Élet-Stílus

Medián: 8 aranyat várnak a magyarok

A legfrissebb magyar közvélemény-kutatási adatok szerint minden második válaszadó úgy gondolja a politikusok távolmaradása révén tiltakozni kellene a kínai politika ellen a pekingi olimpián. A megkérdezettek többsége átlagosan nyolc aranyérmet vár a magyar csapattól.

A játékok bojkottját a válaszadóknak csupán 2 százaléka tartja kívánatosnak, míg a másik végletet, miszerint a magyarok semmilyen formában ne tiltakozzanak, 38 százalékuk képviseli. A relatív többség (41 százalék) szerint az lenne a helyes, ha a versenyzők részt vennének a megnyitón is, de a politikusok nem, további 7 százalék szerint pedig a versenyzőknek is távol kellene maradniuk a megnyitótól – derül ki a Medián felméréséből.

A megkérdezettek 62 százaléka van azon az állásponton, hogy nem lenne szabad megtenni a sportolókkal, hogy a munkájuk kárba vesszen. 47 százalék vallja azt, hogy a politikának nem szabad befolyásolnia az olimpiát, míg 34 százalékos támogatottságot kapott az az állítás, hogy „a magyarok akkor is részt vehetnek az olimpián, ha más uniós országok bojkottálják, és nem vesznek részt”.

A Kovács-Janics párostól érmeket vár a közvélemény (MTI)

A Kovács-Janics párostól érmeket vár a közvélemény (MTI)

Ami az esélyeket illeti, a magyarok átlagosan nyolc aranyérmet várnak, a relatív többség (23 százalék) tízet. Ezeket a várakozásokat az „athéni” emlékekkel összehasonlítva kiderül, hogy valamivel többen (36 százalék) vannak, akik Pekingben a négy évvel ezelőttinél kevésbé eredményes magyar szereplésre számítanak, mint azok, akik ugyanolyanra vagy jobbra (32-32 százalék).

A megkérdezettek csaknem háromnegyedét (73 százalék) azonos mértékben érdekli általában a sport és az ötkarikás játékok. 19 százalék figyelmét erősebben magára vonja a sport négyévenkénti reprezentatív eseménye, mint a hétköznapjai, 8 százaléknak pedig valószínűleg túlságosan is „sok” az olimpia körüli médiazaj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik