Élet-Stílus

Görögország – spártai harcmodor, német vasfegyelem

Címvédőként érkezik a nyári Európa-bajnokságra a görög együttes, amely a selejtezőcsoportjában a magyar válogatottat oda-vissza megverte. Rehhagel négy éve alkalmazott taktikája idén is sikeres lehet, Gekaszék néhány hete ismét elverték Portugáliát.

A 2004-es Európa-bajnokság előtt a fogadóirodák a görög válogatottnak adták a legkisebb esélyt a végső győzelemre. Ehhez képest Görögország a torna nyitómeccsén legyőzte a házigazda Portugáliát (2-1), majd ikszelt Spanyolországgal is (1-1). Aztán a kieséses körben jött a címvédő Franciaország (1-0), a torna toronymagasan legjobb csapatának bizonyuló Csehország (1-0), végül a döntőben ismét a házigazda Portugália (1-0). Görögország a futballtörténelem egyik legnagyobb meglepetését okozva megnyerte az Európa-bajnokságot.

Sokan a futball halálának tekintették a görögök Eb-sikerét, de nem mondhatni, hogy Görögország érdemtelenül emelhette volna magasba a trófeát. Otto Rehhagel fiai a torna utolsó 385 percében nem kaptak gólt, ráadásul kétszer elverték a házigazda Portugáliát is. A görög szurkolókat nem érdekelte a fanyalgás: a torna legjobb játékosának választott Zagorakisz vezette csapatot százezrek várták Athénban – az ünneplés egészen a nyári olimpiáig eltartott.

Hullámvölgy

Aztán jöttek a szürke hétköznapok, és a görög csapat már 2004 szeptemberében kapott egy óriási pofont: Albánia 2-1-re verte a friss Eb-győztest a világbajnoki selejtezők nyitányán. A vb-kvalifikáció nem is jött össze, Görögországot Ukrajna, Törökország és Dánia is megelőzte a csoportban. A hellének azonban folytatták a munkát Otto Rehhagel vezetésével.

Négy éve magukat is meglepték az Eb-arannyal (MTI/EPA)

Négy éve magukat is meglepték az Eb-arannyal (MTI/EPA)

A munka pedig meghozta gyümölcsét, Görögország a legtöbb szerzett ponttal (31) jutott ki a nyári Európa-bajnokságra. A győzelmek közé csak két kudarc fért be. Egy nagyobb: 2007 márciusában Törökország 4-1-re győzött Athénban, ami felért egy arculcsapással. És egy kisebb: 2007 szeptemberében Baszinaszék ikszeltek Oslóban a norvégokkal (2-2), a vendégek védője, Kirjakosz duplázott. A hellének Bosznia-Hercegovinát, Magyarországot, Moldovát és Máltát is oda-vissza verték, így simán kvalifikálták magukat az Eb-re.

Az Eb-nyertes csapatból egyébként a húzóemberek közül lényegében csak a már visszavonult Zagorakisz és Vrizasz hiányzik majd a svájci–osztrák tornáról. Új arcokra, friss tehetségekre ne számítsunk a görög válogatott részéről, azonban a csapat harcosai négy évvel tapasztaltabbak lettek. Legnagyobb sztárjaik évek óta kulcsemberek nívós klubjaikban: Kirjakosz (Eintracht Frankfurt), Dellas (AEK Athén), Baszinasz (Mallorca), Jannakopulosz (Bolton), Karagunisz (Panathinaikosz), Kacuranisz (Benfica), Hariszteasz (Nürnberg). Négy év alatt sokat nőttek.

A legjobb görög játékosok mostanában Németországban kergetik a bőrt. A frankfurti Szotiriosz Kirjakosz volt például az egyetlen, aki mind a 12 selejtezőt végigjátszotta a gárdában. Rajta kívül ott van még a csapatban Joannisz Amanatidisz, aki első válogatottban szerzett góljával (Törökország ellen) kilőtte csapatát az Eb-re. A legtöbbet mégis Teofanisz Gekasztól várják a szurkolók. A Leverkusen 27 éves csatára 2005-ben mutatkozott be a nemzeti tizenegyben, a 2006/07-es szezonban pedig a Bochum játékosaként 20 találatával gólkirályi címet szerzett a Bundesligában.

A sikerkovács

A csapat igazi vezére mégis Otto Rehhagel. A Németországban Kind der Bundesliga-ként (a Bundesliga gyermeke) elhíresült edző több mint 1000 német bajnokin szerepelt. 2004-ben első külföldiként megkapta az Év görögje kitüntetést, és görögországi népszerűségét mi sem jellemzi jobban, mint hogy Rehakles-ként becézik (a Rehakles egy szójáték Zeusz fia, Heraklész után).

A spártai harcmodorral megáldott görög csapat ismerősökkel találja szembe magát az Eb-n – Oroszországgal és Spanyolországgal 2004-ben is azonos csoportban voltak a hellének. A csoport akkori negyedik tagjával nemrég találkoztak: 2008 márciusában Düsseldorfban ismét legyőzték Portugáliát. Négy éven belül harmadszor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik