Élet-Stílus

Massa triplázott Isztambulban

Felipe Massa összehozta sorozatban harmadik futamgyőzelmét, a brazil verhetetlen volt Isztambulban. Hatalmas taktikai csatában Lewis Hamilton a második lett, míg a világbajnok, Kimi Räikkönen a harmadik helyen ért célba.

Az isztambuli F1-es pályát lassan átkeresztelhetik, ugyanis Felipe Massa már sorozatban harmadszorra nyerte meg a futamot ott – és ugyanennyiszer szerezte meg a pole-t is. Massa karrierjének hetedik győzelmét szerezte meg, a világbajnokságban pedig a harmadik helyre ugrott.

A versenyen hatalmas taktikai zajlott, ennek ellenére az első három sorrendje már számításba véve Heikki Kovalainen “kiesését” nem változott a végére. A rajtot Kovalainen csúnyán elrontotta, majd a gumi meghibásodása miatt nem tervezett bokszkiállásra is kényszerült, így ki is esett az élen folyó küzdelemből. Räikkönen is két helyet esett vissza, de hamar átugrotta Fernando Alonsót, Kovalainen pedig már nem volt útban.

Räikkönennek esélye nem volt a győzelemre

A McLaren nem bánt jól a gumival, mert a Bridgestone kérésére Hamilton háromkiállásos taktikával teljesítette a versenyt, ahogy ezt a futam után elárulta. Ennek ellenére az angol a legtöbbet hozta ki a versenystratégiából, a kockás zászlóig maga mögött tudta tartani Kimi Räikkönent, akinek az egész hétvége nem ment valami jól.

Galéria

Galéria

A verseny egyébként biztonsági autóval indult, pontosabban az első kanyarban történt baleset – a Force Indiá-s Giancarlo Fisichella és a williamses Kazuki Nakajima ütközött -, miatt beküldték a safety cart, de nem maradt sokáig.

A taktika, a fejszámolgatás és a spekuláció mellett azért a szemnek is jutott valami, láthattunk néhány előzést is. A renault-s Nelsinho Piquet gyönyörűen előzte meg a Toro Rossó-s Sebastian Vettelt és a hondás Jenson Buttont is, és a mezőnyön keresztültörekvő Heikki Kovalainen is izgalmas csatát vívott Nico Rosberggel, és még a vezető pozíció is változott egyszer a pályán, amikor Lewis Hamilton elment Massa nehezebb Ferrarija mellett.

A rajt utáni incidenst követően már csak egy pilóta esett ki, a Toro Rossó-s Sebastien Bourdias egy kisebb hiba után letért a pályáról, és kavicságy már nem is engedte vissza.

Kubica ismét remekelt

Az első három mögött Robert Kubica csendben – szó szerint is, a rádiója elromlott -, de biztosan ért be a negyedik helyen, míg csapattársa, Nick Heidfeld jó stratégiával az ötödik helyre kapaszkodott fel.

Fernando Alonso egy helyet javítva megelőzte a Red Bull-os Mark Webbert, az utolsó pontszerző hely pedig Rosbergé lett, aki így átugrotta Jarno Trullit és David Coulthardot is.

A Török Nagydíj végeredménye szorosabbá tette a világbajnokságot, Räikkönen előnye hét pontra csökkent a mögötte pontegyenlőségben álló Massa és Hamilton előtt. A hatodik helyen álló Nick Heidfeld hátránya is csak 15 pont – Kimi tavaly két futammal a vége előtt nagyobb lemaradásból fordított a vb-címért, így még minden teljesen nyitott.

A konstruktőri küzdelemben már világosabb a Ferrari elsősége, de a BMW Sauber és a McLaren csatája nagyon kiélezett, csak két pont választja el őket.

Török Nagydíj, végeredmény:
1. Felipe Massa (Ferrari)
2. Lewis Hamilton (McLaren) +3,7 mp.
3. Kimi Räikkönen (Ferrari) +4,2
4. Robert Kubica (BMW Sauber) +21,9
5. Nick Heidfeld (BMW Sauber) +38,7
6. Fernando Alonso (Renault) +53,7
7. Mark Webber (Red Bull) +64,2
8. Nico Rosberg (Williams) +71,4
9. David Coulthard (Red Bull) +75,2
10. Jarno Trulli (Toyota) +76,3
11. Jenson Button (Honda) +1 kör
12. Heikki Kovalainen (McLaren) +1 kör
13. Timo Glock (Toyota) +1 kör
14. Rubens Barrichello (Honda) +1 kör
15. Nelson Piquet Jr. (Renault) +1 kör
16. Adrian Sutil (Force India) +1 kör
17. Sebastian Vettel (Toro Rosso) +1 kör
18. Sebastien Bourdais (Toro Rosso) kiesett
19. Kazuki Nakajima (Williams) kiesett
20. Giancarlo Fisichella (Force India) kiesett

A vb-pontverseny állása:
1. Räikkönen 35 pont
2. Massa 28
3. Hamilton 28
4. Kubica 24
5. Heidfeld 20
6. Kovalainen 14
7. Webber 10
8. Trulli 9
9. Alonso 9
10. Rosberg 8
11. Nakadzsima 5
12. Button 3
13. Bourdais 2

Csapatok:
1. Ferrari 63 pont
2. BMW-Sauber 44
3. McLaren-Mercedes 42
4. Williams 13
5. Red Bull 10
6. Toyota 9
7. Renault 9
8. Honda 3
9. Toro Rosso 2

Következik: Monacói Nagydíj (Monte-Carlo, május 25.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik