Élet-Stílus

Kiállítás nyílik Kiss Manyiról

admin
admin

2008. 05. 06. 07:57

Több mint száz fotón keresztül mutatja be Kiss Manyi ismeretlen arcait a Bajor Gizi Színészmúzeumban csütörtökön nyíló kiállítás; a budapesti tárlaton látható lesz például, ahogyan a népszerű színésznő a babáival játszik, kertészkedik vagy tyúkot etet Vináron.

Szebeni Zsuzsa, a tárlat kurátora azelmondta: a Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes művészéről készült fényképek jó része eddig nem volt nyilvánosan látható.

Hozzátette: a fotókat tematikusan csoportosították, az Elindultam szép hazámból, Zágonból… címet viselő első részben látható többek között a kántortanító apa és dalárdája, a zágoni kántorlakás, Manyika az édesapával és feleségével, valamint Szőcs Albert nevelőapával. A Házasság, szerelmek blokkban látható Uferini Fredi, a férj, Bakonyi János, azaz Nyúl úr, a sírig tartó élettársi kapcsolat és Károlyi István gróf.

A harmadik rész a családot mutatja be, a negyedik az otthont, az Árnyas úti bérvillát, a Széher úti kertes házat és az utolsó, Szépvölgyi úti lakást. Külön fejezetet szentel a tárlat a természetkedvelő Kiss Manyinak, a virágok és állatok szerelmesének, ezt követik a Törőcsik Marival, Komlós Jucival, Márkus Lászlóval, Tolnay Klárival, Huszti Péterrel készült közös fotók, a hetedik rész a Temetés, megemlékezések emlékhelyek címet kapta.

A család is segít a bemutatásban

A kiállításon bemutatják a Nagynéném Kiss Manyi című DVD-t, melyet a színésznő unokaöccse, Kiss Albert és felesége állítottak össze: feldolgozták a képeket, és leírták a hozzájuk kapcsolódó emlékeket, közléseket. A család tagjainak közreműködésével így létrehoztak egy képes-szöveges visszaemlékezést, amely a művésznő élettörténetének számos fehér foltját világítja meg – közölte a kurátor.

Szebeni Zsuzsa kiemelte: a kiállításon láthatók Kiss Manyi jelmezei, valamint megtekinthető Kligl Sándor Kiss Manyit ábrázoló kisplasztikája mellett a művésznőt ábrázoló két olajfestmény is.

37 éve hunyt el

Kiss Manyi (1911-1971) színésznő 1926-tól Kolozsvárott, 1928-tól Miskolcon, majd 1929 és 1932 között Szegeden játszott. Pályafutása kezdetén szubrett és komika szerepeket alakított. 1932 után egy ideig olasz artista férjével külföldi cirkuszokban lépett fel.

1938-ban a fővárosi operettszínház szerződtette, de számos más teátrumban is játszott. 1954-ben a Madách Színházhoz került. Az 1950-es években figyeltek fel drámai tehetségére a Kurázsi mama című Brecht-műben. 1954-ben Jászai-díjat, 1957-ben Kossuth-díjat kapott, 1962-ben érdemes, 1964-ben pedig kiváló művészi címmel tüntették ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.