Élet-Stílus

Óriási meglepetés a hoki-világbajnokságon

Megszületett az első meglepetés a Kanadában zajló jégkorong-vb-n: Szlovákia elbukott Németországgal szemben. A finnek is szenvedtek, de ők nyertek.

A vb negyedik napján fordult elő először, hogy valamelyik nagycsapat megboltlott, jelesül a szlovák, amelyik 4-2-re kapott ki az esélytelennek vélt németektől. Szlovákia negyedóra alatt kétgólos hátrányba került, és hiába szépített a második periódus elején, a rivális újra meglépett (4-1), végül nagy meglepetésre, de teljesen megérdemelten győzött Németország válogatottja. Ráadásul ez a siker történelmi, hiszen a világbajnokságon a németek eddig még soha nem győzték le a szlovák csapatot.

Michael Hackert a négyből két gólt vállalt, rajta kívül Marco Sturm és Stefan Ustorf is eredményes volt, míg hátul, a vasak között Robert Müller 36 szlovák kísérletnek állta útját.

Tomboltak a német drukkerek (iihf.com)

Tomboltak a német drukkerek (iihf.com)

„Jó mérkőzést játszottunk. Igyekeztünk leütközni őket, és ez remekül működött. Ma este mi voltunk a jobbak” – magyarázta a Boston Bruins alkalmazásában álló Sturm. Nem várt győzelmükkel a második helyre jöttek fel a németek a C jelű csoportban, Szlovákia harmadik, míg az élen Finnország csapata tanyázik.

Más kérdés, hogy finnek alaposan megszenvedtek a norvégokkal az északi rangadón. Az első harmadban ugyan kétszer is megszerezték a vezetést, ugyanakkor a lelkesen játszó ellen mind a kétszer egalizált – másodszor kettős emberelőnyben.

A folytatásban nagy fölényben voltak a finnek, legalábbis ami lövéseket illeti (32-19), ugyanakkor gól nem született, egészen a ráadás harmadik percéig, ekkor az első kísérletből Tuomo Ruutu bevitte a győztes találatot, megmentve ezzel Finnország becsületét. Plusz öröm, hogy a folytatásban Saku Koivu, a Montreal csapatkapitánya is csatlakozik a válogatotthoz, miután klubja a Philadelphiával szemben kiesett az NHL rájátszásából.

„Természetesen nem vagyunk boldogok, hiszen kikaptunk, az viszont önbizalmat ad nekünk, hogy jól játszottunk. A finnek nagyszerűek, többen közülük a példaképeink” – nyilakozta Mathis Olimb, a norvégok csatára.

Nem kegyelmeztek a svédek (iihf.com)

Nem kegyelmeztek a svédek (iihf.com)

A finnekkel, pláne a szlovákokkal ellentétben Svédország roppant magabiztosan nyert az A-csoportban a franciák ellen. Jóllehet, az első harmadban nem született gól, utána viszont az olimpiai bajnok svédek kilencet számoltak az ellenfelére, továbbá az 51-16-os kapura lövési arány is mutatja, milyen egyoldalú mérkőzést játszottak Quebecben. A svájci-fehérorosz parti már nagyobb küzdelmet és szorosabb eredményt hozott ugyanebben a csoportban. Julien Sprunger duplájával 2-1-re nyert Svájc.

Világbajnokság
A csoport:
Svédország-Franciaország 9-0 (0-0, 4-0, 5-0)
Svájc-Fehéroroszország 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

A csoport állása:
1. Svédország 6 pont (15-5)
2. Svájc 6 (6-2)
3. Fehéroroszország 0 (6-8)
4. Franciaország 0 (1-13)

C csoport:
Finnország-Norvégia 3-2 (2-2, 0-0, 0-0, 1-0), h.u.
Németország-Szlovákia 4-2 (2-0, 1-1, 1-1)

A csoport állása:
1. Finnország 6 pont
2. Németország 3 (5-7)
3. Szlovákia 3 (7-5)
4. Norvégia 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik