Élet-Stílus

Októberben térhet vissza Klicsko

A korábbi kétszeres nehézsúlyú világbajnok Vitalij Klicsko (35-2) októberben térhet vissza, hiszen létrejött a megállapodás az ukrán bokszoló képviselői, valamint WBC világbajnoki címet jelenleg birtokló Samuel Peter menedzsmentje között.

Sokáig úgy volt, hogy versenytárgyalás dönti el, hogy hol és mikor, és ami talán még fontosabb, mennyi pénzért csap össze Samuel Peter (30-1) és Vitalij Klicsko. A tárgyalások ugyanis zátonyra futottak az érdekcsoportok között, de amikor Mexikóban, a tender helyszínén utoljára egyeztettek a felek, a rendezési jogért kívülről harcba szálló Ahmet Öner (Arena Promotions) megszellőztette, hogy 13 millió dollárt fog kínálni a meccsért. Erre a hírre úgy reagált Don King és Dino Duva (Peter képviselői), valamint Shelly Finkel és Tom Loefler (Klicsko), hogy gyorsan egyezségre jutottak. Ezek alapján a meccset valószínűleg októberben, valahol Európában rendezik meg.

A “hirtelen” megegyezés okait csak találgathatjuk, de feltehetően a nagyhírű menedzserek beijedtek az Arena-főnöktől, illetve annak olasz partnerétől, Salvatore Cherchitől. Köztudott ugyanis, hogy a versenytárgyalás (purse bid) minden világszervezetnél úgy zajlik, hogy egy zárt borítékban eljuttatják az ajánlatukat a tender lebonyolításért felelős hivatalos személynek, amely a felajánlott összeg alapján eredményt hirdet. És később már nem lehet emelni az összegen!

Hosszú szünet után Samuel Peterrel bokszol (MTI/EPA)

Hosszú szünet után Samuel Peterrel bokszol (MTI/EPA)

Namármost, ha Öner tényleg olyan összeget kínált volna, amely “mindent visz”, akkor ő döntött volna, hogy hol és mikor rendezik a meccset, valamint – és ez talán a legfontosabb – ő értékesíti a televíziós jogokat, köt reklámszerződéseket.

Ez már csak azért lett volna kellemetlen például Klicskóék számára, mivel alig egy hete ők már megállapodtak a német RTL-el a meccs sugárzásáról. Ilyen körülmények között lényegében kénytelenek voltak a felek megállapodásra jutni. (Salvatore Cherchi szerepe is fontos volt, ugyanis ha az Arena Promotions nyerte volna a tendert, de Cherchi egy kisebb összeggel a második helyre fut be, Öner később visszaléphetett volna a második javára, hogy pénzt spóroljanak.)

Az egykori WBC nehézsúlyú világbajnok Vitalij Klicsko 2005-ben vonult vissza az ökölvívástól, s bár 2007-ben bejelentette visszatérését, az elmaradt újabb sérülése miatt. A kihívói státuszt “Tiszteletbeli Bajnokként” kaphatott.

valujevvel egy gálán balzsay

Július 5-én a németországi Halléban “pótolják” a Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú világbajnoki címéért kiírt mérkőzést Ruszlan Csagajev és Nyikolaj Valujev között. Az eredetileg május 31-re tervezett összecsapást az üzbég Csagajev betegsége miatt kellett elhalasztani. A két öklöző tavaly április 13-án találkozott egymással: Csagajev többségi döntéssel, pontozással győzte le 41 kilóval nehezebb orosz riválisát, akitől sikerével elvette a WBA vb-övét. Valujevnek ez az egyetlen veresége 48 győzelem mellett. Ugyanezen a gálán a WBO nagyközépsúlyú interkontinentális bajnoka, Balzsay Károly (18-0) is szorítóba lép. A magyar ökölvívó ezúttal nem címmérkőzésen bokszol, hanem egy tíz menetes küzdelemben vesz rész. Ellenfele egyelőre nem ismert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik