Élet-Stílus

Kanadai siker a hoki-vb csúcsrangadóján

A házigazda Kanada nagy küzdelemben egygólos győzelmet aratott az Egyesült Államok felett a jégkorong-világbajnokságon. A győztes találatot Dany Heatley vitte be 47 másodperccel a vége előtt. Az oroszok és a csehek simán nyertek.

Az Egyesült Államok válogatottja mezőnyfölényben volt a nyitó harmadban, a gólokat mégis a hazai gárda lőtte. A második játékrész 18. másodpercében már 3-0 volt, azonban fél perccel később jött a szépítés, majd újabb két perc elteltével 3-2-re módosult az állás. A zárió periódus elején Derek Roy gyorsan felavatta a második szünet után – kollégája sérülése miatt – beszálló Craig Andersont, kétgólossá téve így a különbséget.

Az amerikaiak nem adták fel, gyors egymásutánban két előnyt is gólra váltottak, és úgy tűnt, a rendes játékidőben nem is születik döntés. Csak Dany Heatley nem gondolta így, és 47 másodperccel a vége előtt a bal felső sarokba varázsolta a korongot. Az ottawai csatár másodszor volt eredményes a meccsen, összesen pedig mát hat gólnál és 10 pontnál jár. Az amerikaiak a hátralévő időre lehozták a kapusukat, de kanadaia közül a legjobb választott Cam Ward tartotta az eredményt.

Craig Anderson tehetetlen (iihf.com)

Craig Anderson tehetetlen (iihf.com)

„Rengeteg kiállítást kaptunk, emellett pedig több hibát is elkövettünk, összességében mégis jó munkát végeztünk. Ugyanakkor tudunk mi még ennél is jobban játszani, és fogunk is” – nyilatkozta Dany Heatley.

A házigazda „juharlevesek” hibátlan teljesítménnyel nyerték meg a B jelű csoportot, az Egyesült Államok pedig két győzelemmel és egy vereséggel másodikként zárt. A harmadik helyért vívott mérkőzésen Lettország 3-0-ra verte Szlovéniát, amely így a kiesés ellen küzd majd a továbbiakban. A szlovén válogatott két büntetőt is kapott, és az egyiket gólra váltva szerezte meg a vezetést, majd egy emberelőnyt kihasználva növelte az előnyét, a végeredményt pedig egy üres kapus találattal állította be.

A D csoportban érvényesült az ősi törvény, jelesül, hogy a nagy „felfalja” a kicsit. Ennek szellemében a csoportkört hibátlanul záró oroszok 4-1-re verték a dánokat, a csehek pedig a nagy formában lévő, ezúttal két gólt termelő Radim Vrbata, valamint a három asszisztot kiosztó Tomas Kaberle vezetésével 7-2-re páholták el az olasz csapatot, amely negyedikként – a szlovénokkal és a másik két kvartett utolsóival – az A csoportban maradásért száll majd harcba a folytatásban.

A csoportkör befejezése után a középdöntőben az A és a D, illetve B és C csoport három-három továbbjutója két hatos csoportban küzd egymással – az egymás ellen szerzett pontokat viszik magukkal, továbbá azok a gárdák, akik összecsaptak a reguláris részben, újra nem találkoznak – és az első négy-négy csapat jut majd a torna negyeddöntőjébe, és innen kezdve már egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem a vb-n.

Világbajnokság, B csoport:
Lettország-Szlovénia 3-0
Kanada-Egyesült Államok 5-4

A csoport végeredménye:
1. Kanada 9 pont
2. Egyesült Államok 6
3. Lettország 3
4. Szlovénia 0

D csoport:
Csehország-Olaszország 7-2
Oroszország-Dánia 4-1

A csoport végeredménye:
1. Oroszország 8 pont
2. Csehország 7
3. Dánia 3
4. Olaszország 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik