Élet-Stílus

Száz nap múlva olimpia

A kereken száz nap múlva kezdődő nyári olimpia előkészületei a terveknek megfelelő ütemben haladnak, és a NOB szerint nagyszerű játékokat rendeznek majd Pekingben. Schmitt Pál is készül a játékokra - egyebek mellett naplóírással.

Pekingben gyakorlatilag minden létesítmény elkészült, és már több tesztversenyt is megtartottak, míg az új nemzetközi repülőtér és a metróvonalak könnyebbé teszik az utazást. Ezenkívül sikerült javítani a környezetvédelmi mutatókon; a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint a levegő nem veszélyezteti a játékokra érkező versenyzők egészségét.

A olimpiai közeledtével amúgy egyre nagyobb az izgalom a kínai metropoliszban: „A helybéliek és a látogatók láthatják, miként alakul át a város, amely üdvözli a sportolókat, az újságírókat és a szurkolókat mind a tesztviadalokon, mind a játékokon.”
Kínát számtalan bírálat érte a tibeti helyzet kezeléséért – sőt, a bojkott is szóba került -, ugyanakkor a NOB megvédte a szervezőket, mondván, a politikának nincs helye a sportban.

Száz nap múlva benépesül az olimpiai stadion (MTI/EPA)

Száz nap múlva benépesül az olimpiai stadion (MTI/EPA)

Kereken 100 nappal az esemény előtt 146 magyar sportoló szerzett jogot az olimpiai részvételre, illetve teljesítette az „A” és „B” nevezési szintet. A versenyzők mellett Schmitt Pál, a MOB elnöke is készül az olimpiára – többek között naplóírással.
E bizonyos, a MOB hivatalos oldalán olvasható napló első fejezetében a sportvezető – egyebek, például a tiszta küzdelem fontossága mellett – újra az olimpiai bojkott ellen emelt szót.

„Ott leszünk, részt veszünk a pekingi olimpián (…) Elkötelezett híve vagyok a demokráciának, az emberi szabadságjogoknak, de az olimpia nem alkalmas arra, hogy megváltoztassa egy hatalmas ország belpolitikáját, kisebbségi politikáját. Az olimpia a kultúráról, a sportról szól, a népek barátságát hivatott szolgálni. Maga a dalai láma is a bojkott ellen foglalt állást, mondván: Peking jó házigazdája lesz a 205 ország sportolói vetélkedésének” – olvasható Schmitt Pál naplójában.

Schmitt Pál naplót ír (MTI)

Schmitt Pál naplót ír (MTI)

Az olimpiai láng közben – szerdán – megérkezett Hongkongba. A fáklya érkezése előtt a helyi hatóságok hét Tibet-barát aktivistát toloncoltak ki a területről, négyet még a hét végén, hármat pedig kedden a hongkongi repülőtérről utasítottak ki, mivel tüntetéseket terveztek a staféta pénteki útjára. Az eseményre 3000 rendőrt mozgósítottak a városban.
A következő két napban a lángot titkos helyen őrzik.

Szigorú ellenőrzés a határon

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra kéri a kínai hatóságokat, szigorítsák a határellenőrzést, hogy megakadályozzák a tiltott szerek bejutását az országba. A WADA elnöke, John Fahey kijelentette: több vámosra lesz szükség a határokon, akiknek együtt kell működniük a tiltott szerek bevizsgálását végző pekingi laboratóriummal, így hatékonyabb lehet a doppingellenes harc – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik