Élet-Stílus

Hoki-vb: bírói baki, véres bunyó

A finnek 0-2-ről fordítottak az amerikaiak ellen, többek között egy olyan góllal, amely legkevésbé sem volt az, a végén pedig hatalmas verekedés tette emlékezetessé a középdöntős meccset a Kanadában zajló világbajnokságon.

Parázs csatát vívott Finnország és az Egyesült Államok válogatottja a középdöntő F csoportjában – és ez a mérkőzés nem feltétlenül a játék szépsége miatt marad emlékezetes.

A gól nélküli első harmad után a második 20 percben lépéselőnybe kerültek amerikaiak: előbb Tom Gilbert emelte közelről a korongot a hálóba, majd emberelőnyben Phil Kessel a bal oldali bedobó körből pókhálózta ki a bal felső sarkot.

Továbbá remek napot, kiváltképp számtalan finn probálkozást bravúrral kifogó Robert Esche kapusnak is jelentős érdemei vannak abban, hogy az Egyesült Államok kétgólos előnnyel várhatta az utolsó periódust. Aztán fordult a kocka.

Elhasaltak az amerikaiak (Getty)

Elhasaltak az amerikaiak (Getty)

Igaz, a finnek ajándékba kapott góllal kezdték meg a felzárkózást. És a megfogalmazás kicsit pontatlan, hiszen az minden volt, csak éppen gól nem – Ville Koistinen lövése után ugyanis az oldalhálón át az amerikai kapuba került a korong.

A videobíró – megdöbbentő módon – mindezt szabályosnak minősítette, ezért aztán – mint kiderült – el is tiltja nemzetközi szövetség (IIHF). A folytatásban a finnek Teemu Selanne révén egyenlített, majd a végén a győzelmet is kiharcolta, Mikko Koivu góljánál Esche lábai között vánszorgott a kapuba a korong.

Az örömbe üröm is vegyült: Olli Jokinen eltiltása miatt nem lesz ott a csoportelsőségről döntő Kadada elleni meccsen, a finnek egyik ásza durva szabálytalansága miatt már az első harmadban végleges kiállítást kapott, majd a mérkőzés végén kialakult verekedés miatt még mások is hasonló sorsra jutottak.

Anssi Salmela és David Backes véres ökölharcot vívott egymással, előbbinek állítólag eltört az orra, Matt Greene és Antti-Jussi Niemi pedig a padról csatlakozott a verekedéshez, amit az váltott ki, hogy Dustin Brown brutális módon letarolta Jussi Jokinent. A bírók a találkozón összesen 202 perc büntetést osztottak ki, és ebből amerikai játékosok 106-ot kaptak.

Ugyanebben, azaz az F jelű hatosban Lettország válogatottja 4-1-re verte a norvég együttest, míg az E csoportban Svájc könnyedén, 7-2-re intézte el a dánokat. Itt is sor került egy rangadóra, ezen a svédek két góllal verték a cseheket.

Svéd öröm (Getty)

Svéd öröm (Getty)

A „háromkoronások” háromszor is lépéselőnybe kerültek, és bár a cseh együttes mind a háromszor egyenlíteni tudott, ez igen sokat kivett belőle, és a hajrát jobban bíró svédek végül nyerni tudtak. Öt perccel a vége előtt Patric Hornqvist szerezte a győztes gólt, és a mérkőzésen duplázó Marcus Nilson üres kapus találata már csak hab volt a tortán.

Vb, középdöntő, E csoport:
Svédország-Csehország 5-3 (0-0, 2-2, 3-1)
Svájc-Dánia 7-2 (2-0, 3-0, 2-2)

A csoport állása:
1. Oroszország 10 pont
2. Svédország 9/5 mérkőzés (23-16)
3. Csehország 9/5 mérkőzés (20-14)
4. Svájc 9 (13-10)
5. Fehéroroszország 2
6. Dánia 0

F csoport:
Finnország-Egyesült Államok 3-2 (0-0, 0-2, 3-0)
Lettország-Norvégia 4-1 (2-1, 1-0, 1-0)

A csoport állása:
1. Kanada 12 pont
2. Finnország 11
3. Egyesült Államok 6
4. Norvégia 4
5. Lettország 3
6. Németország 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik