Élet-Stílus

A katolikus egyház is ott lesz a foci-Eb-n

Mivel nem akar a háttérbe szorulni, inkább aktívan részt vesz a júniusi foci-Eb-ben a katolikus egyház. Az Eb alatt és azt megelőzően változatos programokkal várja a Bécsi Érsekség a szurkolókat.

„Egyház 08 – 2008 éve nálunk a labda” mottóval változatos kísérőrendezvényeket kínál a Bécsi Érsekség a Svájccal közösen megrendezett labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt. Az istentiszteleteken túl kiállításokon, vallásokon átívelő focikupán és családias hangulatú nyilvános meccsközvetítéseken szellemülhetnek át a labdarúgás szerelmesei.

A sort a Christoph Schönborn bíboros által a foci-Eb-n szolgálatot teljesítő rendőrök, mentősök, tűzoltók, katonák, szociális munkások és családtagjaik számára celebrált istentisztelet nyitja meg május 14-én a Stephansdomban. Május 24-én Fociünnep színhelye lesz a Bécsi Labdarúgószövetség pályája. A rendezvényen ott lesz az Ausztria új edzője, Karl Daxbacher és a Rapid sportigazgatója, Alfred Hörtnagl is. Június 6-án, az Am Hof terén állítják fel a „Béke sátrát”, ahonnan az Eb ideje alatt naponta 300-500 „misszionárius” rajzik majd ki, hogy szóba elegyedjen a szurkolókkal.

Vallásokon átnyúló focikupának lesz a színhelye június 22-én a Wiedner Hauptstraße, ahol katolikus, evangélikus, muszlim és zsidó fiatalok csapatai mérkőznek meg egymással.
Egy nappal a döntő előtt, június 28-án rendezik meg „A remény ünnepét” a Stephansplatzon, amely többek között egy ökomenikus istentiszteletet is magában foglal.

A Dommuseumban május 21-én nyílik meg a „Hősök – Szentek – Égi csatárok. A foci és a vallás” című kiállítás, amely a labdarúgás és a vallás egymáshoz való viszonyát járja körbe 140 kiállítási tárgy, dokumentum és videó mentén. Szakrális tárgyakat, ikonokat és relikviákat állítanak szembe a focikultusz nélkülözhetetlen kellékeivel – sálakkal, mezekkel, focicipőkkel, egy focikapu hálójának darabjaival valamint híres stadionok gyepével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik