Élet-Stílus

Vasárnap avatják az angol bajnokot

A Newcastle otthonában szerepelő Chelsea teljesítette a kötelezőt: a Premier League 37. fordulójának hétfői mérkőzésén a londoniak 2-0-ra győztek, így vasárnapra marad az angol bajnokavatás.

A Manchester United diadala nyomán „győzelemre ítélt” Chelsea úgy lépett pályára a „szarkák” otthonában, hogy egy esetleges kudarc keresztülhúzza bajnoki álmait. Ennek megfelelően Chelsea-rohamokra lehetett várni, ám a házigazdák veszélyeztettek többet az első félórában.

Előbb Butt passza nyomán Owen lőtt a léc fölé, majd Beye rázta le magáról Bridge-et, de keresztbelőtt labdájára nem értek oda a társak. A 28. percben hatalmas esélyt szalasztott el a United: Martins-Viduka összjáték után az ausztrál lövése kipattant Cechről, Owen ismételhetett, de lövését a gólvonalról mentette a remekül helyezkedő Terry.

Az első félóra után már a londoniak is fokozták a tempót, de előbb Ballack, majd Malouda rontott ígéretes szituációban: a német lövése a kapufa mellett suhant el, míg a francia elkapkodta helyzetét, s kisodródott.

Szünet után a Chelsea megszállta a vendéglátók térfelét, a fokozódó nyomást pedig egyre kevésbé bírta a Newcastle. Az 52. percben Drogba tálalt Ballack elé, Taylor az utolsó pillanatban lépett közbe, később Malouda szögletét követően Terry fejelt Harper kapuja fölé.

A 61. percben megszerezte a vezetést a vendégcsapat. A Malouda ellen elkövetett szabálytalanság után Drogba ívelt lágyan középre, s a négy védő gyűrűjében is eredményes Ballack fejjel finoman a jobb alsó sarokba csúsztatott.

Ballack fejese - Harper ekkor már tehetetlen (Getty)

Ballack fejese – Harper ekkor már tehetetlen (Getty)

A gól felrázta a hazaiakat, Martins távoli bombával válaszolt, majd egy elvétett Butt-lövés nyomán a United legnagyobb helyzetét puskázta el: az egykori manchesteri kapáslövése átpattogott a londoni védők fölött, de így lett igazán veszélyes, hisz három hazai játékos is a védők mögé rajtolt. Owen volt legközelebb, de ha centikkel is, lekéste a labdát.

A 82. percben eldőlt a találkozó. Ballack és Essien kényszerítője nyomán a német Lampardhoz továbbított, s a középpályás kiugratásából a kék mezben második gólját szerző Malouda helyezett higgadtan a hálóba.

A Chelsea így megőrizte esélyét. Az egyenlő ponttal álló, de jobb gólkülönbséggel rendelkező Manchester United illetve a londoniak vasárnap döntenek a bajnoki címről. A címvédő az öt meccse veretlen Wigan otthonába látogat, míg a Chelsea a Boltont fogadja a Stamford Bridge-en.

Premier League, 37. forduló

Newcastle-Chelsea 0-2 (0-0)
Newcastle, St James’s Park, 52 305 néző. Vezette: Bennett
Gól: Ballack (61.), Malouda (82.)
Newcastle: Harper – Beye, Taylor, Faye, Jose Enrique (N’Zogbia, 77.) – Geremi (Duff, 71.), Butt, Barton, Viduka (Smith, 46.) – Owen, Martins.
Chelsea: Cech – Ferreira, Terry, Carvalho (Alex, 79.), Bridge – Essien, Obi, Ballack, Anelka (Lampard, 66.) – Drogba (Sevcsenko, 86.), Malouda.

Az élcsoport:
1. Manchester United 84 pont (78-22), 2. Chelsea 84 (64-25), 3. Arsenal 80, 4. Liverpool 73, 5. Everton 62, 6. Aston Villa 59

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik