Élet-Stílus

Liverpool fővárossá nőtt

Hogyan lehet pont úgy időzíteni, hogy amikor a reptéri buszjárat éppen áthalad a „Welcome in Liverpool” plakát előtt, éppen egy Beatles-szám csendüljön fel a járműben szóló helyi rádióadóból? Liverpool tud valamit. Legalábbis kulturális évet rendezni. A hihetetlen mennyiségű plakát, műsorfüzet és program egyaránt ezt bizonyítja. A turisták özöne pedig azt, hogy az iparváros ezt jól is csinálja.

Ahogy landolás után végighúzza az ember a bőröndjét a liverpooli John Lennon reptéren, már a padlószőnyegen felcsillan a „Liverpool ’08” felirat, hirdetve, hogy az észak-angliai nagyváros (a norvég Stavanger várossal együtt) viseli az idén az Európa Kulturális Fővárosa címet. Miközben pedig a terminál kijáratánál lévő Sárga Tengeralattjáró felé veszi az irányt az érkező, hatalmas plakátok, tucatnyi szuvenír és a 2008-as események Bibliája, a Liverpool ’08 programfüzetcsokrok mentén visz az útja.

A brit iparváros minderre öt évet készült, és mellékesen mintegy 35 milliárd forintnak megfelelő összeget költött. Öt év alatt olyan sztárokat hozott egy fedél alá, mint Paul McCartney, Ringo Starr, Gustav Klimt, Monet, Le Corbusier, a Berlini Filharmonikus Zenekar és a Kínai Nemzeti Balett társulat. Szépen elosztva persze egy évre, hogy minden turistaszezonra jusson egy-egy „nagyobb falat”.

Beindult a turistaroham

A számok sokatmondóak. Idén áprilisig több mint 2 millióan látogattak el Liverpoolba, ami jó kétszerese a liverpooli Kulturális Hivatal várakozásának: 10-15 helyett 30 százalékkal többen látogatták meg 2008 első negyedében a város nevezetességeit, mint 2007-ben. Csupán márciusban 1 millióan érkeztek az angol iparvárosba. A város 800 éves történelmét bemutató Merseyside Tengerészeti Múzeum 90, míg ugyancsak az Albert Dokkban található Tate Liverpool Galéria már önmagában 102 százalékos növekedést könyvelhetett el 2008 első három hónapjában. Ez pedig tovább emelkedik, többek között Klimt A csók című alkotásának köszönhetően, amely május végétől minden valószínűséggel még több turistát fog a Tate-be vonzani.

A turistabuszokat is a Beatles uralja (fotó: F.C.) - KÉPGALÉRIA

A turistabuszokat is a Beatles uralja (fotó: F.C.) – KÉPGALÉRIA

Az érdeklődők kimagasló száma természetesen a hatalmas médiakampánynak is betudható, hiszen január-március között több mint 500 újságíró fordult meg a városban, és csupán a brit sajtóban mintegy 2 700 cikkben foglalkoztak a liverpooli rendezvénysorozattal. A kulturális főváros azonban számos külföldi lapban is szerepelt: a Wall Street Journaltól kezdve a Le Figaron át egészen Sydney Morning Heraldig, illetve a Kuwait Timesig nagy sajtónyilvánosságot kapott. A Liverpool-láz pedig csak terjed, s minden bizonnyal újabb és újabb turistarohamot generál egészen az év végéig. A brit szervezők mindenesetre a tavaszi-nyári időszakra a múlt évhez képest 62-65 százalékkal több turistával számolnak.

A beatles is besegít

A programkavalkádból nem maradhatott ki a világ leghíresebb, Liverpoolból indult együttese sem. Ráadásul a Beatles a kulturális főváros mézesmadzagjának sem volt utolsó. Ringo Starr külön kislemezt írt a rendezvénysorozat és a város tiszteletére, Liverpool 8 címmel. Liverpool legújabb hotelje, a február 1-jén átadott Hard Days Night szintén az együttes előtt tiszteleg. A „gombafejűek” első bemutatkozó helyszínének, a Cavern Klubnak a közelében létesült 110 szobás, 4 csillagos szállodában Beatles-relikviák között alhatnak a vendégek. Az észak-angliai nagyvárosban augusztus végén (augusztus 20-26. között) fog csak tombolni igazán a Beatles-mánia: ekkor rendezik meg az International Beatle Weeket, amelyen a világ legnagyobb Beatles-emlékbandái lépnek fel.

„Macca” az Anfieldben

Bár lassan félidőnél járunk, még most sem késő Liverpoolba utaznunk, hiszen a java még hátravan. A 350 nagy és számos kisebb rendezvényből álló eseménysorozat egyik csúcspontja Paul McCartney június 1-jei koncertje lesz a Liverpool FC futballcsapatának stadionjában (Anfield Stadionban). Augusztus 24-26. között a Matthew Street zenei fesztiválra, míg szeptember 4-én Sir Simon Rattle vezényletével a Berlini Filharmonikus Zenekar koncertjére érdemes ellátogatni. Sőt, az év végi MTV Europe Music Awards gálájának szintén a Beatles szülővárosa ad otthont.

A modern Liverpool (fotó: F.C.) - KÉPGALÉRIA

A modern Liverpool (fotó: F.C.) – KÉPGALÉRIA

A képzőművészet szerelmeseire is számos program vár Liverpoolban. A Tate-ben május 30-án nyílik meg Gustav Klimt kiállítása, amely augusztus 31-én látogatható. Az osztrák művész legjelentősebb festményei és rajzai kapnak helyet a 3 hónapig tartó kiállításon, amelyen végig követhetjük karrierjét. Augusztus 10-ig még fel lehet keresni Van Gogh, Monet, Manet és Hopper munkáit a Walker Art Galériában a „Művészet a gőzmozdony korában” címet viselő tárlaton. Sőt, a liverpooliak ugyancsak kiállítást szentelnek a múlt század világhírű építészének, Le Corbusier-nek. A reprezentatív tárlat október 2-től 2009. január 18-ig látogatható a Metropolitan Cathedralban.

Ha pedig szabadtéri rendezvényekre vágyunk, színes kavalkád közül csemegézhetünk. Júniusban nemzetközi teniszverseny, júliusban a nagyhajók rangos versenye (The Tall Ships Race), míg augusztusban humorfesztivál és a riói karneválhoz hasonló szambafelvonulás várja a turistákat, hogy csak pár példát említsünk.

amit nem lehet kihagyni liverpoolban:

– Megkóstolni a nevezetes liverpooli egytálételt, a Pumphouse Scouse-t
– Ellátogatni egy focimeccsre az Anfield Stadionba és elvegyülni a liverpooli szurkolók között
– A Yellow Duck Marine nevű kétéltű hajóval körbehajózni az Albert Dockot
– Elmenni a Cavern Clubba és inni egy pohár barna sört a „gombafejűek” első fellépésének helyszínén

Ajánlott videó

Olvasói sztorik