Élet-Stílus

Két magyar versenyez a Cannes-i fődíjért

A legnevesebb európai filmfesztivál összes kategóriájában lesz magyar induló. A legnagyobb durranás a nagyfilmes versenyszekcióban futó Delta lesz, de a kisfilmes 411-Z-ért is lehet szurkolni. A szuperpremier idén az új Indiana Jones-film lesz.

Soha nem fordult még elő, hogy minden szekcióban van magyar versenyző, „esélyes versenyző és fiatal”. Ez egy nagyon hosszú fejlesztési folyamat vége – mondta Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriumának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Arra hívta fel a figyelmet: folytatta, hozzátéve, hogy az MMK és az Oktatási és Kulturális Minisztérium egy olyan “önfejlesztő” rendszert alakított ki, amelynek köszönhetően a fiatal magyar filmesek minden műfajban “folyamatosan jönnek fel”.

Lelki plusz

Mundruczó Kornél, a 61. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába meghívott Delta című film rendezője nagyszerűnek nevezte, hogy jelen lehet Cannes-ban, mint fogalmazott, ez egy kihívás, egy visszajelzés. Ugyanakkor megjegyezte: a cannes-i seregszemlét sem tudja másként felfogni, mint egy másik filmfesztivált.

A Deltáról szólva kiemelte, hogy a film létrejötte egy „lelki pluszt” adott az alkotóknak. Felidézte, hogy Bertók Lajos halála után újra kellett írni a forgatókönyvet, új szereplőválogatásra, újrafinanszírozásra volt szükség. Az új film “sokkal életigenlőbb, sokkal radikálisabb lett” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy „újrakezdésben nem lehet bátortalannak lenni”.

Két magyar versenyez a Cannes-i fődíjért 1

Indy Cannes-ban

Az utóbbi idők egyik legnagyobb filmes durranását, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című szuperprodukció premierjét is a Cannes-i fesztivál idejére tervezik. Az eddig nagyon rejtélyesen beharangozott szuperprodukció történetéről annyit tudni, hogy Indiana Jones ezúttal nácik helyett szovjet ügynökökkel küzd meg 1957-ben – a hidegháború csúcsán. A megszerzendő relikvia pedig ezúttal Akator kristálykoponyája, amelyet oly sok monda, babona és félelem övez, de a szovjetek legfőképpen azt hiszik, hogy segíteni fog a nekik a világ leigázásában. Természetesen lesz jéghideg, gyönyörű ügynöknő is Irina Spalko személyében. Minden adott lesz tehát egy kultikus Indy-mozizáshoz. Magyarországon május 22-től.

Bertók Lajos, a Budapesti Kamaraszínház színművésze, aki Mundruczó Kornél munkájának eredeti főszereplője volt, 2006 nyarán hunyt el. A forgatás 2005-ben kezdődött, a stáb 2006 februárjában 22 napos munkán volt már túl a negyvenből. A színész halála után egyértelművé vált, hogy a filmet nem lehet a vele felvett anyagból összevágni, így a Deltát végül Lajkó Félix világhírű hegedűművész főszereplésével készítették el.

A Delta a 39. Magyar Filmszemlén elnyerte az Arany Orsó díjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix) és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A nemzetközi sajtó már a filmszemlét követően egyöntetű elismeréssel fogadta a produkciót.

Megnyílhatnak a lehetőségek

Erdélyi Dániel, a Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjába meghívott 411-Z című film alkotója nagy örömnek, nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy munkája versenyezhet a fődíjért, a rövidfilmes Arany Pálmáért. A fiatal filmes szerint ott már csak nüanszok döntik el, ki kapja a díjat. Reményét fejezte ki, hogy a nomináció “lökést ad karrierjének”, jobban megnyílnak előtte a hazai és a nemzetközi lehetőségek is.

M. Tóth Géza, a Kritikusok Hete szekcióba meghívást kapott Ergo című animációs film rendezője úgy látja, hogy a “nagy durranás” a Delta. A kis- és nagyjátékfilmek megítélése minden fesztiválon más, egy nagyjátékfilmben “más erők is mozognak, mint egy kisfilmben” – fejtette ki. A korábban Oscar-díjra is jelölt rendező rámutatott arra is, hogy a forgalmazáson számszerűen is meglátszik, ha egy nagyjátékfilm jelölést kap egy jelentős filmfesztiválon.

A cannes-i fesztivál különböző szekcióinak versenyébe az idén 96 ország által benevezett mintegy 1800 játékfilmből 54 kapott meghívást, ebből 19 versenyezhet az Arany Pálmáért. A rövidfilmek versenyébe 80 országból 2233 nevezés érkezett. A héttagú nemzetközi zsűri elnöke Sean Penn amerikai színész-rendező. A seregszemle fődíját május 25-én Robert de Niro fogja átnyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik