Élet-Stílus

Megtalálták Rijkaard utódját

A spanyol lapok tudni vélik, hogy a klub egykori játékosa, a tartalékcsapat jelenlegi edzője, Josep Guardiola váltja Frank Rijkaardot a Barcelona kispadján.

A spanyol lapok egybehangzóan azt állítják, hogy Joan Laporta klubelnök és Txiki Begiristain sportigazgató hétfőn találkozott a katalán együttes korábbi csapatkapitányával, Josep Guardiolával és a klubvezetők felajánlották számára a vezetőedzői posztot.

A hírt a Barcelona részéről nem kommentálták, mondván, a szezon végéig az esetleges változásokról nem nyilatkoznak. A helyi Sport című lap közben azt írja, Guardiola szerepvállálása csaknem biztos, és a jelenleg a Barcelona B csapatát dirigáló szakember kinevezését a klubtanács is jóvá fogja hagyni.

Ha az értesülés valóban helytálló, az azt jelenti, hogy Frank Rijkaardot kirúgják, minekután a holland szakvezető, akinek 2009-ig szól a szerződése a klubbal, a napokban többször is kijelentette, esze ágában sincs lemondani, annak ellenére, hogy a csapattal ebben az szezonban sem nyerhet semmit.

Josep Guardiola dirigálhat a Barcánál (elmundodeportivo.es)

Josep Guardiola dirigálhat a Barcánál (elmundodeportivo.es)

Pep Guardiolát – az elmúlt két évben sikertelen Rijkaarddal ellentétben – nagy tisztelet övezi Barcelonában. A katalán játékos 1990 és 2001 között szerepelt az együttesben, amelynek kapitánya is volt. A gránátvörös-kékekkel hatszor nyert spanyol bajnokságot, kétszer volt kupagyőztes, egy-egy alkalommal pedig a KEK-, illetve a BL-trófeát is elhódította.

A válogatottban 47 alkalommal szerepelt, továbbá 1992-ben aranyérmes lett a barcelonai olimpián. Később játszott Olaszországban (a Bresciában, valamint az AS Romában), Katarban és Mexikóban is. 2001-ben, a Brescia játékosaként megbukott nandrolon használatával. Noha négy hónapig eltiltották, mindvégig tagadta, hogy doppingolt volna, és tavaly októberben a bíróság döntésével az ő állítását támasztotta alá. A játékos pályafutását 2006 novemberében fejezte be, és tavaly június óta irányítja a Barcelona tartalékcsapatát.

Madridi ünneplés a Barcelona elleni meccsen

A hagyományoknak megfelelően várhatóan az aktuális ellenfél, a Barcelona játékosainak díszsorfala között fut ki a Bernabéu Stadion gyepére a bajnok Real Madrid a Primera División szerda esti fordulójában. Az előző, 35. fordulóban, vasárnap dőlt el, hogy – történetében 31. alkalommal – a királyi gárdáé az aranyérem: a „blancók” az Osasuna otthonában tíz emberrel, 0-1-ről a meccs hajrájában fordítottak 2-1-re, és diadalukkal behozhatatlan előnyre tettek szert az üldözők közül magára maradt Villarreallal szemben. „Ki akarjuk élvezni a pillanat összes örömét, ünnepelni akarunk szurkolóinkkal együtt, jó focit bemutatva a Barcelona ellen” – így Bernd Schuster vezetőedző. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik