Élet-Stílus

Hoki-vb: szétlövésben nyertek az oroszok

Az oroszok nagy csatában, büntetőkkel győzték le a fehéroroszokat, a finnek pedig egy góllal nyertek a lettek ellen a Kanadában zajló világbajnokságon.

A fehéroroszok kiválóan kezdték a középdöntős F csoport presztízsrangadóját, lévén a nyitó harmad után már két góllal vezettek úgy, hogy mindössze ötször lőttek kapura, miközben a „nagytestvér” 18 kísérlete kivétel nélkül elhalt Vitalij Koval kapusban, aki a meccs során összesen 52-szer védett.

A folytatásban ugyanakkor már hatékonyabb volt Oroszország csapata, amely két extraklasszisa révén a harmadik harmad derekán fordított: Makszim Afinogenov egyszer, Alekszander Ovecskin kétszer volt eredményes. Ezzel azonban még nem volt vége: a hajrában Alekszej Ugarov 3-3-ra módosította az állást, kiharcolva ezzel a hosszabbítást. Minekután a ráadás nem hozott döntést, a büntetőkkel dőlt el a csata – az oroszok javára, akik így két, míg a fehéroroszok egy pontot szereztek.

Alekszej Morozov szerezte a győzelmet jelentő gólt (MTI/EPA)

Alekszej Morozov szerezte a győzelmet jelentő gólt (MTI/EPA)

Az E csoportban is az esélyesebb csapat győzött, jelesül a finn, amely 2-1-re verte a szívós lett együttest.

A rivális jelentős fölénye ellenére Lettország szerzett vezetést, a finnek csak a 43. kapura lövésükből, a második harmad közepén szerezték meg az első találatukat: Janne Niskala hosszú átadása után Antti Pihlstrom talált a hálóba. Tíz perccel a mérkőzés vége előtt Pihlstrom (Sami Lepistóval együtt) előkészítőként jeleskedett, az akciót Niko Kapanen zárta le.

Érdekes – és ez Edgars Masalskis lett kapust dicséri -, hogy a finneknek 64 lövés kellett a két góljukhoz. „Megnyertük a meccset, és ez a lényeg. Nem annyi gólt értünk el, amennyit szerettünk volna, de a végeredmény, a győzelem a kedvünkre van” – így Doug Shedden, Finnország szövetségi kapitánya.

Lépéselőnyben a franciák (MTI/EPA)

Lépéselőnyben a franciák (MTI/EPA)

Ami a bennmaradásért vívott meccseket illeti: a szlovákok 5-1-re verték a szlovénokat, míg a franciák 3-2-re győzték le az olaszokat. Itália csapata lényegesen többet lőtt kapura, mint az ellenfele, sőt, a vezetést is megszerezte, a franciák azonban gyorsan egalizáltak, majd két góllal megléptek. A szépítés, a második olasz találat már túl későn, 8 másodperccel a vége előtt jött. Persze lehet még javítani, miután az osztályozós párharcok az egyik fél második győzeleméig tartanak.

Középdöntő
E csoport:
Oroszország-Fehéroroszország 4-3 (0-2, 1-0, 2-1, 1-0)
Az oroszok büntetőkkel nyerték meg a mérkőzést.

A csoport állása:
1. Csehország 7 pont (14-7)
2. Oroszország 7 (13-8)
3. Svédország 6 (16-10)
4. Svájc 6 (6-8)
5. Fehéroroszország 1
6. Dánia 0

F csoport:
Finnország-Lettország 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)

A csoport állása:
1. Kanada 9 pont
2. Finnország 8
3. Egyesült Államok 6
4. Norvégia 4
5. Németország 0
6. Lettország 0

Osztályozó, 1. mérkőzések:
Franciaország–Olaszország 3–2 (1–1, 1–0, 1–1)
A párharc állása: 1–0, Franciaország javára.

Szlovákia-Szlovénia 5–1 (1–0, 4–1, 0–0)
A párharc állása: 1-0, Szlovákia javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik