Élet-Stílus

Légió: magyar sikerek Angliában

Tímár Krisztiánt a választották meg az angol másodosztályú Plymouth legjobbjának, míg Gera Zoltán ma este ünnepelhet, a West Bromwich Albion esetleges győzelme esetén ugyanis feljut a Premier League-be.

Hajnal, Huszti: gólpassz

A Hajnal Tamás együttese, a Karlsruhe a hétvégén döntetlent játszott a vendég Werder Bremennel. A 15. percben a hazaiak szereztek vezetést – a meccset végigjátszó Hajnal passzát követően Freis volt eredményes -, ám nyolc perccel később Diego egyenlített, majd Özil góljával már a vendégek vezettek. A térfélcsere után a hazaiak átvették az irányítást. Freis remek szóló után 2-2-re javította az állást, ezután Iasvili-Kapillani akció után utóbbi mattolta brémaiakat. A hajrában Sanogo megmentette a vendégek becsületét – Diego kiugratása után lőtt Miller hálójába, kilakítva ezzel a 3-3-as végeredményt.

Hajnal Tamás nyolc gólnál és nyolc gólpassznál jár (Kicker)

Hajnal Tamás nyolc gólnál és nyolc gólpassznál jár (Kicker)

Huszti Szabolcs szintén végig a pályán volt a Hannoverben a Hertha BSC elleni – magyaros – bajnokin, és Hajnalhoz hasonlóan előkészítőként jeleskedett a házigazdák első találatánál. A 19. percben Brugginkkal kényszerítőzött, majd Hankéhez passzolt, de a csatár elől menteni igyekvő Von Bergen a saját kapujába talált. A hazaiak Stajner révén már 2-0-ra vezettek, a második félidőre azonban túlságosan megelégedtek, s ez lett a vesztük. A Hertha kiegyenlített, és megérdemelten vitt el egy pontot. A berliniek magyar alkalmazottja, Dárdai Pál a 79. percben állt be csereként. A Hannover a kilencedik, a Karlsruhe a tizedik helyen áll (a két csapat között csak a több lőtt gól rangsorol), míg a Hertha BSC a 12. helyet birtokolja a 30. fordulót követően.

Magyarok egymás ellen

A Bundesliga második vonalában is akadt magyaros meccs a hétvégén: a feljutásra apelláló 1899 Hoffenheim együttese a kiesés ellen menekülő Carl Zeiss Jenát fogadta. A szenegáli Ba gyorsan eldöntötte a találkozót, miután 26 perc játékidő alatt mesterhármast ért el, majd még a szünet előtt Salihovic is betalált, a pontot az i-re pedig Obasi tett fel – a vége kiütéses, 5-0-s Hoffenheim-győzelem. A hazaiaknál Lőw Zsolt végig a pályán volt, s teljesítményét közepesre értékelte a Kicker német szaklap, míg a vendégeknél Torghelle Sándor a 31. percben áll be. A csatár 4,5-ös osztályzatot kapott, és erre aligha lehet büszke, miután a Kickernél az 5-ös a legrosszabb kalkulus.

A Hoffenheim továbbra is Bundesliga I-es tagságot érő helyen áll, momentán a második, a Jena pedig a 17., de csak jobb, vagyis kevésbé rosszabb gólkülönbségével előzi meg a tökutolsó Paderbornt. A még bennmaradást érő 14. pozícióban tanyázó Koblenz hat ponttal előzi meg Torghelle alakulatát.

Bognár játszott a legtöbbet

Olaszországban, az ottani másodosztályban jobbára csak statiszta szerepet játszottak a magyarok a hétvégén – vagy éppenséggel még azt sem. Az 1-1-es döntetlennel végződő Grosseto-Frosinone találkozón a hazaiaknál Filkor Attila a 91. állt be, a vendégeknél Bognár Zsolt viszont többet játszott, a 38. perctől volt a pályán. Rajczi Péter csapata, a Pisa is 1-1-es döntetlent játszott Chievóval – a magyar csatár a 95. percben kapott minimális, lélegzetvételnyi játéklehetőséget.

Ám az egykori újpesti labdarúgó még mindig jobban járt, mint Kenesei Krisztián, aki egyáltalán nem lépett pályára a vendégeknél a Spezia-Avellino (2-2) meccsen, és a Bresciában is csak Vass Ádám játszott (mintegy kilenc percet, míg klubtársa, Feczesin Róbert nem kapott szerepet) a Treviso ellen vívott hazai bajnokin. A 37. forduló után a Brescia az ötödik, a Pisa a hatodik, a Frosinone a 9., Grosseto a 14., az Avellino pedig a 20. helyen áll a 22 csapatot felvonultató Serie B-ben.

A görög bajnoki playoff első körében az AEK Athén nem kegyelmezett a vendég Panioniosznak, ötgólos vereséget mért a városi riválisra. A hazaiaknál – az AEK honlapja szerint – Tőzsér Dániel végig a pályán volt, és nem is játszott rosszul.

Hullámvölgyben Szélesiék

Franciaországban a Racing Strasburg sorozatban nyolcadik alkalommal „zakózott”, ezúttal – a Stade Rennes otthonában szenvedett nagyon sima, 3-0-ás vereséget. Szélesi Zoltán végigjátszotta a meccset a padlón lévő, utolsó hét fellépésén mindössze egy gólt szerző strasburgi csapatban, amely jelenleg az utolsóelőtti helyen áll a Ligue 1-ben, ugyanakkor csak három pontra van a még „túlélő” helyzetben lévő Lensszal szemben.

Belgiumban már eldőlt a bajnoki cím, az Juhász Roland csapata, az Anderlecht ennek megfelelően a második helyre hajt. A brüsszeli klub a hétvégén – a válogatott magyar védőt végig a soraiban tudva – a St. Truident verte 4-1-re, ezzel maradt második. Ugyanakkor nyert a harmadik Club Brugge is – a Roeselare ellen, 1-0-ra -, így mind a két gárdának 64-64 pontja van, ráadásul legközelebb egymás ellen csapnak össze.

A házigazda 2-1-es sikerét hozó Genk-FC Brussels meccsen két magyar is pályára lépett, ugyanakkor a hazaiaknál Tóth Balázst (a 70. percben) és a vendégeknél Pető Zoltánt is lecserélték (utóbbit az 59. percben). A Genk a kilencedik helyen áll jelenleg, Petőék viszont az utolsó, 18. pozícióban tanyáznak.

Geráék nagy lehetősége

Az angol másodosztályban az utolsóelőtti fordulót játszották a hétvégén. Ferenczi István a 87. játszott a Barnsleyban, amely Charlton Atheltic elleni győzelmével (3-0) bennmaradt a Championshipben. A Burnleynek nem voltak kiesés gondjai, a gárda 3-3-mat játszott az FA-kupa-döntős Cardiff City együttesével, és ezt Király Gábor a kispadról nézte végig. Colchester – amelyben Balogh Béla a 43. percben szállt be – 1-0-ra kikapott a Stoke-tól, de ez nem osztott, nem szorzott, a klub ugyanis már korábban kiesett a második vonalból.

A Leicestert jelenleg egy hely választja el a kiesőzónától, és izgalmas lesz számára az utolsó kör, miután a 3-1-re kikapott Sheffield Wednesdaytől úgy, hogy Laczkó Zsolt és Bori Gábor sem szerepelt. A másik sheffieldi gárda, a United a Vaskó Tamást nélkülöző Bristol Cityt verte 2-1-re. Buzsáky Ákos sem játszott – az ötödik perctől emberhátrányban játszó – Queens Park Rangersben, amely 3-0-ra kapott ki a Norwichtól.

Tímár Krisztián duplán örülhetett a hétvégén (pafc.premiumtv.co.uk)

Tímár Krisztián duplán örülhetett a hétvégén (pafc.premiumtv.co.uk)

A Watfordnak is rossz napja volt, Priskin Tamással felálló, s a csatárt 90. percig alkalmazó klub hazai pályán kapott ki a kieső Scunthorpe-tól. A „lódarazsak” ezzel együtt a playoffot érő ötödik helyen állnak. A Plymouth Argyle 3-0-ás veréssel küldte haza a Blackpoolt. A klubnál a szezon legjobb játékosának megválasztott Tímár Krisztián végig a pályán volt, míg Halmosi Pétert – aki második lett a szavazáson – a 74. percben cserélték le. Gera Zoltán csapata, a második helyezett West Bromwich csak hétfő este lép pályára, a Southamptont fogadja, és amennyiben nyer, biztosan feljut a Premier League-be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik