Élet-Stílus

Többszörös hasznot hoz a trágya

Összesen 35 mezőgazdasági és állati hulladékok hasznosítására alapozó biogázüzem épülhet fel állami támogatásból: a környezetbarát reaktorok eltüntetik a hulladékot, és gazdasági haszonnal is kecsegtetnek - írja a Világgazdaság.

Az Új Magyarország vidékfejlesztési program forrásaiból a pályázók az üzemek építéséhez 40-70 százalékos támogatásban részesülnek, az összeg pedig projektenként 200 millió és 650 millió forint között változik. Az egyenként 250 kilowatt és 3 megawatt közötti teljesítményű létesítmények építésének támogatása mellett szól, hogy a biogázerőművek egyszerre több problémára kínálnak megoldást.

Egyrészt az állati trágya hasznosításával drasztikusan csökkenthető a kibocsátott – a talajvizet szennyező – nitrát mennyisége, másrészt a biogáz elégetésével termelt hő és áram felhasználása jelentősen csökkentheti az állattartó telep költségeit. Sőt, a felesleges áram eladásával akár pótlólagos bevételi forrásokhoz is juthatnak.

A megtermelt „zöldgáz” elégetésével nyert hő- és villamos energia iparszerű létesítmények kiszolgálására is alkalmas, ráadásul a biogáz hasznosításakor nincs olyan jellegű ellenérdekeltség, mint amilyen például a bioüzemanyagok előállítása kapcsán az élelmiszeripar részéről felmerült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik