalommal jutottak be vb-n a legjobb négy közé. A másik ágon az oroszok és a finnek csatáznak majd.

Az elmúlt évben nem változtak az erőviszonyok, hiszen idén ugyanaz a négy csapat jutott be a hokivilágbajnokság elődöntőjébe, mint egy éve. Akkor a kanadaiak győztek, és idén is jók az esélyeik. A hazai pálya előnye mellett az is a juharlevelesek mellett szól, hogy a világbajnokságon idáig még nem vesztettek meccset.

A szerdai elődöntőben Norvégia válogatottja várta a házigazdákat, és a skandinávok meglepően sokáig tartották a lépést. Akárcsak az előző mérkőzésén, a kanadai válogatott villámrajtot vett: 37 másodperc elteltével a norvégok kapusa csúnyán elnézett egy nem túl veszélyes Heatley-lövést. Az Ottawa Senators támadójának ez volt a 10 gólja, amivel vezeti a vébé góllövőlistáját.

Heatley elől ment a norvég kapus (HHOF-IIHF)

Heatley elől ment a norvég kapus (HHOF-IIHF)

Rengeteg szabálytalanság és kiállítás tarkította az első harmadot, és a norvégok egy kettős emberelőnyt kihasználva kiegyenlítettek, ám még a szünet előtt egy hasonló szituációt követően ismét a házigazdáknál volt az előny. A második harmadban a norvégok alaposan ráijesztettek a szurkolókra, hiszen másodszor is kiegyenlítettek, de a harmad közepére elfogytak. Innentől kezdve a kanadaiak könnyedén lödőzték a góljaikat, és végül nyolcig meg sem álltak. A juharlevelesek legeredményesebb játékosa a háromgólos Derek Roy volt, aki mellett Dany Heatley és Jonathan Toews egy góllal és két assziszttal vette ki a részét a végül fölényes győzelemből.

A kanadaiak a döntőbe jutásért az olimpiai bajnok svédekkel csatáznak, akik óriási taktikai csatában, hosszabbítás után búcsúztatták a cseheket. A két csapat a megváltozott lebonyolítás következtében már a középdöntőben is összefutott, és akkor 5-3-ra a svédek diadalmaskodtak. A negyeddöntőben már sokkal nagyobb volt a tét, és ez rányomta a bélyegét az összecsapásra.

A gólnélküli első harmadot követően, a második, illetve a harmadik felvonásban 1-1 gól született, így következhetett a hosszabbítás, amelyben a svédek házi gólkirálya, Mattias Weinhandl egy ritka szerencsés góllal megszerezte a győzelmet. A támadó a hátán fekve kotort bele a korongba, amely több játékoson megpattanva végül becsúszott az amúgy remekül védő Milan Hnilicka kapujába.

Ovecskin (j) egy gólt vállalt Svájc ellen (HHOF-IIHF)

Ovecskin (j) egy gólt vállalt Svájc ellen (HHOF-IIHF)

A másik ágon is egy sima, és egy hosszabbításos meccsen dőlt el, hogy ki szerepelhet az elődöntőben. A házigazdák mellett a torna másik favoritjának tartott orosz válogatott könnyedén verte Svájc legjobbjait. A szbornaja parádésan kezdte a meccset, hiszen első négy kapura tartó lövéséből három gól született. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés, amelynek a második felvonásában még hármat berámolták Ovecskinék. Üröm az örömben, hogy Ilja Kovalcsuk egymeccses eltiltást kapott egy brutális ütközés miatt.

Az elődöntőben az oroszok visszavághatnak a finneknek, a két éve Moszkvában a négy között elszenvedett vereségért. Az északiak végig kézben tartották a mérkőzést, és öt perccel a vége előtt, 2-0-s vezetésnél úgy tűnt, simán jutnak tovább. Az amerikaiak azonban felálltak a „jégről” és egy percen belül kiegyenlítettek. A hosszabbításban Saku Koivu előbb kihagyott egy ziccert, nem sokkal később azonban remekül találta meg Sami Lepistót, aki belőtte a győztes találatot.

Quebec/Halifax, világbajnokság, negyeddöntő:
Kanada-Norvégia 8-2
Oroszország-Svájc 6-0
Finnország-Egyesült Államok 3-2 – hosszabbítás után
Svédország-Csehország 3-2 – hosszabbítás után

Az elődöntő párosítása:
Kanada-Svédország, Oroszország-Finnország

távozik a cseh kapitány

Lemondott Alois Hadamczik cseh szövetségi kapitány, miután együttese hosszabbítás után 3-2-re kikapott Svédországtól a kanadai jégkorong-világbajnokság negyeddöntőjében. “Ez volt az utolsó meccsem a válogatottal. Ami a jövőmet illeti, vannak ajánlataim külföldről, de lehet, hogy otthon a HV Vitkovice Steel kispadjára ülök” – jelentette ki az 55 éves mester. A 2005-ben hivatalba lépett Hadamczik a nemzeti csapattal bronzérmet nyert a 2006-os torinói téli olimpián, továbbá második lett ugyanabban az évben a rigai vb-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik