Élet-Stílus

Visszavághat a Chelsea

A Chelsea korábban kétszer is elhasalt a Liverpool ellenében a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében, most viszont a londoniak vannak kedvezőbb helyzetben, miután 1-1-es döntetlent játszottak az Anfield Roadon.

A Chelsea egy liverpooli játékosnak, John Arne Riisének köszönheti, hogy a visszavágó előtt kedvezőbb a helyzete, mint az ellenfelének. A norvég védő 95. percben szerzett döbbenetes öngólja (ahelyett, hogy elrúgta volna a labdát, lehajolva a léc alá fejelt) nagyon sokat érhet a londoni együttesnek.

A két csapat négy éven belül harmadszor találkozik egymással a BL-nek ebben a szakaszában, és az előző két alkalommal – 2005-ben és 2007-ben – a liverpooliak mentek tovább – három évvel ezelőtt a végső győztesnek járó trófeát is elhódították.

A mostani vendéglátók mellett szól ugyanakkor, hogy a Stamford Bridge-en kiváló a mérlegük a „vörösökkel” szemben: Rafa Benítez együttese a legutóbbi nyolc vendégszereplése alkalmával gólt sem szerzett a Chelsea otthonában. Nem beszélve arról, hogy John Terryék 2004 februárja óta nem kaptak ki hazai pályán angol csapattól – a BL-ben pedig a Barcelona nyert utoljára a Stamford Bridge-en, 2006 februárjában. Azóta nem termett babér a vendégeknek.

Továbbjutást ünnepelne a Chelsea (Getty)

Továbbjutást ünnepelne a Chelsea (Getty)

A Chelsea labdarúgóit a valóban parádés hazai mérleg böngészése mellett a Manchester United hétvégi legyőzése is feldobja (2-1). A „kékek” ezzel pontszámban beérték az éllovast, azaz újra nyílttá tették a bajnokságot, egyúttal életben tartva a duplázás lehetőségét. A Liverpool döntetlennel (Birmingham City 2-2) hangolt a sorsdöntő csatára, de az igazsághoz tartozik, hogy Benítez pihentetés céljából kilenc helyen változtatott az összeállításon a múlt keddihez képest.

A képlet egyszerű: a Liverpoolnak mindenképpen gól kelt szereznie a Chelsea otthonában, ellenkező esetben a BL-döntőt régóta áhító Roman Abramovics, a londoniak milliárdos orosz főnöke dörzsölheti a tenyerét. A „vörösök” elsősorban Fernando Torresben bíznak, aki az összes tétmeccset figyelembe véve a szezonban 30 gólnál jár a szezonban, de az eddig 21-szer eredményes Steven Gerrardra is oda kell figyelniük a hazaiaknak.

„Ha reálisan nézzük, a Chelsea az esélyes. Az ellenfelünk jó csapat, ráadásul otthona szinte bevehetetlen vár, de mi az elmúlt néhány év folyamán az európai porondon bemutattuk, idegenben is erősek vagyunk” – így a ‘Pool csapatkapitánya.
Benítez is optimista: „Tisztában vagyunk azzal, mire vagyunk képesek, tudjuk azt is, hogy vagyunk olyan jó csapat, mint a Chelsea, ha nem jobb. Ebben a szezonban határozottan jobb teljesítményt nyújtottunk a londoniaknál az egymás elleni meccsek során. Nincs miért félnünk” – mondta az edző.

Ennek azért némileg ellentmond, hogy a Liverpool a szezonban nem tudta legyőzni a Chelsea-t, a bajnokságban döntetlenre végeztek a felek (1-1 és 0-0), a Ligakupában pedig 2-0-ás Chelsea-győzelem született. Benítez azt is megjegyezte, nem biztos, hogy a hazai pálya ez esetben nagy előny, hiszen közönsége miatt a rivális feltehetőleg nagy nyomás alatt játszik majd, és ez pedig a csapata malmára hajtatja a vizet.

Még nem adta fel a Liverpool (Getty)

Még nem adta fel a Liverpool (Getty)

A másik oldal is elszántan várja a mérkőzést. Petr Cech, a Chelsea kapusa amondó, az első meccsen – az 1-1-gyel – nagy lehetőséget kaptak, és nincs más dolguk, mint élni ezzel. „Riise öngólja bonusz volt a számunkra, tegyük hozzá, megérdemeltük, hogy betaláljunk az Anfield Roadon. Az 1-1 kiváló eredmény, azt jelenti, ha nem kapunk gólt, továbbjutunk. Nagyon optimisták vagyunk, hisszük, hogy képesek vagyunk kiverni a Liverpoolt.”

A Chelsea-nél kérdéses az édesanyját gyászoló Frank Lampard játéka. A középpályás vasárnap óta tréningezik, de Avram Grant még nem döntötte el, pályára küldi-e. Erről csak szerdán, a meccs előtt határoz.

BL-elődöntő, visszavágó:
Chelsea (angol)-Liverpool (angol), 20:45
London, Stamford Bridge. V.: Rosetti (olasz)
Várható kezdőcsapatok:
Chelsea: Cech – Essien, Ricardo Carvalho, Terry, Ash. Cole – Makelele, Ballack, Lampard – J. Cole, Drogba, Kalou
Liverpool: Reina – Arbeloa, Carragher, Skrtel, Riise – Kuyt, Mascherano, Xabi Alonso, Gerrard, Babel – Fernando Torres

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik