Élet-Stílus

Ovecskin találatával győztek az oroszok

A Washington Capitals orosz támadója idáig nem villogott a kanadai jégkorong-világbajnokságon, de a svédek ellen ő lőtte be a győztes találatot, amivel a torna egyik favoritja őrzi a veretlenségét. Kanada kiütötte a németeket, és a csoportkörben elvérző szlovákok nagy nehezen elkerülték a kiesést.

A szombati nap legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapását az orosz és a svéd válogatott vívta. A rendkívülien kemény, helyenként már durva meccsen az oroszok szokásokhoz híven elsősorban a támadásokkal törődtek, a foghíjas svéd védelem azonban sokáig állta a sarat.

Sőt támadásban is remekeltek a háromkoronások, és másodpercekkel Vorobjev kiállításának lejárta után Matias Weinhandl egy közeli lövéssel bevette Nabokov kapuját. Az első harmadot az elképesztő tempó, és rengeteg felesleges szabálytalanság jellemezte: Douglas Murray csúnyán palánkra kente Alexei Morozovot, akit agyrázkódással kellett kórházba szállítani. Az eset után kirobbant verekedésben Murray mellett Anton Stralmant, az oroszoknál pedig Ilja Kovalcsukot is végleg kiállították.

Kőkemény volt az első harmad, Morozov agyrázkódást kapott (iihf.com)

Kőkemény volt az első harmad, Morozov agyrázkódást kapott (iihf.com)

bennmaradt szlovákia

Északi szomszédunk óriási meglepetésre lemaradt a középdöntőről, a szlovénok elleni kellett két meccsen kiharcolnia az élvonalbeli szereplés jogát. Nos a szlovákok hozták a kötelezőt, a másik ágon pedig a franciák ejtették ki az olaszokat.

A hátralévő 50 percet 4 védővel kellett végigjátszania a svédeknek, igaz Johan Andersson hátrébb húzódott, de a csatár korábban mindössze egy alkalommal játszott hátvédet.

Az oroszok győzelme és az elődöntős helye elérhető közelségbe került, de Ovecskin és Afinogenov buta szabálytalanságai miatt az első harmad hátralévő perceit emberhátrányban volt kihúzni a szbornaja. A szünetet követően folytatódott a nagy iramú csata a jégen, és szerencsére az indulatok lecsillapodtak.

Az oroszok fergeteges támadásait remekül szűrték a svédek, a 32. percben azonban kapitulált Szemin lövésénél Lundqvist kapus. A harmad utolsó percében ismét a svédeknél volt az előny, miután Martensson egy a kapusról kicsorgó lövést közelről a hálóba emelt. A záró felvonásban nekiestek ellenfelüknek az oroszok, és Szemin emberelőnyös bombájánál még „védett” a kapufa, de nem sokkal később Szergej Fedorov kiegyenlített. Már mindenki a hosszabbítást várta, amikor öt másodperccel a dudaszó előtt Ovecskin egy nagyon fontos góllal eldöntötte az összecsapást.

A csoport másik meccsén a csehek a vártnál nehezebben, csak büntetőkkel gyűrték le a fehéroroszokat. A házigazda kanadaiaknak ezzel szemben nem volt miért izgulniuk az F csoportban. A juharlevelesek már az első harmadban négyet vágtak a németeknek, majd a második felvonásban még ezt is megfejelték. A vége 10-1 lett, amivel Kanada százszázalékos eredménnyel vezeti középdöntős csoportját.

Quebec/Halifax, világbajnokság, középdöntő:
E csoport:
Oroszország-Svédország 3-2
Csehország-Fehéroroszország 3-2 – büntetőkkel

A csoport állása:
1. Oroszország 10 pont
2. Csehország 9
3. Svájc 6
4. Svédország 6
5. Fehéroroszország 2
6. Dánia 0

F csoport:
Kanada-Németország 10-1

A csoport állása:
1. Kanada 12 pont
2. Finnország 8
3. Egyesült Államok 6
4. Norvégia 4
5. Lettország 0
6. Németország 0

A kiesés elkerüléséért, 2. mérkőzések:
Szlovákia-Szlovénia 4-3 – büntetőkkel
A párharc végeredménye: 2-0 a szlovákoknak.

Franciaország-Olaszország 6-4
A párharc végeredménye: 2-0 a franciáknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik